Joana Amendoeira Fado, Portugal

Zij is de jongste fadozangeres die ooit op het podium van de grote zaal van het concertgebouw te Amsterdam heeft mogen staan. Haar zeer welluidende en ontroerende stem, waarin gevoel en sensualiteit in perfecte harmonie samen komen, lijkt gemaakt voor de Fado. Ondanks haar jonge leeftijd weet Joana Amendoeira (1982) op volmaakte en vernieuwende wijze het klassieke met het hedendaagse te combineren. Als zij zingt, krijgt de Fado nieuwe gloed en een nieuwe dimensie, zonder het traditionele karakter te verloochenen.

BIOGRAFIE

Joana Amendoeira is de jongste fadozangeres die ooit op het podium van de grote zaal van het concertgebouw te Amsterdam heeft mogen staan. Haar zeer welluidende en ontroerende stem, waarin gevoel en sensualiteit in perfecte harmonie samen komen, lijkt gemaakt voor de Fado. Ondanks haar jonge leeftijd weet Joana Amendoeira (1982) op volmaakte en vernieuwende wijze het klassieke met het hedendaagse te combineren. Als zij zingt, krijgt de Fado nieuwe gloed en een nieuwe dimensie, zonder het traditionele karakter te verloochenen.
In 1994 neemt Joana Amendoeira voor het eerst deel aan de Grande Noite do Fado de Lisboa (De Grote Nacht van de Fado van Lissabon), waar ze wordt geprezen door het publiek en de jury. In 1995 doet ze wederom mee, ditmaal in Porto, waar ze de eerste prijs wint van de vrouwelijke vertolksters. Vanaf dat jaar geeft ze regelmatig concerten in heel Portugal.
Al is ze nog jong, Joana Amendoeira heeft al overal ter wereld zalen en theaters weten te veroveren en haar publiek in verrukking gebracht.
De jeugdige Joana Amendoeira, begonnen als een belofte, heeft haar plaats in het panorama van de Portugese muziek al definitief veroverd. Haar stem laat de Fado momenten beleven van sublieme vocale harmonie, gevoelig en sensueel. Of het nu gaat om nieuwe of al bekende melodieën, het is Fado in optima forma.
Het eerste album dat Joana opnam "Olhos Garotos" (Speelse Ogen)was een bevestiging van haar natuurlijke en frisse aanpak van de oude liedjes.
In 1999 trad ze regelmatig op in Frankrijk, Ivoorkust en Hongarije.
In het kader van "Portugal-Brazil - 500 jaar na de ontdekking" ging Joana in 2000 naar Brazilie om voor de Portugese gemeenschap in S. Paulo op te treden.
Vlak daarna nam ze haar 2e album getiteld "Aquela Rua" (Die Straat) op, dat goed werd ontvangen.
2001 was het jaar van "Aquela Rua"'s internationale tour naar landen als Holland (De Kleine Komedie), Italië (Instituto Português Santo Agostinho), Duitsland (Festival Cannnes de Ver?o), Hungarije (Instituto Português da Juventude), Brazilie (Recife), USA (Portuguese community of California) en Frankrijk (Portuguese community of Lyon).
Ook werd Joana uitgenodigd om naar Japan te komen voor een tour van 23 dagen. Hetzelfde jaar in mei, ging Joana terug naar NL voor een optreden in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. In 2004 gaat ze terug naar Fontenay waar ze een optreden verzorgt voor de Sale Jacques Brel. Daarna Moskou, waar ze speelde in het Centro Cultural Dom. En regelmatig krijgt staan er tracks van Joana op prestigieuze verzamel cd's als Novas Vozes, Novos Fados da EMI/VC, Nova Biografia do Fado da EMI/VC,.

Haar 3e album 'Joana Amendoeira' raakte in 2003 bij het publiek en de Fado gemeenschap meteen de gevoelige snaar. De jonge Amendoeira is van een belofte uitgegroeid tot een uitgesproken talent in de nationale en internationale muziek wereld. Een bewijs daarvan was het optreden op 17 November in het
Teatro São Luiz. Dit optreden was de afsluiter van een buitengewoon jaar voor Joana, die een prijs ontving als het Beste Jonge Talent van het jaar van de CASA DA IMPRENSA (de Portugese Pers Associatie), en bovenal door haar 4e album "Joana Amendoeira - ao vivo em Lisboa"(Joana Amendoeira - live in Lissabon) dat in Juli 2005 (het jaar dat ze ook optrad in Montreal, Canada op STRICTLY MUNDIAL waar zij de enige Portugese fado-zangeres was) uitkwam.
Dit 4e album, voor de eerste keer opgenomen met een live publiek tijdens haar eerste solo optreden op een van Lissabon's oudste en mooiste podia, S. Luiz Theatre (November 2004), is een opmerkelijk concert, dat nu beluisterd kan worden door alle fado-enthousiastelingen en de vele fans van Joana Amendoeira's unieke talent.

In Joana's stem bereikt de fado unieke, sublieme momenten, door haar sensuele en ontroerende harmonieen - fado in al haar pracht.

Alles van Joana Amendoeira

Joana Amendoeira

Joana Amendoeira

Ao Vivo Em Lisboa

CD wallet
Niet leverbaar

€ 20,00
Joana Amendoeira € 20,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws