Ebo Taylor Afro electro, Ghana

Ebo Taylor (geboren 1936) is een Ghanese gitarist, componist, bandleider, producer en arrangeur die zich richt op highlife en afrobeat-muziek

De 81-jarige zanger is al meer dan zes decennia een sleutelfiguur geweest in het evoluerende afro-funkgeluid sinds de jaren zeventig in de Ghanese muziekscene.

 

Eind jaren vijftig was hij actief in de invloedrijke highlife-bands the Stargazers en de Broadway Dance Band. In 1962 nam Taylor zijn eigen groep, de Black Star Highlife Band, mee naar Londen, wat leidde tot samenwerking met de Nigeriaanse Afrobeat-ster Fela Kuti en andere Afrikaanse muzikanten in Groot-Brittannië op dat moment.

 

Toen hij terugkeerde naar Ghana, werkte hij als producer en maakte hij opnames voor Pat Thomas, C.K. Mann en anderen, eveneens werkte hij aan zijn eigen projecten, waarbij hij traditioneel Ghanees materiaal combineert met afrobeat, jazz en funkritmes om zijn eigen herkenbare geluid te creëren in de jaren '70.

 

Het werk van Taylor werd internationaal populair bij hiphopproducenten in de 21e eeuw.

 

In 2008 ontmoette Ebo Taylor de Berlijnse muzikanten van de Afrobeat Academy-band, waaronder saxofonist Ben Abarbanel-Wolff, wat leidde tot de release van het album Love and Death , zijn eerste internationaal gedistribueerde album. In 2009 gebruikte Usher een sample uit Taylor's nummer Heaven voor She Do not Know.

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws