Rotfront Balkan/Ska/Klezmer, Duitsland

Vuisten slaan de lucht, sommigen gaan over op Ska moves en anderen doen de pogo. De band geeft alles op het podium, ze spelen alsof het hun laatste optreden ooit is. Hun spel is geweldig. ROTFRONT is de ‘huisband' van Kaffee Burger in Berlijn. Het collectief, met haar brouwsel van muzikale referenties, heeft het stokje overgenomen van andere collectieven uit Berlijn, klaar om de wereld over te nemen. Op hun nieuwe album ‘Emigrantski Raggamuffin' laten ze zien hoe Oost-Europese geluiden als Polka en Klezmer opgewarmd kunnen worden met smeulende zuidelijke ritmes als Ska en Cumbia. Muziek waar je niet stil op kan blijven zitten.

BIOGRAFIE

 

ROTFRONT is het geestesproduct van twee Berlijnse emigrantenkinderen. De ene helft van de RussenDisko is Yuriy Gurzhy, wie zijn krachten bundelde met de Hongaarse muzikant Simon Wahorn, initiatiefnemer van de ‘HungaroGroover Soundsystem', om de ‘Emigrantski Raggamuffin Kollektiv ROTFRONT' te creëren. 

 

 

 Opgericht in 2003, speelden ze zichzelf bijna van de ene op de andere dag naar de hoogste rangen als de ultieme partyband van Berlijn. Of er nou zeven, twaalf of vijftien muzikanten op het podium staan, niemand staat lang alleen op de dansvloer. Direct vanaf het begin, al met het openingsnummer, lossen de grenzen tussen podium en dansvloer in het niets op. Het laten vervagen van grenzen is de missie van ROTFRONT, in die zin zijn ze een politieke band. Ze spreken misschien niet het taaltje, maar ze lopen zeker het loopje: in plaats van te zingen over politiek, leven ze eigenlijk de makkelijke, harmonieuze interactie van nationaliteiten, etniciteiten, muzikale genres en culturen. En het werkt. Een Oekraïner, twee Hongaren, een Amerikaan, een Australiër en vijf Duitsers mixen Ska, Reggae, Dancehall en Cumbia met Klezmer, de ‘in-your-face' soortige Hiphop uit Berlijn zelf, Oost-Europese Turbopolka, Mediterraanse melodieën en rock riedels. Russische, Hongaarse, Duitse en Engelse teksten vertellen over het leven in Berlijn en de avonturen van immigranten in de stad.

Na hun legendarische coverversie van het nummer "Wir Sind Die Roboter" van Kraftwerk (op de RussenDisko Hits 1 sampler), werken ze samen met Deichkind's explosieve ritmische "Remmidemmi" op ‘Emigrantski Raggamuffin'. In maart 2008 vroeg het Berlijnse radiostation Jugendradio Fritz meerdere bands en DJ's (inclusief Fotos, Madsen, Lexy en Ohrbooten) om een eigen interpretatie los te laten op dat nummer. ROTFRONT had het bij het juiste eind met hun Oost-Europese muziek.

 

‘Emigrantski Raggamuffin' werd opgenomen in samenwerking met de Berlijnse producent Kraans De Lutin (Tiger HiFi, Martin Jondo, Culcha Candela). Gitaristen en zangers Yuriy Gurzhy en Simon Wahorn werden bijgestaan door accordeonist Daniel Kahn (van zijn eigen uitmuntende band: ‘Daniel Kahn & The Painted Bird'), het bombastische brass/hout trio Max Bakshish (klarinet en saxofoon), Dan Freeman (saxofoon) en Anke Luchs (trombone), met drummer Jan Pfennig (een legende in de Berlijnse Drum'n'Bass-scene met de band 'Human Sampler'), met de fabuleuze vrouwelijke stem Dorka Gryllus (een Hongaarse actrice die speelde in Sam Garbarsky's "Irina Palm", Wolfgang Murnberger's "Der Knochenmann" en Fatih Akin's laatste film "Soul Kitchen") en hoewel hij het jongste lid is van de band, Mad Milian is een naam om te onthouden in de Berlijnse Hiphop scene.

 

Zelfs zonder een contract heeft de band al op vele internationale podia gestaan, waaronder Lowlands Festival (NL), Fusion Festival (D), Accordion Festival te WUK (Wenen, A), Moods (Zurich, CH), Stadtgarten (Keulen, D) en vele festivals en optredens in Hongarije.

Alles van Rotfront

Rotfront

Rotfront

Emigrantski Raggamuffin

CD digi | 2009
Leverbaar

Bestel € 20,00

Nieuws

Lameirinhas op radio en tv

vrijdag, 12 januari 2018

Fernando Lameirinhas heeft een nieuwe CD en theatervoorstelling onder de titel "7". Te zien op radio en tv: Zondag 14 januari 2018 bij Podium Witteman, 18u05 op NPO 2, dinsdag 23 januari gaat bij Volgspot, 20-22u00 op Radio 5 & donderdag 25 januari bij Tijd voor MAX, 17u10 op NPO 1. Lees meer

Big Pete & A.J. Plug op tour met Johan Derksen

maandag, 8 januari 2018

Johan Derksen Keeps The Blues Alive Neemt u mee naar begin jaren zestig Na de succesvolle theatershow Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop, die in meer dan honderd theaters is gespeeld, komt de flamboyante tv-persoonlijkheid met een nieuw programma over zijn passie: de blues. Johan Derksen K... Lees meer

Lieven Tavernier bij Taalstraat Frits Spits

vrijdag, 10 november 2017

In zijn nieuwe boek De Standaards van Spits , deel II, is Frits Spits bij de beschrijving van De Fanfare van Honger en Dorst uitgebreid ingegaan op het werk van Lieven Tavernier. Spits vind wat Lieven heeft gemaakt van een adembenemende schoonheid en heeft Tavernier uitgenodigd in zijn radioprogramm... Lees meer
meer nieuws