Alex Roeka Luisterlied, Nederland

Met zijn zevende CD Beet van Liefde heeft Alex Roeka een Edison gewonnen in de categorie kleinkunst. Op zondag 22 maart werd dit bekend gemaakt in het WTC (Rotterdam) en Alex en band traden er ook op. Op de nieuwe CD vertellen achttien nieuwe nummers het autobiografische verhaal van een verliefdheid. In de van hem bekende diversiteit aan muzikale stijlen voert Roeka de luisteraar mee door deze misschien wel meest hevige van alle menselijke emoties.

Alex Roeka (1955) werd geboren in Ravenstein, Noord Brabant. Een groot deel van zijn jeugd verbleef hij op verschillende kostscholen, waar zijn liefde voor muziek en poëzie werd gewekt. Na de middelbare school ging hij psychologie studeren in Nijmegen. Hij onderbrak zijn studie om op een zeesleper te gaan varen. Een jaar later hervatte hij zijn studie in Amsterdam. Daar studeerde hij af en werkte vervolgens enige tijd als psycholoog, maar de zee trok opnieuw en hij maakte vanuit Singapore enkele reizen op Zuid Oost Azië. Terug in Amsterdam raakte hij in de muziek verzeild en begon Nederlandstalige songs te schrijven en ermee op te treden. In 1996 verscheen zijn eerste cd Zee Van Onrust. Tegelijkertijd ontdekte hij het theater en kreeg, gebaseerd op de cd, een theaterprogramma gestalte.

In 2000 ontving hij voor zijn lied Noem 'T Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van 1999. Vanaf dat moment bleven de cd's en theaterprogramma's elkaar met regelmaat opvolgen.

In 2007 werden zijn verzamelde liedteksten in boekvorm uitgegeven door Nijgh & van Ditmar (Mannenwoestijn).

In 2008 verhuisde hij naar Antwerpen, waar hij gestaag doorwerkt aan wat inmiddels zijn Muziektheater Van De Autobiografische Stroom is gaan heten.

 

Amper een jaar na zijn succesvolle CD-boek Mannenwoestijn, gaf Roeka in 2008 zijn zevende CD Beet Van Liefde uit. Achttien nieuwe nummers, die samen het autobiografische verhaal van een verliefdheid vertellen. In de van hem bekende diversiteit aan muzikale stijlen voert Roeka de luisteraar mee door deze misschien wel meest hevige van alle menselijke emoties.

Met zijn typische, uit duizenden herkenbare stem, bezingt hij de euforie, de hartstocht en de levenshonger, maar ook de twijfel, de angst en de ontluistering van verliefdheid om tenslotte uit te barsten in een lied van hoop en verwachting.

Hij zingt met zijn hele hebben en houden, ongepolijst, intiem en hartstochtelijk en dwingt tot indringend luisteren. Zoals steeds in zijn songs weet Alex Roeka ook in deze liedcyclus het persoonlijke weer zodanig algemeen te maken dat zijn verhaal een voor iedereen herkenbare ervaring wordt.

Beet Van Liefde is niet alleen een uniek document van een zanger die al meer dan tien jaar zijn ziel en zaligheid in de strijd gooit, maar naar ons gevoel ook een monument in de Nederlandstalige liedcultuur.

 

Het gelijknamige theaterprogramma Beet van liefde is de neerslag van deze meest ingrijpende periode in het leven van Alex Roeka. Tot en met mei 2009 kun je op veel plaatsen in Nederland en België live kennis maken met de nieuwe liedjes. Alex (zang, gitaar) speelt samen met Jaco Benckhuijsen (piano, zang), Peter van Os (accordeon, zang) en Reyer Zwart (bas, zang).

  

Met de CD 'Beet van Liefde' heeft Alex Roeka een Edison gewonnen in de categorie 'kleinkunst'. Op zondag 22 maart 2009 werd dit bekend gemaakt in het WTC (Rotterdam), ook traden Alex en band op.

Nieuws over Alex Roeka

Danny Vera & Alex Roeka met hun guilty pleasures bij DWDD Paradiso

dinsdag, 22 juli 2014

De Wereld Draait Door organiseert een bijzonder concert in Paradiso. Verschillende artiesten lieten in het afgelopen seizoen van DWDD hun zogenoemde guilty pleasure horen en dat zullen ze op 14 september nog een keer doen, alleen dan voor een groot publiek. Op het podium staan onder anderen Danny Ve... Lees meer
meer nieuws