Ntjam Rosie Soul Jazz, Nederland

Sinds de release van haar eerste album 'Atouba' (2008) is de uit Kameroen afkomstige Ntjam Rosie in een stroomversnelling geraakt. Ze studeerde af aan het Codarts Conservatorium en won de MCN World Up Award. Ook mocht ze de Music Matters Award in ontvangst nemen, waardoor ze in staat werd gesteld 'Elle' te maken en Ntjam Rosie een jaar lang muziekambassadeur voor Rotterdam is.

 

Daarnaast verzorgde ze het naprogramma bij Erykah Badu, het voorprogramma voor Jose James en speelde ze op festivals als Dunya, The Hague Jazz, North Sea Jazz Roundtown en Mundial.
De jury van de MCN World Up! Award roemt de authentieke performance van Ntjam Rosie waarbij haar krachtige stem en eigen stijl zorgen voor een overrompelende set vol soul en energie. Haar muziek is genre- en doelgroepoverstijgend en heeft onmiskenbaar internationale potentie.

Ntjam Rosie is geboren in Kameroen, maar groeit vanaf haar negende op in Nederland. Al op de middelbare school manifesteert zich haar liefde voor r&b/soul en zingen. Geen wonder dat ze vervolgens het Codarts Conservatorium te Rotterdam bezoekt, waar ze inmiddels cum laude is afgestudeerd. 

 

Met haar debuutalbum 'Atouba' (2008) maakt zij naam als moeilijk te rubriceren zangeres en songwriter, want: is het wereldmuziek, jazz, r&b/soul, latin of pop? Of dat alles tezamen? In ieder geval vult Atouba al snel haar prijzenkast (MCN World Up Award, Music Matters Award, muziekambassadeur Rotterdam) èn haar balboekje (support-act Erykah Badu, Jose James, Bilal, festivalsoptredens als Dunya, The Hague Jazz, Mundial, Jazz In Duketown en North Sea Jazz Roundtown) en kan een opvolger niet uitblijven. 

 

Op het album 'Elle' (2010) - opnieuw geproduceerd door Nelson & Djosa - werken beroemdheden mee als Nathan Allen (Amy Winehouse), Alex Bonfanti (Tom Jones) en Ronald Snijders en prevaleren invloeden uit soul en jazz, maar ook Afrikaanse en Braziliaanse ritmes. In haar grotendeels Engelstalige teksten openbaart zij zich opnieuw als levensgenieter.

 

Ntjam: "Muziek is mijn leven en het leven is een reis; ik wil die reis met mijn publiek delen en genieten van elk moment."

 

Het album ‘At The Back Of Beyond’ (2013) produceerde Rosie samen met Alexander van Popta en kwam mede tot stand dankzij steun van fans, die via de website Voordekunst.nl een donatie konden doen.  

 

De songs op ‘At the back of beyond’ vormen een verhaal van zelfreflectie. Op het album ‘Elle’ beschreef Ntjam Rosie haar wereld alsof ze toeschouwer was zonder zelf deel te nemen. Ze wilde met haar nieuwe album meer van zichzelf laten zien. Tijdens haar eigen zoektocht leerde Rosie gitaar spelen: “Voor mijn nieuwe album moest het de gitaar zijn, daarmee kon ik uitdrukken wat ik wilde. Het is zo’n direct en open instrument”. 

 

Het vierde studio album is THE ONE (2015). Hiermee zette Ntjam Rosie weer een creatieve stap voorwaarts. De songs zijn trefzeker en verleidelijk en ze tekende dit keer zelf voor de productie.

De sfeervolle songs laten invloeden horen van India, Arie´s R&B maar ook van Patrice Rushen´s groovy jazz.

 

In datzelfde jaar blikte Ntjam Rosie onwillekeurig terug op haar carrière en haar leven.
Ze realiseerde zich dat ze blij is met wat ze heeft bereikt, maar ook groeide een behoefte aan verandering. En het bereiken van een nieuw artistiek level. Ze voelde de noodzaak muzikaal opnieuw geprikkeld en uitgedaagd te worden. Ze maakte daarbij een aantal pittige keuzes en dwong zichzelf tot een andere songwriting aanpak. De songs op 'Breaking Cycles' (2017), haar vijfde studio album bevatten nog steeds de herkenbare Ntjam Rosie ingrediënten, maar zijn dit keer geschreven vanuit de groove.
 
Deel twee van de trilogie die begon met het album ‘Breaking Cycles’ uit 2017 is haar nieuwe album ‘Family and Friends’. Een cocktail van soul, pop, jazz, R&B, maar met ook meer funk en groovy Afro-invloeden dan op haar vorige album.
‘Family and Friends’ (2020) ademt het besef uit dat familie en vrienden de basis vormen van wie je bent en wat je maakt. Als denker observeert ze veel en ze luistert naar de ervaringen van andere mensen. Tegenwoordig toetst ze haar gedachtes en gevoelens aan familie en vrienden en dat maakt van Ntjam Rosie een gelukkiger en rijker mens.
 
Het album ‘Family and Friends’ is de uiting daarvan. Een muzikale cocktail vol liefde en grooves.

Zie ook

ntjamrosie.com

Alles van Ntjam Rosie

Ntjam Rosie

Ntjam Rosie

Family & Friends

CD digi | 2020
Leverbaar

Bestel € 19,00
Ntjam Rosie

Ntjam Rosie

Breaking Cycles

CD digi | 2017
Leverbaar

Bestel € 19,00
Ntjam Rosie

Ntjam Rosie

The One

CD digi | 2015
Leverbaar

Bestel € 17,00
Ntjam Rosie

Ntjam Rosie

At The Back Of Beyond

CD | 2013
Leverbaar

Bestel € 17,00
Ntjam Rosie

Ntjam Rosie

Live At Grounds

DVD & CD | 2011
Leverbaar

Bestel € 17,00
Ntjam Rosie

Ntjam Rosie

Elle

CD | 2010
Leverbaar

Bestel € 17,00

Afbeeldingen en video's van Ntjam Rosie

Nieuws over Ntjam Rosie

Ntjam Rosie CD presentatie vanavond in Melkweg

maandag, 18 maart 2013

De Rotterdamse zangeres, Ntjam Rosie, presenteert vanavond haar nieuwe album ‘At the Back of Beyond’ en viert op deze bijzondere avond ook nog eens haar 30e verjaardag. Reden genoeg voor een feestje! Ntjam Rosie was meermalen te gast bij De Wereld Draait Door en Vrije Geluiden. Haar t... Lees meer
meer nieuws