MIDIval PunditZ Wereld Elektronica, India

In het hedendaagse India is een grote scène voor elektronische dance beats. De meest bekende namen daarin zijn de uit New Delhi afkomstige producers Gaurav Raina en Tapan Raj. Als MIDIval PunditZ maken ze al ruim tien jaar muziek waarbij Westerse dance gemengd wordt met traditionele Indiase elementen.

Ze maakten al een aantal albums, waaronder een Bollywood soundtrack en muziek voor traditionele Indiase dans. Ook werkten ze samen met de groten uit de Indiase klassieke muziek en nu komen ze met een prachtig nieuw album: Hello Hello.

BIOGRAFIE

 

Ze zijn er blijkbaar niet tevreden met dat ze "het India geluid van de 21ste eeuw" zijn. Nu gaat MIDIval PunditZ, het uit New-Delhi afkomstige duo, haar best doen om de soundtrack te worden van de ‘Age of the Shuffle' - je weet wel, de iPod functie die er voor zorgt dat luisteraars van de ene muziekstijl naar een andere kunnen springen. Op hun nieuwste release, Hello Hello, sluiten ze een huwelijk tussen Indiase raga, Bollywood pop, regionale volksdans ritmes en verschillende decennia Westerse dansmuziek, of die nu van Tears for Fears is of van Daft Punkt. Dit is wereldlijke elektronica op Shuffle: Led Zeppelin's "Four Sticks" krijgt een authentieke Zuid-Aziatische behandeling die bouwt op de geluiden van de faux-indianen van het origineel; een aantal minuten later horen we het mooie 19e eeuwse  "Har Ek Baat" van de dichter Galib op een onmiskenbare beat uit de 21ste eeuw.       

 

Zelfs hun originele werk laat de rusteloze creativiteit van de band zien: het eerste nummer van het album, "Electric Universe", volgt in de traditie van ‘tonight's-the-night' dancehits. De bansuri fluit (het bamboe instrument dat favoriet is in de Noord Indiase traditionele muziek) begint met vocoder-vocalen - "this is the night/to turn on the lights/to the universe" - op een stevige, westerse dancegroove. Het laatste nummer op het album is een akoestische versie van hetzelfde nummer, met ‘echte' zang en akoestische gitaar, waardoor het in een nachttafereel verandert - alsof het wil bewijzen dat ondanks alle toeters en bellen het uiteindelijk alleen maar om het nummer draait.      

 

MIDIval PunditZ is het werk van Gaurav Raina en Tapan Raj, twee veteranen uit de bloeiende clubscène van India. Ze realiseerden zich dat ze met westerse dancemuziek niet op hetzelfde emotionele niveau een connectie hadden als dat ze met Indiase traditionele en volksmuziek hadden - dus besloten ze daar iets aan te doen. In 1997, na een aantal jaar werken aan het opzetten van hun eigen studio in New Delhi, lanceerden de twee producenten de PunditZ. Optredens met ‘Tabla Beat Science', de Indo-elektronische act opgericht door producent Bill Laswell en tabla master Zakir Hussain, zette het duo op de kaart. Zij hebben hun visie verscherpt met een serie events: Cyber Mehfil - een moderne update van een oude noord Indiase traditie van artistieke bijeenkomsten. De originele mehfil bestond uit muziek, poëzie en/of dans. De Cyber Mehfil bracht het geluid van moderne elektronische muziek (dance) naar de traditionele muziek van het subcontinent en voegde beeld en wierook toe om de andere zintuigen ook te verleiden.    

 

Vanaf de release van hun eerste album in 2002, hebben de PunditZ muziek gecreëerd voor een Bollywood film, hebben ze muziek geschreven voor een traditioneel dansgezelschap uit Zuid-India (een volledige andere traditie dan hun eigen noordelijke), hebben ze samengewerkt met enkele grote muzikanten in Noord-India en bijgedragen aan een aantal compilatie albums van hun platenmaatschappij Six Degrees. Hun versie van Zeppelin's "Four Sticks" was oorspronkelijk opgenomen voor het 10e jubileumalbum van Six Degrees en laat Raina en Raj's eeuwige liefde voor ‘classic rock' zien. Die genegenheid kleurt veel van Hello Hello, de nieuwste release. Het nummer "Atomizer" bijvoorbeeld, is een uitgelaten, dreunend nummer dat terug kijkt op rock uit de jaren '80. En op "Drifting", een van de twee instrumentale nummers van het album, zigzagt de bansuri fluit over een laag gitaren die ‘The Edge' van U2 suggereert. Omdat jonge Indiërs opgroeien met een sterke traditionele muziektraditie, maar nog meer met popmuziek (namelijk, de reeks hitnummers die uit de Bollywood filmindustrie voortkomt), is de mix van de PunditZ van Westerse en Indiase muziek volledig organisch; er is geen gevoel van iets dat geforceerd wordt. In feite, in nummers als "Tonic" is het moeilijk te zeggen waar de ene traditie ophoudt en de ander begint. Is dat een exclusieve groove? Een Zuid-Indiaas volksritme? Misschien is het beide... Alsof het draait om het vertroebelen van grenzen, bestaat de zang uit een tweetalige rap. De kern is een rustig, ingehouden geluid, maar er is geen terughoudendheid in de woorden. Dit is er één die je waarschijnlijk niet zal spelen voor je moeder. Een andere naadloze fusion is "Desolate", waar een humeurig, 6-beat ritme leidt tot een schommeling van stemmen, bestaande uit het geluid van konnokol, de do-re-mi-type lettergrepen die corresponderen met de verschillende slagen van de drum. Het is een onmiskenbaar Indiaas geluid, maar het is aangedreven door scheurende elektrische gitaren.    

 

Zoals elk goed DJ-team, weten Raina en Raj dat je de stemming en het tempo moet laten variëren; twee van de highlights op ‘Hello Hello' zijn langzame, meer atmosferische nummers. "Naina Laagey" heeft een mooie melodie die rechtstreeks uit de traditie van Indiase liefdesliedjes, bhajans, komt; deze wordt echter gezongen boven op piano en Eno-esque elektronica. En "Sun Mere Sanam", gezongen in de zuidelijke taal Telugu, heeft de meest lyrische zang en bansuri fluit, drijvend op een langzame groove en een bed van synthesizer en geprogrammeerde geluiden.    

 

Dit doet het natuurlijk allemaal erg goed in de clubs van Mumbai en New Delhi. Maar MIDIval PunditZ is ook zeker een internationale band geworden, in de kritieken in Europa en de VS werden ze toegejuicht en de zalen van hun Cyber Mehfil events waren afgeladen in Engeland en Duitsland. Zij maken deel uit van een opmerkelijke infusie van Indiase cultuur over de hele wereld: India's film industrie begint aantrekkingskracht uit te oefenen op de wereldlijke heersende stromingen en crossculturele films als Slumdog Millionaire zijn succes verhalen over de hele wereld. Het podium staat klaar: het is een wereld op shuffle en MIDIval PunditZ staan op de speellijst!

Alles van MIDIval PunditZ

MIDIval PunditZ

MIDIval PunditZ

Hello Hello

CD digi | 2009
Leverbaar

Bestel € 20,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws