Tumi And The Volume Hip Hop, Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse Johannesburg is een kleurrijke stad. Dat komt goed tot uiting in de band Tumi And The Volume. Drummer Paolo Chibanga komt uit Mozambique en Dave, de bassist, heeft een Joodse achtergrond. Hun frontman, Tumi Molekane, is een moslim. Tumi is naast muzikant ook dichter en rapper. Hij is één van de belangrijkste figuren uit de Zuid-Afrikaanse hiphopscène. Samen met zijn band The Volume maakt hij opwindende funky, jazzy, hiphop muziek.

BIOGRAFIE

 

Tumi and the Volume - Zuid-Afrika's meest elektronische artiesten. Een groep met een uitgesproken muzikaal accent, waar samba, swing, hip hop en reggae worden gecombineerd met dichtkunst die de unieke realiteit van Zuid Afrika én de wereld weergeeft. 

Dit grensoverschrijdende nieuwe collectief van muzikanten is ontstaan uit een jamsessie waar Tumi zijn poëtische dapperheid toonde. Inmiddels hebben ze een indruk weten achter te laten over de hele wereld, waaronder op medemuzikanten als Blackalicious (Verenigde Staten), Positive Black Souls (Senegal) en Relax (Nederland) en zijn ze meerdere keren uitgenodigd te spelen op muziekfestivals van wereldformaat.

In 2002, het jaar dat de groep werd opgericht, hadden Tumi & The Volume optredens op Bassline in Johannesburg, in The Independent Armchair Theatre in Kaapstad, op het Oppikoppi festival in Pretoria, het Flux Festival in Durban, in de tv programma's The Phat Joe Show en Castle Loud en ze kregen het verzoek te spelen op de Metro Music Awards van datzelfde jaar.

In 2003 traden ze op bij de Tuks Rag Show, op het Metro FM Festival, in de dramaserie ‘Backstage' en werden ze geïnterviewd bij ETV's Nightlife en Heita. Ook waren ze de support act bij Relax uit Nederland, bij Positive Black Soul uit Senegal en bij Blackalicious uit de Verenigde Staten.
Het hoogtepunt van 2003 was dat ze werden uitgenodigd om op te treden op het Quart Festival in Noorwegen, naast bands als The Roots, Coldplay en Massive Attack. Tevens toerden ze door Mozambique aan het einde van 2003 met overweldigende reacties.

In 2004 traden ze op het North Sea Jazz Festival van Kaapstad op en hun muziek werd meegenomen in een Balletvoorstelling. Hun eerste single ‘76' van hun debuutalbum "At The Bassline" werd gedraaid bij YFM, Metro FM, Tuks FM en Kaya FM. Het album werd daarbij genomineerd voor drie South African Music Awards (de SAMA's) in de categorieën ‘Best Group', ‘Best Packaging' en ‘Best Rap Album'.

In 2005 toerden Tumi & The Volume twee keer door Canada, in februari en in september, waarbij ze o.a. Toronto, Edmonton, Vancouver, Montreal, Calgary en Ottawa aandeden. Ook brachten ze in dit jaar hun album "Tumi And The Volume" uit. Dit is het eerste studio album van de band en ze werkten samen met Bra Willie Keorapetsi Kgosetsile, Kyla Rose Smith van Freshly Ground, Pedro da Silva Pinto van 340ml en Siya Makuzene.

In Canada werd dit album in 2006 uitgebracht tevens gingen ze weer op tournee. Wat resulteerde in een optreden voor een publiek van 15.000 mensen op het Montreal Jazz Festival. In augustus van dat jaar speelden ze op het Sakifo Musik Festival.

In 2007 toerden ze driemaal door Frankrijk, waar ze tevens het jazz festival Banlieues Bleues in Parijs, het Tribu Festival in Dijon, het Eurockeenes in Belfort, Timitar in Agadir (Marokko) en JazzOnze + in Lausanne (Zwitserland) aandeden.
  
In 2008 was er een Europese tour.

Alles van Tumi And The Volume

Afbeeldingen en video's van Tumi And The Volume

comment

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws