Allá Latijns Amerikaanse psychedelische pop, Verenigde Staten/Mexico

De band Allá (uitgesproken als ay-ya) is afkomstig uit Mexico-Amerika. Allá bestaat uit drie jonge chicanos met een verbazingwekkende brede smaak en interesse in muziek, producer en gitarist Jorge Ledezma, zijn broer Angel Ledezma op drums en Lupe Martinez op gitaar en vocaal. Dit trio vormt een rock band van de breedste soort, waarbij zoetige melodieën gloeien door rauwe psychedelische ritmes en extatisch onstuimige improvisaties op de gitaar. Op hun nieuwe minialbum Digs laten zij zich van hun experimentele kant zien en eren zij met vijf covers hun helden die vooral uit de jaren '70 komen.

Voorheen vormden dit trio de band Defender en toerden zij met Can's Damo, Suzuki, totdat het trio besloot om een groep te vormen die ook hun Mexicaanse afkomst eer zou bewijzen. Zo ontstond Allá, geleidt door de sensuele vrouwelijke vocalist Lupe Martinez en ondersteund door de twee broers Jorge en Angel Martinez.

 

Het trio Allá creëert een unieke sound die de favoriete muziekstijlen van de band van de afgelopen 40 jaar omvat, van Duitse Krautrock experimenten, Motown, Braziliaanse Tropicalia en kosmische jazz tot aan de roes van romantische harmonieën van de traditionele Mexico trio muziek en tot aan Brian Wilson & Phil Spector's symfonische gouden klassiekers uit de jaren '60. Maar tegelijkertijd bewijzen zij hun hulde aan hun Mexicaanse afkomst.

In het Spaans betekent Alla, ‘daarginds', het woord wordt gebruikt door chicanes wanneer zij spreken over de afkomst van hun ouders en wordt gebruikt door Mexicanen wanneer zijn praten over de VS . Dit woord representeert duidelijk het dubbele gevoel van Jorge, Lupe en Angel; het zijn echte Allá mensen, niet echt van hier of daar.

Allá's debuut album Es Tiempo is geproduceerd door Jorge Ledezma verspreid over een periode van 4 jaar en er zijn ook niet minder dan 8 studio's gebruikt om zoveel mogelijk instrumenten te kunnen gebruiken voor een nieuw en verfrissend geluid. De teksten van alle nummers zijn in het Spaans en dat staat weer in verhouding met de ervaringen van de bandleden als Mexicaanse Amerikanen.

Allá's live line-up bestaat uit drie extra muzikanten. De band heeft opgetreden in en rond Chicago, op diverse evenementen zoals het experimentele muziek festival Four Million Tongues en het World Music Festival, waaruit de grote potentie van de band al blijkt.

De locale pers schreef: "Allá geeft een update aan de Braziliaanse tropicalia voor de tweetalige post-rock set. Allá maakt swingende, door de zon gekuste, galactische, tot latin omgebogen  pop muziek" (Time Out Chicago).. " De combinatie van zonnige melodieën en verleiderlijke beats roepen zowel de fijnheid van de Bossa Nova als het retro-futurisme van Stereolab op" (Chicago Reader).

Alles van Allá

Allá

Allá

(Digs)

Mini CD | 2009
Leverbaar

Bestel € 10,00
Allá

Allá

Es Tiempo

CD | 2008
Leverbaar

Bestel € 10,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws