Terry Callier Soul Jazz, Verenigde Staten

Van de legendarische souljazz artiest, Terry Callier, is daar het langverwachte, splinternieuwe album: ‘Hidden Conversations. Voor dit album heeft Callier Massive Attack oprichter Robert Del Naja weten te strikken, wat terug te vinden is in het subtiele, elektronische randje dat aan Terry's bijzondere stijl is toegevoegd. Het verhaal van Terry Callier is nog lang niet afgelopen!       

BIOGRAFIE

 

Terry Callier is een Amerikaanse Jazz, Soul en Folk gitarist en singer/songwriter, geboren in Chicago, Illinois, op 24 mei 1945. Callier groeide al zingend op naast soul legendes als Jerry Butler, Major Lance en Curtis Mayfield. "That was a dynamite neighbourhood. All of us were doo-woping at the time in different groups" zegt Callier.

Op zijn 17e levert een van zijn bezoeken bij Chess Records resultaat op, Callier tekent zijn eerste contract. Vier nummers werden opgenomen en één uitgebracht, een single: ‘Look at me now'. In 1964 tekent Callier bij Prestige Records voor een album. ‘The New Folk Sounds Of Terry Callier' wordt opgenomen in 1965. Op dat moment wordt Callier bekender in de nachtclub scene/folk circuit van Chicago. In 1971 schrijft Callier samen met Larry Wade een top 20 hit in de Verenigde Staten, The Dells: ‘The Love We Had Stays On My Mind'. Dit leidt tot een platencontract bij Cadet, een dochteronderneming van Chess records, waarbij hij in de jaren daarna drie albums opneemt, ‘Occasional Rain' (1972), ‘What Color Is Love' (1973) en ‘I Just Can't Help Myself'(1975). Callier gaat op zijn eerste nationale tour waarbij hij samenwerkt met artiesten als Gill Scott Heron, George Benson en Grover Washington Jr. "The Cadet years were good for me", aldus Callier. "It seems that songs like ‘Ordinary Joe', ‘Occasional Rain' and ‘What Color is Love' resonated out there. That felt good. It was behind those albums that I was able to play in places like Washington D.C, Detroit for quite a few years afterwards". In 1977 tekent Callier een contract bij Elektra Records via Don Mizell. Hij neemt twee albums op bij Elektra Records, ‘Fire On Ice' (1977) en ‘Tum You To Love' (1978). Radio persoonlijkheid Frankie Crocker gebruikt het nummer ‘Sign Of The Time' van Terry als thema nummer van zijn invloedrijke WBLS/New York radio programma.

Ondanks een aantal regionale hits in de jaren '60 en '70, strekt zijn beroemdheid niet verder dan Chicago. Toen Callier voogdijschap over zijn 12 jaar oude dochter Sundiata kreeg, besloot hij te stoppen met het maken van muziek en koos hij voor een zekerder bestaan. "When I got custody of my daughter I had to give us music to raise her properly, she needed me and the music business just didn't seem like a viable option at that point" zegt Callier. Hij volgde lessen in computerprogrammering en vond een baan bij de Universiteit van Chicago in 1984.

 

Begin jaren '90 herontdekten Britse DJ's zijn oude opnames en ze begonnen die te draaien in clubs. Acid Jazz Records baas Eddie Pillar liet Callier in het begin van 1991 in clubs in Groot-Brittannië spelen en vanaf dat moment kwam hij regelmatig terug (tijdens zijn vakantieperiodes) om op te treden. Charly Records brengt een ‘Best Of Terry Callier On Cadet' album uit. Acid Jazz brengt een nieuwe versie uit van ‘I Don't Want To See Myself'. "I am often reminded that there are people listening to the music now who weren't in this world when some of the songs were originally recorded" zegt Callier. "I just hope this circle remains unbroken and continues to grow".

 

Eind jaren '90 begon Callier aan zijn comeback en droeg hij bij aan Beth Orton's ‘Best Bit EP' in 1997, daarnaast bracht hij het album ‘Timepeace' uit in 1998, waarmee hij de ‘Time For Peace award' van de Verenigde Naties won, een prijs voor buitengewone artistieke prestaties die een bijdrage leveren aan wereldvrede. Merkwaardig genoeg wisten de collega's van Callier op de Universiteit van Chicago niets van zijn leven als muzikant, maar nadat hij deze prijs had gewonnen werd zijn geheime leven als muzikant bekend, wat leidde tot zijn ontslag.

 

Vandaag de dag is Callier nog steeds bezig met het uitbrengen van albums, al 5 sinds ‘Timepeace' en hij heeft er al vele tours opzitten door Europa, Verenigde Staten en Japan.

 

In 2006 werkt Callier samen met Massive Attack aan de single ‘Live With Me'. Dit nummer staat op ‘Collected', Massive Attack's ‘best of' album. In 2008 brengt Callier ‘Welcome Home' uit, een live album met opnames van een bijzonder optreden in het Jazz Café in Londen. In 2009 is ‘Hidden Conversations' uitgekomen, een studioalbum waar tevens ‘Live With Me' van Callier en Massive Attack op staat.

Alles van Terry Callier

Terry Callier

Terry Callier

Hidden Conversations

CD digi | 2009
Leverbaar

Bestel € 20,00

Afbeeldingen en video's van Terry Callier

comment

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws