Tumi And The Volume Hip Hop, Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse Johannesburg is een kleurrijke stad. Dat komt goed tot uiting in de band Tumi And The Volume. Drummer Paolo Chibanga komt uit Mozambique en Dave, de bassist, heeft een Joodse achtergrond. Hun frontman, Tumi Molekane, is een moslim. Tumi is naast muzikant ook dichter en rapper. Hij is één van de belangrijkste figuren uit de Zuid-Afrikaanse hiphopscène. Samen met zijn band The Volume maakt hij opwindende funky, jazzy, hiphop muziek.

BIOGRAFIE

 

Tumi and the Volume - Zuid-Afrika's meest elektronische artiesten. Een groep met een uitgesproken muzikaal accent, waar samba, swing, hip hop en reggae worden gecombineerd met dichtkunst die de unieke realiteit van Zuid Afrika én de wereld weergeeft. 

Dit grensoverschrijdende nieuwe collectief van muzikanten is ontstaan uit een jamsessie waar Tumi zijn poëtische dapperheid toonde. Inmiddels hebben ze een indruk weten achter te laten over de hele wereld, waaronder op medemuzikanten als Blackalicious (Verenigde Staten), Positive Black Souls (Senegal) en Relax (Nederland) en zijn ze meerdere keren uitgenodigd te spelen op muziekfestivals van wereldformaat.

In 2002, het jaar dat de groep werd opgericht, hadden Tumi & The Volume optredens op Bassline in Johannesburg, in The Independent Armchair Theatre in Kaapstad, op het Oppikoppi festival in Pretoria, het Flux Festival in Durban, in de tv programma's The Phat Joe Show en Castle Loud en ze kregen het verzoek te spelen op de Metro Music Awards van datzelfde jaar.

In 2003 traden ze op bij de Tuks Rag Show, op het Metro FM Festival, in de dramaserie ‘Backstage' en werden ze geïnterviewd bij ETV's Nightlife en Heita. Ook waren ze de support act bij Relax uit Nederland, bij Positive Black Soul uit Senegal en bij Blackalicious uit de Verenigde Staten.
Het hoogtepunt van 2003 was dat ze werden uitgenodigd om op te treden op het Quart Festival in Noorwegen, naast bands als The Roots, Coldplay en Massive Attack. Tevens toerden ze door Mozambique aan het einde van 2003 met overweldigende reacties.

In 2004 traden ze op het North Sea Jazz Festival van Kaapstad op en hun muziek werd meegenomen in een Balletvoorstelling. Hun eerste single ‘76' van hun debuutalbum "At The Bassline" werd gedraaid bij YFM, Metro FM, Tuks FM en Kaya FM. Het album werd daarbij genomineerd voor drie South African Music Awards (de SAMA's) in de categorieën ‘Best Group', ‘Best Packaging' en ‘Best Rap Album'.

In 2005 toerden Tumi & The Volume twee keer door Canada, in februari en in september, waarbij ze o.a. Toronto, Edmonton, Vancouver, Montreal, Calgary en Ottawa aandeden. Ook brachten ze in dit jaar hun album "Tumi And The Volume" uit. Dit is het eerste studio album van de band en ze werkten samen met Bra Willie Keorapetsi Kgosetsile, Kyla Rose Smith van Freshly Ground, Pedro da Silva Pinto van 340ml en Siya Makuzene.

In Canada werd dit album in 2006 uitgebracht tevens gingen ze weer op tournee. Wat resulteerde in een optreden voor een publiek van 15.000 mensen op het Montreal Jazz Festival. In augustus van dat jaar speelden ze op het Sakifo Musik Festival.

In 2007 toerden ze driemaal door Frankrijk, waar ze tevens het jazz festival Banlieues Bleues in Parijs, het Tribu Festival in Dijon, het Eurockeenes in Belfort, Timitar in Agadir (Marokko) en JazzOnze + in Lausanne (Zwitserland) aandeden.
  
In 2008 was er een Europese tour.

Alles van Tumi And The Volume

Afbeeldingen en video's van Tumi And The Volume

comment

Nieuws

Lieven Tavernier bij Taalstraat Frits Spits

vrijdag, 10 november 2017

In zijn nieuwe boek De Standaards van Spits , deel II, is Frits Spits bij de beschrijving van De Fanfare van Honger en Dorst uitgebreid ingegaan op het werk van Lieven Tavernier. Spits vind wat Lieven heeft gemaakt van een adembenemende schoonheid en heeft Tavernier uitgenodigd in zijn radioprogramm... Lees meer

Het gaat goed met Ida de Nijs

maandag, 9 oktober 2017

De zangeres stelde enkele weken geleden haar album "Zandloper" voor. Wel, datzelfde album is vanaf vndaag een week lang cd van de week in het programma “De Lage Landen" op Radio 2. Elke dag van de week zal er een kort interview met Ida zijn over één van de liedjes op de cd en uit... Lees meer

Gelimiteerde kunstwerkjes Spigt

vrijdag, 6 oktober 2017

Het handgesneden en gedrukte drieluik THE ROAD wordt in de Oude Luxor op 3 november uitgereikt aan Sonia Herman Dolz. Zij maakte de film MANS GENOEG met Spigt in de hoofdrol. Een saignant detail is dat de sleeves gedrukt zijn met de olieverf van wijlen kunstenares Dora Dolz. Op 5 november 2017 zal... Lees meer
meer nieuws