Boom Pam World Fusion

Een echte "AHA!"-ervaring: Toen Boom Pam 3 jaar geleden op de Europese podia verscheen, vroeg men zich aanvankelijk af in welke categorie hun creatieve output geplaatst kon worden. Maar die vraag verdween al snel. Het was de hoogste tijd om een stijl te classificeren vanuit een nieuw perspectief en niet te bepalen aan de hand van wat men al kent. Het label "surf" werd weleens gebruikt, maar Boom Pam slaagt er als geen ander in verschillende werelden te verbinden. Ze zijn stabiel en duidelijk, maar op hetzelfde moment zijn ze mysterieus en raadselachtig. Hun muziek is een vruchtbare dialoog tussen Oost en West met een bijna hypnotiserende virtuositeit en welbespraaktheid die je raakt. Elk lid van de band is echt uniek op zijn eigen manier en speelt een belangrijke rol in de uitwisseling tussen de artistieke persoonlijkheden.     

 

'Our mix really describes Tel Aviv ... a place where people from all over the world meet. This sound is a sharp cocktail of all the different styles that collide here. And we try to bring them all together.' (BOOM PAM)

BIOGRAFIE  

 

Er zijn maar weinig bands die al een legende zijn, terwijl ze nog actief zijn. Ze weten wat het is om als een cult beschouwd te worden, of als een groot feest met veel verschillende culturen en stijlen. Als de ‘fab four' samen spelen, kent de muziek geen grenzen en komt er geen classificatie aan te pas.

Het verhaal van Boom Pam begon toen Uri, Uzi en Tuby muziek studeerden aan de Thelma Yellin Art School in Givatayim, waar ze in aanraking kwamen met een grote verscheidenheid aan genres, zoals: jazz, rock, blues, folk en klassieke muziek.

Elk van hen speelde al in een aantal bands en ze hadden ieder ook al veel podiumervaring. Uri speelde in verschillende Indie Rock bands. Uzi, als Dylan fan, was onder andere betrokken bij vele folk bands en Tuby speelde in klassieke orkesten.

Aan het begin van het nieuwe millennium verhuisden Uri en Uzi naar een appartement in het zuidelijke deel van Tel Aviv, waar ze samen soms sessies hielden. Bij andere gelegenheden speelden zij apart, maar deze lange jams mondden altijd uit in wazige nachten, gemengd met unieke kleuren en geluiden. Er werden vaak goede vrienden overgehaald om mee te doen in hun muzikale broeikas van talent. Tuby deed ook vaak mee aan deze sessies en zo was de basis bepaald.

In november 2002 was de band officieel gevormd als trio, met Uri en Uzi op gitaar en Tuby op tuba en basdrum. Het trio begon met optreden en Uri bedacht de naam Boom Pam, afgeleid van de hit single van Aris San, een legendarische Griekse zanger en gitarist. Geruchten over de nieuwe magische groep verspreidden zich over de stad en de jonge band kreeg een enthousiaste groep fans. Hun muziek bereikte ook de oren van de Israëlische "prins van de rock" Berry Sakharof. En Boom Pam werd uitgenodigd om in het voorprogramma te spelen van zijn mythische band, Minimal Compact, tijdens hun comeback show (2003) in de Tel Aviv Symphony Hall. Later dat jaar kwam Dudu Kohav (drums) bij de band. Uzi kende hem van verschillende jazz combo's, waarin ze samen speelden. Dudu maakte de puzzel af en bracht veel ervaring als talentvol drummer met zich mee. Ook had hij deskundige kennis op het gebied van heavy metal, jazz, folk en Joodse muziek. De kanonskogel was klaar om afgevuurd te worden en de gekke combinatie van Rock'n'Roll, Surf, Griekse muziek, Balkan, Arabische muziek en zoveel meer, liet overal waar ze kwamen een grote indruk achter. Boom Pam nam, samen met Berry Sakharof de Aris San hit op en hadden daarmee een grote impact op de radio charts in Israel. Shantel, de tovenaar van de nieuwe Balkan muziek scene, nodigde hen uit op zijn tour. Ze speelden in de operagebouwen van Berlijn en Frankfurt, als onderdeel van zijn Bucovina Club avonden.

Boom Pam werd een instant hit en ze traden op voor grote extatische menigten. In 2005 was de band in de Babylon Central Studios in Duitsland om hun debuut album op te nemen en om een contract te tekenen bij Essay Recordings. Twaalf prachtige nummers werden live opgenomen in Babylon Central + twee bonussen (Hatul VeHatula & Adi Adios) en er werd een vidoe toegevoegd. De CD ging rechtstreeks naar de Europese World Music Charts.

Boom Pam begon aan een uitgebreide tour door Israel en ze speelden ook op een aantal ongebruikelijke trouwfeesten. Elke paar maanden toerde het kwartet door Europa en de Verenigde Staten en ze werden uitgenodigd om op Womex te spelen in Sevilla in oktober 2006 - een festival met aanzien (slechts 30 bands werden gevraagd om te komen spelen). Het gemengde publiek van muzikale professionals en Sevillianos ging uit hun dak tijdens de show en zij werden benoemd tot een van drie beste shows. Hun optreden op het Olinkan festival in Nieuw Mexico voor tienduizenden mensen, liet hun zien dat Mexico een van de plekken is waar Surf muziek hot is. Ze speelden op het bekende Montreal Jazz Festival in Canada en in Zuid-Afrika op een feestje voor 2000 mensen. Hun optredens stonden al gauw bekend als iets dat je niet mag missen!        

 

Bezetting:

Uri Brauner Kinrot - gitaar, saxofoon & zang

Uzi Feinermann - gitaar, banjo, harmonica & zang

Dudu Kohav - drums & percussie

Yuval "Tuby" Zolotov - tuba (Tuby speelt B&S tubas)

 

URI BRAUNER KINROT heeft de capaciteit om surrealistische geluiden uit het verleden te doen herleven en kan een magische atmosfeer creëren met veel soul. De jaren vijftig hebben nooit beter geklonken dan wanneer Uri surf met de sound van de Oriënt combineert. Hij mengt ze en laat ze alleen weer aan de oppervlakte komen als iets compleet nieuws.    

De scherpe geest van UZI FEINERMANN stopt nooit met het bedenken van steeds meer originele en unieke ideeën. Hij geeft de band een stukje ruwheid en flapt er op de meest onverwachte plekken nieuwe melodieën uit. 

DUDU KOHAV op drums fascineert en stimuleert. Hij haalt er het maximale uit en verenigt de ziel met de techniek. Elke slag krijgt zijn eigen toegewijde behandeling en bewegingsruimte om het juiste geluid te krijgen.     

In het midden, hetzij zittend, staand of dansend, vindt men Maestro YUVAL "TUBY" ZOLOTOV, betrouwbaar, solide en nauwkeurig. Door hem valt het allemaal op zijn plaats. Zijn lage en diepe tonen brengen een gevoel van warmte en tederheid teweeg en alles wat er dan nog over blijft is de muziek!

 

Discografie:

2006: Boom Pam

2008: Puerto Rican Nights

 

Ned Raggett, All Music Guide voor Billboard Magazine: As the story goes, Dick Dale helped invent surf music by borrowing from traditional Middle Eastern melodies thanks to his Lebanese dad. Boom Pam, located down the coast in Tel Aviv, helps bring it all back around, showing themselves to be one of those spirited ‘try anything once' groups in the vein of such legends as Mano Negra and Babasonicos. But groups like Croatia's Bambi Molestors would be a closer comparison, combining their love of surf with Eastern European styles as well as Mediterranean and creating a unique new stew. The killer ace in the hole for Boom Pam is a slightly unexpected instrument -- tuba, which can get a bad rap in the States for its ungainly size and association with bad high school marching bands. But Yuval "Tuby" Zolotov rocks on that thing, providing the hyperspeed bass lines that drummer Dudu Kohav matches, on top of which guitarist/singers Uzi Feinerman and Uri Brauner Kinrot go to town. One could easily imagine Mike Patton wanting to recruit these guys for a backing tour just because, in that they have all the freneticism and skill needed to do the goods. One song aside all the tunes are originals (the one cover being "Gross," a traditional number that sounds like a groovy self-playing home organ instrumental from the late sixties reclaimed and powered up); while specific lyrics are the exception than the rule, the singing on songs like "Otto Chiconi" and the saucy "Let Me Touch" is strong and vibrant, suiting the music. Some moments are so great that to describe them removes the charm, but hearing things like the crystalline guitar breaks on "Souvlaki #3" and the brawling tuba kick on "Dalida" are just wondrous. Smoother songs like "Weijl" and "Love Song" cut back the tempos for an equally good time for the slow dances.

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws