Zita Swoon Group (Afrikaanse) rock/blues/reggae, België

Zita Swoon ontstond in de jaren negentig van de vorige eeuw in Antwerpen. Het is een collectief rond de figuur van Stef Kamil Carlens die teksten en de muziek schrijft, zingt en musiceert. Indringende songs met een groove en een groep die live nooit tweemaal hetzelfde doet is hun waarmerk. Van absurde funk tot traditionele singer-songwriting, met hier en daar vleugjes folk, blues en eigthies disco.

Zita Swoon is een kosmopolitische bende van Antwerpse internationalisten. Ze hebben elk hun eigen rugzakje en delen dat met de andere groepsleden. Ze zuigen ook kunstenaars van andere disciplines aan: choreografen, dansers en theatermakers. Samen maken ze dan telkens een nieuw laboratorium voor scenische producties of hybride performances. In datzelfde laboratorium zien ook nieuwe songs het daglicht.
“Ik voel de behoefte om dieper in te zoomen op verschillende aspecten van ons werk: experiment, melodie-harmonie, beweging en ritme. Met Zita Swoon Group wil ik muziek brengen die perfect in balans is met zichzelf. De keuze van de instrumenten en versterkers is belangrijker. Hoe het moet klinken in de concertzaal ook.” zegt Stef Kamil Carlens over zijn nieuwste laboratorium.
Wie de evolutie van de groep gedurende de voorbije vijftien jaar gevolgd heeft weet dat iedere nieuw stap van deze gedreven muzikanten een verrijking is geweest, tegelijk de verbreding en de verdieping van hun eigen materiaal. Het herschrijven van de groepserfenis ook. “En dat is mooi om zien, dat artiesten zich telkens opnieuw heruitvinden”

Afbeeldingen en video's van Zita Swoon Group

comment

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws