The Universe Of Lusafrica - Various Artists World, Frankrijk

Een verzameling van 13 tracks uit de Lusafrica catalogus. Luister bijvoorbeeld naar Teofilo Chantre die je meevoert op de lome coladeras, Afrikaanse beguines, zoete morna's en warme saudade, geniet van Teofilo's fluwelen stem en prachtige gitaarspel. Op deze sampler te horen in een prachtig duet met niemand minder dan Cesaria Evora. Of hoor Lura die met haar unieke stem een grote diversiteit aan liedjes tot leven brengt. Ze zweept je op met een wervelwind van batuque, funana, cola sanjon, mazurka en coladera.  En wat te denken van Tcheka: hij wordt geroemd om zijn uitzonderlijke gitaarspel en subtiele teksten. Zijn muziek is een mix van Kaapverdische, Caribische, Braziliaanse en Afrikaanse pop en folk, jazz en blues. En dan noemen we er slechts een paar.....

Lusafrica werd in 1988 door José Da Silva opgericht om de eerste plaat van Cesaria Evora, "La diva aux pieds nus" op te nemen.

Vandaag de dag is Lusafrica nog steeds de platenmaatschappij van Cesaria Evora, die al haar albums opgenomen heeft.

Maar Lusafrica heeft inmiddels een veel bredere catalogus ontwikkeld.

Omdat José Da Silva afkomstig is van de Kaapverdische eilanden, vormen deze eilanden het hart van zijn catalogus.  Hij heeft dan ook opnames gemaakt met de belangrijkste Kaapverdische artiesten als: Ildo Lobo, Bau, Boy Gé Mendés, Teofilo Chantre, Tito Paris, ... en, meer recent, ook met Lura en Tcheka, de nieuwe generatie.

Lusafrica is ook geïnteresseerd in andere Portugees sprekende Afrikaanse landen (dat is ook wat Lusafrica eigenlijk betekent), zoals Angola, waar de tweede Lusafrica ster, Bonga, vandaan komt.

Maar ook andere Afrikaanse landen als  Kameroen (Sally Nyolo), Gabon (Oliver N'Goma), Ivoorkust (Meiway) hebben de aandacht van José da Silva.

En in 1998, toen José Da Silva een reis naar Cuba maakte, kwam hij terug met een opnamecontract met La Orquesta Aragon, een historische band die de Afrikaanse muziek van de 60'er 70'er jaren zeer beïnvloedde en een demo van een jonge houthakker genaamd Polo Montanez. Drie jaar en twee albums later was Polo een  superster in heel Latijns Amerika, waar zijn eenvoudige taal de harten van de gewone mensen won, maar hij stierf door een auto ongeluk  in November 2002.

Later focuste Lusafrica meer op Centraal Afrika, en maakte opnames met Akendengué (Gabon), Zao (Congo) en Oliver N'Goma (Gabon).

Dat is in het kort het verhaal van Lusafrica : van de ene kust van de Atlantische Oceaan naar de andere altijd op zoek naar de mooiste muziek.. ...

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws