Ennio Morricone Filmmuziek, Italië

Ennio Morricone, al 85 jaar en nog steeds geeft hij optredens! Zijn optreden in het Ziggodome (The 50 Years of Music Tour), van 26 juni 2014 is, vanwege een rugopeatie, verzet naar 17 december 2014.

Ennio Morricone werd op 10 november 1928 in Rome geboren. Zijn lange artistieke carrière omvat een grote hoeveelheid composities en genres, van absolute muziek, die hij altijd heeft geproduceerd, tot toegepaste muziek, tijdens zijn activiteiten als arrangeur en dirigent tot en als componist voor theater, radio en film.

 

In 1946 behaalde Ennio zijn trompetdiploma en in 1947 werd hij aangesteld als componist voor theatermuziek.
In 1953 maakte hij zijn eerste arrangement voor een reeks avondradioshows.
In 1954 behaalde hij zijn diploma Compositie aan het Conservatorium onder leiding van Goffredo Petrassi.
In 1958 kreeg hij een baan bij de RAI (de Italiaanse publieke omroep) als muziekassistent, maar nam hij ontslag op zijn eerste werkdag.

 

Zijn carrière als filmcomponist begon in 1961 met de film "Il Federale" geregisseerd door Luciano Salce, maar wereldberoemd werd hij met de door Sergio Leone geregisseerde A Fistful of Dollars (1964), For A Few Dollars More (1965), The Good , The Bad And The Ugly (1966), Once Upon A Time In The West (1968) en A Fistful Of Dynamite (1971).

 

In 1965 trad Morricone toe tot het improvisatiecolectief "Nuova Consonanza".
Samen met andere componisten richtte hij in1984 in Rome het I.R.TE.M. (Instituut voor Onderzoek ten behoeve van het Muziektheater) op.

 

Sinds 1960 componeerde Morricone de muziek bij meer dan 400 films. Hij werkte samen met veel Italiaanse en internationale regisseurs, onder wie Sergio Leone, Gillo Pontecorvo, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Giuliano Montaldo, Lina Wertmuller, Giuseppe Tornatore, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty , Adrian Lyne, Oliver Stone, Margarethe von Trotta, Henry Verneuil, Pedro Almodovar en Roland Joffe.

 

Zijn bekendste filmmuziek componeerde hij voor The Battle Of Algiers; Sacco en Vanzetti; Cinema Paradiso; The Legend Of 1900, Malena; The Untouchables, Once Upon A Time In America; The MIssion en U-Turn.

 

Zijn productie absolute muziek sinds 1946 omvat meer dan 100 stukken, zoals Concerto per orchestra 1 (1957); Frammenti di Eros (1985); Rag in Frantumi (1986); Cantata per L'Europa (1988); UT, per tromba, archi e Percussion (1991); Ombra di lontana Presenza (1997); Voci dal Silenzio (2002); Sicilo ed altri Frammenti (2006); Vuoto di Anima Piena (2008).

 

Ennio Morricone heeft wereldwijd vele orkesten gedirigeerd, waaronder gedurende vele seizoenen het Orkest van de Santa Cecilia Academie. Hij dirigeerde ook  het Philharmonisch Orkest en Koor van het Scala Theater, het orkest van het Operahuis in Rome, het orkest van het Boedapest Operahuis, het Orquesta Nacionales de España (ONE), de Nationaal Braziliaanse Orkest,

het Orkest van de Beierse Radio München Rundfunk, de London Symphony Orchestra, het Bulgaarse Symfonieorkest en

het Orkest en Koor van de Spaanse televisie.

 

Morricone werkt bij veel van zijn concerten samen met het Roma Sinfonietta Orkest, zowel in binnen- als in buitenland, alsmede voor de opnames van filmmuziek.


Op 2 februari 2007 gaven Maestro Morricone en het Roma Sinfonietta Orkest een belangrijk concert in de Algemene Zaal van de Verenigde Naties, ter gelegenheid van het aantreden van de VN-secretaris-generaal Ban-ki Moon.

 

In zijn lange carrière heeft Ennio Morricone vele prijzen en onderschedingen in ontvangst mogen nemen, zoals de Gouden Leeuw en de Ere-Oscar, 8 Nastri D'argento, 5 Baftas, 5 Oscarnominaties, 7 David Di Donatello, 3 Golden Globes, 1 Grammy Award en 1 European Film Award. In 2009 benoemde de Franse president Nicolas Sarkozy hem tot Ridder in de Orde van het Legioen van Eer.

 

Morricone ontving 27 gouden platen, 7 platina platen, 3 gouden platen en de "Critica discografica" award voor de muziek van de film "Il Prato" ontvangen. De soundtrack van de film ‘The Good, The Bad en The Ugly’ is opgenomen in de Grammy Hall of Fame 2009.

 

Zie ook

Enn

Alles van Ennio Morricone

Ennio Morricone Bestel € 17,00

Nieuws

Aftrap Wereldwijd tour Stef Bos in Zuid-Afrika

zaterdag, 14 januari 2017

De aftrap van de nieuwe tournee van Stef Bos en band Lees meer

Fré vanaf morgen op tour met Marc Stakenburg en Bo Brocken

dinsdag, 10 januari 2017

Trouble soon be over is een muzikaal theaterprogramma over de oorsprong van de Amerikaanse muziek tegen de achtergrond van raciale ongelijkheid. Meestergitarist Big Bo Brocken en zangeres Frederique Spigt spelen en zingen blues, gospels en rock ‘n‘ roll, terwijl oud radiopresentator Marc... Lees meer

Eric Vaarzon Morel in North Sea Jazz Club

maandag, 9 januari 2017

De wereldberoemde Nederlandse flamencogitarist Eric Vaarzon Morel keert terug naar de North Sea Jazz Club! In april 2016 speelde hij al een keer samen met gitaarlegende Larry Coryell en Martien Oster in de club. Dit keer komt hij in een unieke bezetting: samen met Los Hermanos Martinez (saxofonisten... Lees meer
meer nieuws