Beatrice van der Poel Luisterlied, Nederland

Beatrice van der Poel is zangeres en componist. Ze zingt ontluisterend, ontroerend, soms behekst en oh zo herkenbaar. Lyrisch en recht voor z’n raap. Scherpe melancholie over keuzes maken, over “op gevoel” of “weloverwogen” de mist in gaan. Dubbellevens en de weg kwijt zijn. Het grote geluk, razernij en vervoering. Aan haar Nederlandstalige liedjes vol Pop, Jazz en Soul valt niet te ontsnappen. Een warme expressieve stem die je verleidt om je vervolgens bij de keel te grijpen en niet meer los te laten.

 

Hard en Hoofd, het tweede album van Beatrice van der Poel komt 20 november 2009 uit en is een album met 14 Nederlandstalige liedjes over keuzes maken, schipperen tussen gevoel en verstand, de liefde en alles wat daar bij komt kijken. Geproduceerd en gearrangeerd door Jakob Klaasse (o.a. Boudewijn de Groot, Doe Maar) en met medewerking van èn een duet met Paul de Munnik. Gitaren door René van Barneveld (Urban Dance Squad), drums van Joost Kroon (New Cool Collective/Kane), Thijs Vermeulen op de bas, Sven Figee op Hammond en een lied samen met Marcel de Groot (van o.a.Maarten van Roozendaal ). Veel gitaren, blazers en een vette groove.

Nederlandse popmuzikanten die van het zingen in het Engels op hun moers taal overstappen, daar hebben we er meer van gezien de laatste jaren. Ook Beatrice van der Poel heeft zich bij dit peloton van taalverspringers gevoegd. Eindelijk heeft zij dan haar stem gevonden. Daar heeft ze eerst een aantal bands voor moeten verslijten, onder anderen Beeswamp en Fish Hospital plus haar jazzy alter ego Miss Bee. "Langzaam Los" heette daarom heel toepasselijk haar solodebuut. Het vervolg "Hard en Hoofd" gaat verder. Teksten aangescherpt. Songs to the point. Muzikaal staat Beatrice meer dan ooit met beide benen op de grond. "Er zit meer Soul in, ik ga terug naar mijn wortels.. Het groeft en snijdt hout! Ook heel leuk: Paul de Munnik heb ik gevraagd voor een funky duet; “Elk Glas” en met Marcel de Groot schreef ik een venijnig lied over het spel van de liefde..."

Beatrice’s overstap naar het Nederlands heeft Maarten van Roozendaal eigenlijk op zijn geweten. De twee werden enkele jaren geleden aan elkaar voorgesteld door Bob Fosko (met wie ze ooit teksten van Remco Campert declameerde in de dwarse bigband Corrie & De Grote Brokken). Met z’n drietjes deden ze een Nederlandstalige show op de Parade en Van Roozendaal werd daar haar artistieke maatje. “Vanaf dat moment begon ik me te verdiepen in de Nederlandse taal. De tijd was er rijp voor. Maarten gaf mij het nodige duwtje in de rug,” blikt Beatrice terug. "Nu is in het Nederlands zingen zo vanzelfsprekend geworden. Ik kan niet meer terug”.

Hard en Hoofd, het tweede album van Beatrice van der Poel komt 20 november 2009 uit en is een album met 14 Nederlandstalige liedjes over keuzes maken, schipperen tussen gevoel en verstand, de liefde en alles wat daar bij komt kijken. Geproduceerd en gearrangeerd door Jakob Klaasse (o.a. Boudewijn de Groot, Doe Maar) en met medewerking van èn een duet met Paul de Munnik. Gitaren door René van Barneveld (Urban Dance Squad), drums van Joost Kroon (New Cool Collective/Kane), Thijs Vermeulen op de bas, Sven Figee op Hammond en een lied samen met Marcel de Groot (van o.a.Maarten van Roozendaal ). Veel gitaren, blazers en een vette groove. Daarna ga ik het theater in met mijn nieuwe theatervoorstelling “Hard en Hoofd” onder begeleiding van Marcel de Groot (dobro en gitaar), Thijs Vermeulen (bas) en organist/pianist Jakob Klaasse. Het is geen theaterconcert, maar meer; Een literair muzieklandschap waardoor mijn liederen een extra lading krijgen en in een ander daglicht komen te staan. Noem het een soort luisterboek waarin je als publiek alle kanten op wordt geduwd. Even collectief je hoofd hard stoten!


Beatrice van der Poel’s derde album Heelhuids bevat Nederlandstalige poëtische Soul, Pop en Jazz en is eigenzinnig, doordacht en rijk gearrangeerd.

 

Ontroerende teksten, maar ook lyrisch en recht voor z’n raap, vol scherpe melancholie. Beatrice heeft een warme sensuele stem en een vanzelfsprekende dictie. Ze schuwt het experiment niet en combineert pop, jazz en soul met het Nederlandstalige lied. Met haar lapsteel-gitaar op haar schoot zingt ze de polderblues zo bedwelmend en bijna behekst dat ze je bij de keel grijpt en niet meer los laat.

 

Na samenwerkingen met o.a. Maarten van Roozendaal en Bob Fosko koos Beatrice na jaren in Engelstalige bands te hebben gespeeld (Beeswamp, Miss Bee, Corrie en de Grote Brokken) voor haar moerstaal.

Ze bracht het album Langzaam Los uit, waarop ook een duet met Van Roozendaal staat. Het album zorgde voor lovende kritieken, televisie en radio optredens. Een tweede album Hard en Hoofd volgde.

Drie theatertournee’s, een luisterboek met Thomas Verbogt (Het toeval dat geluk heet) en een succesvolle tournee met Marcel de Groot (Voor we verder gaan), deed haar besluiten om opnieuw de studio in te gaan en met een nieuw geluid alles bij elkaar te brengen.

 

“De basis voor mijn liedjes is altijd ‘emotie’. Of het nu groot verdriet, boosheid, geluk of verlangen is, ik start bij één zin en een paar akkoorden op gitaar en vandaaruit ontstaat een heel verhaal. Mijn drijfveer is om de luisteraar in 3 a 4 minuten bij de klauwen te pakken, te roeren en te verwarren. Mijn publiek staat open voor een confrontatie.”

Op Heelhuids staan 12 kleine schilderijtjes, een verzameling gedachten en fantasieën over afscheid, ultieme liefde, verslaafd zijn aan iemand, eenzaamheid en alles wat ons “zijn“ zo bezighoudt.

Het heeft een melancholieke sfeer en ademt Soul. 
Het album is geproduceerd door Tim Eijmaal, gitarist van o.a. Sven Hammond Soul. Hij zorgde voor een bijzonder, zeventiger jaren soul geluid, à la Al Green dat naar new wave, Beck of nachtclub jazz gaat.

Voor dit album is verder samengewerkt met o.a. de dichter Rawie

en maakte Beatrice bewerkingen van songs van Nick Cave, Kris Kristofferson en Etta James.


Alles van Beatrice van der Poel

Beatrice van der Poel Bestel € 13,00
Beatrice van der Poel

Beatrice van der Poel

Heelhuids

CD jewelcase | 2013
Leverbaar

Bestel € 19,00
Beatrice van der Poel Bestel € 10,00

Afbeeldingen en video's van Beatrice van der Poel

Nieuws over Beatrice van der Poel

Overtuigende ode aan Jimi Hendrix

woensdag, 10 februari 2016

Over één ding bestaat na een optreden van Beatrice van der Poel geen twijfel, namelijk over wie haar idool is. In haar theatershow ‘Electric Lady’, die in oktober 2015 in de Amsterdamse Kleine Komedie in première ging, brengt Van der Poel een ode aan Jimi Hendrix, de... Lees meer

Beatrice van der Poel zaterdag radio 2

donderdag, 6 februari 2014

Beatrice van der Poel is za 8 februari 2014 met haar band te gast in het radio 2 programma Muziekcafe. Dit wordt live uitgezonden in De Vorstin in Hilversum tussen 16.00 en 18.00 uur. Vanaf 15.00 uur gaan de deuren open. Beatrice zal 3 liedjes spelen. Lees meer

Beatrice van der Poel op radio en in Paradiso

donderdag, 14 november 2013

Vanavond presenteert Beatrice van der Poel haar nieuwste album "Heelhuids" in Paradiso. Het concert begint om 20.00 uur. Als je daar nu niet bij kunt zijn, dan kun je vanmiddag op Radio 1 ook vast live kennis maken met twee liedjes van deze CD. Het programma is tussen 14 en 15.30 uur. Luister naar ... Lees meer
meer nieuws