Sia Tolno World, Guinea

Van Noord tot Zuid Afrika, iedereen zal het je vertellen: Guinese vrouwen hebben karakter! Dit stereotype beeld is zeker van toepassing op Sia Tolno: ze is niet alleen beeldschoon, ze is besluitvaardig, sterk en vastberaden. Ze heeft werkelijk een gouden stem en een toegankelijke lichaamstaal. Ze bezit alle ingrediënten voor een echte ster!

BIOGRAFIE

 

Sia Tolno is afkomstig uit Guinee, West-Afrika. Kissie is een zuidelijke regio van Guinee met een eigen etnische groep, taal, dichtbegroeid regenwoud en.... een record hoeveelheid regenval. Daar specifiek komt Sia vandaan. Mensen uit Kissie wonen in het centrum van drie landen: Guinee, Liberia en Sierra Leone. Dat zijn nog eens koloniale grenzen...

 

Als bewoners van Kissie de beslissing nemen om hun regenwoud te verlaten (niet een makkelijke beslissing, aangezien zij de grootste eerbied ooit voor hun eigen weelderige, vochtige land hebben) gaan zij eerder richting Freetown of Monrovia (hoofdsteden Sierra Leone en Liberia) dan richting de hoofdstad van Guinee, Conakry. Degenen uit Kissie die we buiten hun eigen land tegen komen, spreken vaker Engels dan Frans en de artiesten onder hen zijn eerder geneigd naar Londen of New York te vertrekken dan naar Parijs.

 

Dit klopt ook voor Sia Tolno, haar vader vertrok naar Sierra Leone toen zij nog heel jong was om daar Franse les te geven. Op dat moment waren er in Sierra Leone en Liberia moeilijke tijden aangebroken, een periode die gegraveerd staat in het collectieve geheugen van Afrika... en ook in het geheugen van Sia. Ze praat veel over oorlog, vooral over de ergste soort van allemaal: burgeroorlog. Ook zingt ze er over, dit om de duivel te verdrijven.


Als jong meisje wilde ze advocaat worden, maar de naweeën in de subregio brachten het hele sociale systeem in de war, iets dat niet bijdroeg aan het uitvoeren van dergelijke carrière wensen. Als jonge vrouw hield ze van acteren en al snel maakte ze naam met haar foutloze manier van voordragen en haar eindeloze stembuigingen. Muziek was maar een kleine stap.

 

Ze nam die stap langzaam. Hier en daar vroegen ze haar grote klassiekers op te voeren van andere grote artiesten in kleinkunst theatertjes of cafés: de Nina Simone versie van Ne Me Quitte Pas of Piaf's La Vie en Rose, geen nummers met een makkelijk bereik.

 

Deze vredige, anonieme routine had voor altijd door kunnen gaan, als ze niet ontdekt zou zijn door een producent die in 2002 regelde dat ze haar eerste album kon gaan opnemen. Dit album won een Djembé d'Or award. Vanaf dat moment begint Sia haar eigen nummers te schrijven.

 

Een ander belangrijk moment volgde in 2008 in Libreville, waar het beroemde televisie talentenprogramma ‘Africa Stars' wordt opgenomen. Sia was de Guinese kandidaat en ze maakte een sterke indruk op zowel Claudy Siar van Radio France International en op Pierre Akendengue, de bekende Gabonese muzikant, die zijn vriend (en tevens zijn producent) José da Silva aanspoorde in zee te gaan met de Guinese zangeres.

 

Dat deed hij. In Cuba, Parijs en Conakry heeft Sia eindelijk een album kunnen opnemen die haar talent waardig is, ze werkte daarbij samen met de beste muzikanten, onder leiding van maestro Kante Manfila. A star is born...

Alles van Sia Tolno

Sia Tolno

Sia Tolno

Eh Sanga

CD digi | 2009
Leverbaar

Bestel € 20,00
Nu voor: € 10,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws