Ennio Morricone Filmmuziek, Italië

Ennio Morricone, al 85 jaar en nog steeds geeft hij optredens! Zijn optreden in het Ziggodome (The 50 Years of Music Tour), van 26 juni 2014 is, vanwege een rugopeatie, verzet naar 17 december 2014.

Ennio Morricone werd op 10 november 1928 in Rome geboren. Zijn lange artistieke carrière omvat een grote hoeveelheid composities en genres, van absolute muziek, die hij altijd heeft geproduceerd, tot toegepaste muziek, tijdens zijn activiteiten als arrangeur en dirigent tot en als componist voor theater, radio en film.

 

In 1946 behaalde Ennio zijn trompetdiploma en in 1947 werd hij aangesteld als componist voor theatermuziek.
In 1953 maakte hij zijn eerste arrangement voor een reeks avondradioshows.
In 1954 behaalde hij zijn diploma Compositie aan het Conservatorium onder leiding van Goffredo Petrassi.
In 1958 kreeg hij een baan bij de RAI (de Italiaanse publieke omroep) als muziekassistent, maar nam hij ontslag op zijn eerste werkdag.

 

Zijn carrière als filmcomponist begon in 1961 met de film "Il Federale" geregisseerd door Luciano Salce, maar wereldberoemd werd hij met de door Sergio Leone geregisseerde A Fistful of Dollars (1964), For A Few Dollars More (1965), The Good , The Bad And The Ugly (1966), Once Upon A Time In The West (1968) en A Fistful Of Dynamite (1971).

 

In 1965 trad Morricone toe tot het improvisatiecolectief "Nuova Consonanza".
Samen met andere componisten richtte hij in1984 in Rome het I.R.TE.M. (Instituut voor Onderzoek ten behoeve van het Muziektheater) op.

 

Sinds 1960 componeerde Morricone de muziek bij meer dan 400 films. Hij werkte samen met veel Italiaanse en internationale regisseurs, onder wie Sergio Leone, Gillo Pontecorvo, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Giuliano Montaldo, Lina Wertmuller, Giuseppe Tornatore, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty , Adrian Lyne, Oliver Stone, Margarethe von Trotta, Henry Verneuil, Pedro Almodovar en Roland Joffe.

 

Zijn bekendste filmmuziek componeerde hij voor The Battle Of Algiers; Sacco en Vanzetti; Cinema Paradiso; The Legend Of 1900, Malena; The Untouchables, Once Upon A Time In America; The MIssion en U-Turn.

 

Zijn productie absolute muziek sinds 1946 omvat meer dan 100 stukken, zoals Concerto per orchestra 1 (1957); Frammenti di Eros (1985); Rag in Frantumi (1986); Cantata per L'Europa (1988); UT, per tromba, archi e Percussion (1991); Ombra di lontana Presenza (1997); Voci dal Silenzio (2002); Sicilo ed altri Frammenti (2006); Vuoto di Anima Piena (2008).

 

Ennio Morricone heeft wereldwijd vele orkesten gedirigeerd, waaronder gedurende vele seizoenen het Orkest van de Santa Cecilia Academie. Hij dirigeerde ook  het Philharmonisch Orkest en Koor van het Scala Theater, het orkest van het Operahuis in Rome, het orkest van het Boedapest Operahuis, het Orquesta Nacionales de España (ONE), de Nationaal Braziliaanse Orkest,

het Orkest van de Beierse Radio München Rundfunk, de London Symphony Orchestra, het Bulgaarse Symfonieorkest en

het Orkest en Koor van de Spaanse televisie.

 

Morricone werkt bij veel van zijn concerten samen met het Roma Sinfonietta Orkest, zowel in binnen- als in buitenland, alsmede voor de opnames van filmmuziek.


Op 2 februari 2007 gaven Maestro Morricone en het Roma Sinfonietta Orkest een belangrijk concert in de Algemene Zaal van de Verenigde Naties, ter gelegenheid van het aantreden van de VN-secretaris-generaal Ban-ki Moon.

 

In zijn lange carrière heeft Ennio Morricone vele prijzen en onderschedingen in ontvangst mogen nemen, zoals de Gouden Leeuw en de Ere-Oscar, 8 Nastri D'argento, 5 Baftas, 5 Oscarnominaties, 7 David Di Donatello, 3 Golden Globes, 1 Grammy Award en 1 European Film Award. In 2009 benoemde de Franse president Nicolas Sarkozy hem tot Ridder in de Orde van het Legioen van Eer.

 

Morricone ontving 27 gouden platen, 7 platina platen, 3 gouden platen en de "Critica discografica" award voor de muziek van de film "Il Prato" ontvangen. De soundtrack van de film ‘The Good, The Bad en The Ugly’ is opgenomen in de Grammy Hall of Fame 2009.

 

Zie ook

Enn

Nieuws

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer

STEF BOS IN AHOY

donderdag, 6 mei 2021

Niet eerder stond Stef in Ahoy. Maar nu, nu er een einde komt aan een periode waarin zo weinig gespeeld kon worden maar zoveel gebeurd, is het tijd voor feest! Een feest met strijkers en blazers, een feest van ontroering en optimisme. Een reis door een repertoire van 30 jaar. Van de Beste Zangers na... Lees meer
meer nieuws