Pavadita Tango String Quartet Tango, Nederland

Pavadita heeft zich toegelegd op het vertolken van de Argentijnse tango in strijkkwartetvorm. Toch laat zij zich niet graag in een hokje stoppen. Alle muziek, zonder uitzondering, is inspirerend en Pavadita kijkt dan ook regelmatig over de randjes van de tango. Ook daar ligt een mooie muzikale wereld. Jazz, pop, latin, klassieke en moderne muziek. Dat is de wereld die ze na afloop weer als ansichtkaart mee naar huis neemt om een creatieve collage te maken. Soms ontstaat dan weer een nieuwe muzikale wereld. Pavadita noemt het 'tango'.

De geboorte van een tango strijkkwartet

Piano, contrabas, bandeon, viool en electrische gitaar zijn dé instrumenten die thuishoren in een standaard bezetting van een tango ensemble. Voor haar eindexamenconcert aan de tango afdeling van het Rotterdams conservatorium stuitte violiste Sophie de Rijk echter op problemen bij het samenstellen van zo'n ensemble, vanwege blessures van medestudenten. Op zoek naar alternatieven vond zij vervanging in de strijkerssectie. De oorspronkelijke arrangementen werden herschreven en het plan voor een tango ensemble met alleen strijkers was geboren. Het moest een strijkkwartet worden, want gewillig voegde de tango zich in deze vorm.

 

 

Pavadita

Pavadita is een tango van Anselmo Aieta. De meest bekende versie is die van het orkest van Alfredo de Angelis uit de jaren '40. Pavadita betekent letterlijk zoiets als 'niemendalletje'. Zo klinkt ie ook, de tango. 'Niks-aan-de-hand-muziek' zo op het eerste gehoor. Mozart klinkt vaak ook eenvoudig maar slechts topmusici kunnen Mozart echt recht doen en zij zullen de componist nooit gemakkelijk te spelen noemen. Zo ook, in een ander genre weliswaar, deze tango. De titel is dan ook een knipoog. Met de vingerbrekende bandoneonvariaties en de strakke timing is Pavadita niet echt eenvoudig te noemen.

 

Dat geldt ook voor Pavadita Tango String Quartet. Met ogenschijnlijk gemak spelen ze de tango, maar het is nooit een pavadita/niemendalletje

 

 

Victor Hugo Villena

"1979 geboren in Argentinië - 1997 Winnaar van Cosquin national competition Argentinië - Jonge bandoneonist van het jaar, door Academia Nacional del Tango, Buenos Aires - speelde met Orquesta Nacional Filiberto, Argentinië - Tournee Japan, Orquesta de Juan D'arienzzo - 1998 Orquesta Color Tango - 1999 Orquesta Mosalini, Tournees in Europa, USA and Canada - 2000 Trio Beytelmann-Tormo-Villena - 2001 Olympia met Julia Migennes - 2002 Olympia en wereldtournee met Gotan Project - 2003 'Theatre de Chatelet', Parijs met Julia Migennes Astor Piazzolla Bandoneon Concerto: Orchestre Symphonique Besançon, Emerald Ensemble, Rotterdam Youth Philarmonic - 2004 Brussels Jazz Orchestra Vlaanderen tournee - Film Music Recordings Abbey Road, Engeland - richt met Alejandro Schwarz Quinteto El Después op - Gast docent aan het Rotterdams Conservatorium, Nederland - 2005 International Tango Festival van Buenos Aires - 2006 Stockholm Jazz Orchestra - 2007 dirigeert Piazzollas' "Maria de Buenos Aires" at San Carlos Nationaql Theater, Lissabon, Portugal - 2008 Moritzburgh International Festival, Contemporany Music - Japanse tournee met Quinteto El Después.......etc, etc."

 

Een duizelingwekkende opsomming van het werk van deze jonge grote muzikant. Het tempo waarin hij carrière maakt is evenzo overweldigend. Zijn ultieme uitdaging vindt hij in het spelen van eigentijdse muziek met o.a. zijn eigen tango ensemble El Después en klassieke musici zoals Baiba Skride, Jan Vogler, Mira Wang, Henry Demarquette. Maar ook het spelen met niet-alledaagse tango-ensembles zoals die van Sonia Possetti's sextet met vibrafoon en trombone.

Victor specialiseert zich in nieuwe tango creaties en mede hierom accepteerde hij enthousiast Pavadita's uitnodiging mee te werken aan dit album. Daarnaast schept hij genoegen in het maken van de kleurrijke klankcombinatie van bandoneon en strijkkwartet en het spelen van nieuw werk als 'Cuerdas con Fueye'. Villena is één van de meest gevraagde bandoneonspelers van dit moment.

 

 

Alejandro Schwarz

Zijn professionele loopbaan begon hij als rock & roll gitarist. Geïnspireerd door zijn docenten aan het Escuela de Musica Popular de Avellaneda (Tango, Jazz, Folklore) koos hij voor de tango. Als gitarist, componist en arrangeur is hij verantwoordelijk voor de oprichting en het succes van o.a. het vermaarde 'El Arranque'. Met bandoneonist Victor Villena stichtte hij 'El Después', dat over de hele wereld speelt. Behalve traditionele en eigentijdse composities voor zijn eigen ensemble, schrijft Alejandro ook voor veel andere musici en ensembles.

Alles van Pavadita Tango String Quartet

Pavadita Tango String Quartet

Pavadita Tango String Quartet

Cuerdas con Fueye

CD luxe hardcover | 2010
Leverbaar

Bestel € 20,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws