Iain Matthews Pop, Verenigd Koninkrijk

Iain Matthews (Scunthorpe, 16 juni 1946) is een Brits musicus. Zijn oorspronkelijke naam is Iain Matthew McDonald. Vanaf 1968 tot 1989 noemde hij zich Ian Matthews.

Matthews speelde in de vroege jaren 60 in verschillende lokale amateurbands, totdat hij in 1966 verhuisde naar Londen en lid werd van de band Pyramid. Hij verliet Pyramid om zich aan te sluiten bij Fairport Convention, een folkrockband die in eerste instantie sterk op de Amerikaanse folk was gericht. Matthews was een van de zangers op de eerste twee albums van deze band. In 1969, toen Fairport Convention zich tegen zijn zin meer door de Engelse en Keltische folk liet inspireren, verliet Matthews de groep tijdens de opnames voor het derde album.

 

Hij nam in 1970 een solo-album op onder de naam Matthews' Southern Comfort, daarbij werd hij geholpen door enkele leden van Fairport Convention. Matthews' Southern Comfort zou later uitgroeien tot een band. Met deze groep bracht hij twee albums uit en had hij een wereldhit met het door Joni Mitchell geschreven Woodstock. Kort daarop ontbond hij zijn groep en ging korte tijd solo verder. In 1972 richtte hij wederom een band op, Plainsong, waarmee een album werd uitgebracht voordat de groep in 1974 weer werd ontbonden. Inmiddels was hij naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Hierna bracht hij een aantal solo-albums uit, waarvan de meeste door de critici positief werden onthaald maar die geen van alle commercieel succes hadden.

 

Nadat in 1984 platenmaatschappij Polygram zijn album Shook alleen in Duitsland uitbracht besloot Matthews te stoppen met muziek maken. In 1986 herzag hij deze beslissing, na een optreden op het jaarlijkse reüniefestival van Fairport Convention. Sindsdien nam hij een groot aantal albums op, zowel solo als met bands, waaronder het heropgerichte Plainsong.

Matthews woont tegenwoordig in het zuiden van Nederland in het dorp Horst (Limburg), met zijn soul mate Marly. Ze hebben 2 kinderen, Madelief en Luca.

(bron: wikipedia)

 

Alles van Iain Matthews

Iain Matthews Bestel € 17,00

Nieuws

BOS 13 april 2024 bij Weekwatchers, VRT2 8-10u

donderdag, 4 april 2024

Op zaterdag 6 en 13 april zet kunstenhuis Z33 in Hasselt de deuren open voor Ruben Van Gucht en zijn Weekwatchersgezelschap. Van daaruit overloopt hij tussen 8 en 10 de grote en kleine actualiteit van de week: welk nieuwsfeit(je) is de gast opgevallen of heeft die persoon verbaasd, ontroerd of wakke... Lees meer

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer
meer nieuws