Ana Laíns Fado, Portugal

Ana Laíns wordt de afgelopen jaren door velen gezien als een van de grootste vertolksters van de Portugese muziek. Met haar nieuwste CD Quatro Caminhos (vier wegen) toont ze nogmaals  dat ze zich echt bij de gevestigde muzikale orde mag voegen. Ondertussen is ze niet alleen meer in haar moederland bekend -behalve Portugal heeft ze ook in de VS, Luxemburg, België, Tsjechië en Zwitserland opgetreden, waar ze met open armen werd ontvangen.

Op 6-jarige leeftijd begint Ana Laíns al met zingen. Al vroeg ontdekt deze artieste uit Tomar haar aangeboren talent voor muziek en op haar 15e zingt ze dan ook haar eerste echte fado. Nadat ze de  "Grande Noite do Fado" van Lissabon wint in 1999, neemt haar leven een serieuze ommekeer en stort zij zich volledig op haar muzikale carrière. Eind 2005 voelt Ana Laíns dat ze genoeg gegroeid is om haar debuutalbum op te nemen. Eind april 2006 verschijnt het debuutalbum Sentidos - een plaat waarop ze teksten uit bekende Portugese gedichten op muziek heeft gezet.

Quatro Caminhos valt samen met haar 10 jarig jubileum als zangeres. Op dit album hoor je heel duidelijk haar passie voor de fado en de traditionele muziek. Wat betreft de teksten is deze plaat een combinatie geworden van bekende gedichten en zelfgeschreven teksten. Bij de gedichten viel de keuze op die van Natália Correia, de uit Uruguay afkomstige Rúben Dario en de Brazilaan Carlos Drummon de Andrade. Verder debuteert ze op deze plaat dus ook als tekstschrijfster, met een ode aan de fado met het nummer "Não Sou Nascida do Fado" (Ik ben niet geboren uit de fado).

"Ik ben dochter van een fantastisch land, met een inspirerende rijke muzikale cultuur. Ik ben het resultaat van deze liefde voor de Portugese cultuur, die in de loop van de geschiedenis heeft bewezen dat je een identiteit met veel kleuren kunt bezitten." - Ana Laíns

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws