Vieux Farka Touré Afrikaanse blues, Mali

Vieux Farka Touré, de Malinese gitarist/singer/songwriter, is de zoon van de geliefde legendarische Afrikaanse gitaarmaster Ali Farka Touré, maar staat niet langer in zijn schaduw. Na zijn naar zichzelf vernoemde debuutalbum uit 2006, komt Vieux nu met ‘Fondo', waarmee hij zich vol vertrouwen in het internationale circuit voortbeweegt.
Vieux Farka Touré, de Malinese gitarist/zanger/songwriter, is de zoon van de legendarische Ali Farka Touré. Maar Vieux staat niet langer in de schaduw van deze grootste gitarist, door het uitbrengen van zijn naar zichzelf vernoemde debuutalbum in 2006 kwam Vieux in zijn eigen spotlicht te staan. Ali Farka Touré bewees - voor het geval iemand er ooit aan heeft getwijfeld - dat de ziel van de blues gevonden kon worden in West-Afrika. Zijn zoon Vieux brengt mensen het hoofd op hol met een radicaler idee: dat die westelijke Sahara ‘roots' te horen zijn in alles, van de jam scène tot in Jamaicaanse dub.

 

Al vanaf zijn jeugd is Vieux Farka Touré geïnspireerd door de muziek van zijn vader, Ali Farka Touré. Hij groeide op in de hoofdstad van Mali, Bamako en in de geboortestad van zijn vader, Niafunké in de Sahara, beide steden met een rijk muzikaal leven. Vieux's drum en kalebas talenten waren al vroeg zichtbaar. Ali maakte zich echter zorgen over de toekomst van zijn zoon. Zelf had Ali het lang moeilijk in de muziekindustrie totdat hij uiteindelijk een thuis vond bij ‘World Circuit Records'. Ali wilde niet dat zijn zoon dezelfde moeilijkheden zou moeten doorstaan. Hij verbood Vieux om muziek te maken en besloot dat Vieux soldaat moest worden. Vieux, even koppig als zijn vaders bijnaam FARKA (ezel), begon in plaats daarvan mee te spelen met zijn vaders opnames in het geheim, vastberaden om zijn muzikale aspiraties na te streven.

 

In 1999, besloot Vieux - nu een jonge man -het heft in eigen handen te nemen. Hij schreef zich in bij het ‘National Arts Institute' in Bamako en ging daarmee openlijk tegen zijn vaders wensen in. Daar ontdekte Vieux zijn ware muzikale roeping, hij begon met gitaar spelen en zijn eigen muziek te componeren. Tegen de tijd dat hij het instituut verliet was hij al een plaatselijk gevierde gitaarvirtuoos en wist hij zijn vader spel te evenaren. Geruchten spreidden zich over Bamako dat Ali's opvolger in zicht was. Het was op hetzelfde moment dat Toumani Diabaté - 's werelds nummer één kora speler - Vieux in het oog kreeg en hem mee liet spelen in zijn ensemble. Toumani erkende Vieux's capaciteiten en hij spoorde Ali aan zijn zoons gekozen pad te accepteren. Ali ging akkoord en onder Toumani's artistieke begeleiding bloeide Vieux helemaal op. Hij trad op in Frankrijk en Zuid-Afrika en begon zijn vader te begeleiden op de gitaar. Maar met zijn eigen overweldigende composities introduceerde hij op datzelfde moment nieuwe geluiden en invloeden in de traditie van ‘desert blues' uit het noorden van Mali.


In 2005 had Vieux weer contact met zijn vriend Eric Herman, een Noord-Amerikaanse muzikant en producent met wie Vieux samengespeeld had toen hij nog student was. Zowel Vieux als Eric realiseerde zich dat het tijd werd voor Vieux om zijn debuut te gaan opnemen. Ze gingen snel aan de slag in de studio. Toumani stemde in om bij te dragen op twee nummers. Ali - die steeds zieker werd door kanker - werkte mee aan een het album, zijn laatste opnames ooit. Dit was natuurlijk de ultieme uitdrukking van goedkeuring van zijn zoons pad. 

 

Vieux begon ooit met het spelen van de drum en de kalebas en schreef zich in1999 voor de studie traditionele muziek in. Zijn debuutalbum kwam in 2007 uit. 'Fondo', zijn tweede studio-album, verscheen in 2009 en was één van de beste albums van dat jaar. Het album 'The Secret' verschijnt in mei 2011 en wordt unaniem geprezen als één van de beste releases. De titelsong is het resultaat van de laatste samenwerking met zijn vader. Daarnaast komen we namen tegen van gitaargrootheden als Derek Trucks en John Scofield. Zeer trots is Vieux op de medewerking van Dave Matthews: 'een unieke stem'.

Vieuw Farka Touré slaat een brug tussen de Afrikaanse en Amerikaanse muziek. Waar hij zich op zijn eerste albums niet los durfde te maken van de muziekcultuur van zijn vader, is hij nu een ambassadeur geworden, die op een fantastische manier de Afrikaanse cultuur op de kaart heeft gezet. ‘

Alles van Vieux Farka Touré

Vieux Farka Touré

Vieux Farka Touré

Samba

CD digi | 2017
Leverbaar

Bestel € 19,00
Vieux Farka Touré Bestel € 19,00
Vieux Farka Touré

Vieux Farka Touré

Mon Pays

CD digi | 2013
Leverbaar

Bestel € 19,00
Vieux Farka Touré

Vieux Farka Touré

Live

CD digi | 2010
Leverbaar

Bestel € 19,00

Afbeeldingen en video's van Vieux Farka Touré

comment

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws