Argentina Santos Fado, Portugal

Maria Argentina Pinto Dos Santos, die sinds 1950 leiding geeft aan haar restaurant Parreirinha de Alfama, werd in Lissabon geboren, in het Mouraria district, op 6 Januari 1926.
In tegenstelling tot andere bekende zangers die al jong begonnen op te treden met Fado, begon Argentina Santos haar artistieke carrière nadat ze met het restaurant begon, waar ze op 24 jarige leeftijd begon als kok.
Elke dag, na het werk liep Argentina Santos een beetje rond in het restaurant waar iedereen haar vroeg Fado te zingen. Haar vaste, inmiddels gevleugelde antwoord: 'I am here to cook for my clients'.
In 2006 en 2007 staat ze regelmatig op het podium in steden door heel Europa, waar ze samen met Celeste Rodrigues, Alcindo de Carvalho, Ricardo Ribeiro en hun vaste begeleiders een prachtige fado voorstelling geven onder de titel : 'Cabelo Branco e saudade' (witte haren is de weemoed/melancholie).

Maria Argentina Pinto Dos Santos, die sinds 1950 leiding geeft aan haar restaurant Parreirinha de Alfama, werd in Lissabon geboren, in het Mouraria district, op 6 Januari 1926.
In tegenstelling tot andere bekende zangers die al jong begonnen op te treden met Fado, begon Argentina Santos haar artistieke carrière nadat ze met het restaurant begon, waar ze op 24 jarige leeftijd begon als kok.
Elke dag, na het werk liep Argentina Santos een beetje rond in het restaurant waar iedereen haar vroeg Fado te zingen. Haar vaste, inmiddels gevleugelde antwoord: 'I am here to cook for my clients'. Argentina Santos zong in Parreirinha de Alfama met Fado zangers die maatgevend waren voor de geschiedenis van de Fado in Portugal; Berta Cardoso, Lucilia do Carmo, Alfredo Marceneiro, Celeste Rodrigues, Natalina Bizarro, Helena Tavares, Maria da Fé, Leonor Santos, Beatriz da Conceição, Fernanda Maria, die haar carrière in dit restaurant begon, Flora Pereira and Julio Peres en vele anderen.
Dankzij de authenticiteit van haar optredens en haar persoonlijke stijl, was ze een van de meest begaafde en meest beloftevolle Fado zangeressen uit die tijd en werd ze sindsdien door Fado experts een prachtige en geloofwaardige vertolkster van Fado genoemd, net als de andere grote zangeressen uit het verleden. De liedjes As Duas Santas en Juras zijn de grote successen van Argentina Santos geweest, die haar eerste en enige plaat in 1960 opnam.
Het feit dat ze geen nieuwe albums opnam en niet optrad in live shows stond haar veelbelovende carrière in de weg. Er werd veel gespeculeerd over de reen van, maar Argentina zelf legt uit: 'At that time my mate did not like to see me singing before a live audience. I got married two years after his death and I got the same problem once again. Now that I am free, I accept the invitations I receive. It is not like in the past where I had to refuse them. I am always welcome abroad and I am very delighted because singing is what I like to do. As Maria da Fé used to say: to sing until my voice hurts'.
Ondanks het feit dat ze haar optredens beperkte tot die in de Parreirinha de Alfama en een paar publieke en privé voorstellingen, is Argentina Santos nog steeds bekend, gewaardeerd en populair. Misschien is ze zelfs wel een van de meest representatieve zangeressen van de traditionele Fado school.

Argentina Santos is Fado in zijn meest pure en meest fascinerende uitdrukking
Argentina Santos is de stem van Fado en van Portugal

Alles van Argentina Santos

Argentina Santos

Argentina Santos

Argentina Santos

CD | 2005
Niet leverbaar

€ 20,00

Nieuws

Aftrap Wereldwijd tour Stef Bos in Zuid-Afrika

zaterdag, 14 januari 2017

De aftrap van de nieuwe tournee van Stef Bos en band Lees meer

Fré vanaf morgen op tour met Marc Stakenburg en Bo Brocken

dinsdag, 10 januari 2017

Trouble soon be over is een muzikaal theaterprogramma over de oorsprong van de Amerikaanse muziek tegen de achtergrond van raciale ongelijkheid. Meestergitarist Big Bo Brocken en zangeres Frederique Spigt spelen en zingen blues, gospels en rock ‘n‘ roll, terwijl oud radiopresentator Marc... Lees meer

Eric Vaarzon Morel in North Sea Jazz Club

maandag, 9 januari 2017

De wereldberoemde Nederlandse flamencogitarist Eric Vaarzon Morel keert terug naar de North Sea Jazz Club! In april 2016 speelde hij al een keer samen met gitaarlegende Larry Coryell en Martien Oster in de club. Dit keer komt hij in een unieke bezetting: samen met Los Hermanos Martinez (saxofonisten... Lees meer
meer nieuws