Mostar Sevdah Reunion Gipsy

 

Een groep van lokale, talentvolle en ervaren muzikanten - oude vrienden - die in 1999 weer bij elkaar kwamen om een eerste album op te nemen. Sindsdien waren ze een echte wereldmuziek trekker. Ze speelden op diverse festivals en vielen in de muzikale prijzen. Mostar Sevdah Reunion speelt bijna enkel de traditionele Bosnische muziek Sevdah.

 

"Years of searching for a single word that can stand for the Bosnian concept of sevdah have been fruitless, although yearning perhaps comes closest. Like the Spanish duende, it carries multiple meanings - desire, hopeless love, end less love, a love that chills and fevers, the lover like malaria, and like malaria can never be shaken off - but in the end, it's a way of life, and a way of telling."

 

Vaak werkten ze samen met vermaarde artiesten uit de wereld van de zigeunermuziek. Ze maakten 2 albums met de zigeunerlegende Saban Bajramovic en 2 albums met Ljiljana Buttler "the Mother of Gypsy Soul". De albums met deze 2 zigeuner grootheden werden opgenomen om de grote variëteit in Balkan muziek te laten horen en om eerbied te tonen voor de beste schrijvers van de echter zigeunermuziek. De BBC maakte in 2005 een 1 uur durende documentaire over de band als onderdeel van de serie "the roots of European Blues".

BIOGRAFIE

Het idee om "Mostar Sevdah Reunion" te beginnen, ontstond in de zomer van 1993, gedurende de ergste oorlogsvernietiging van Mostar. Dragi Sestic werkte als muziekredacteur bij het lokale oorlogsradiostation in Mostar. Op een avond bezocht hij een van de vele door kaarsen verlichte concerten, die voor een klein publiek werden gehouden, om zo een klein moment de oorlog te vergeten. Voor het eerst in zijn leven zag en hoorde hij Ilijaz Delic, wie het grootste deel van zijn leven en carrière in Belgrado had doorgebracht door concerten te geven in de beroemdste bars en restaurants van de stad. Sprakeloos door Delic’s interpretatie van Sevdalinkas (traditionele Bosnische liedjes), legde hij contact met hem en ging terug naar het radiostation om zijn gedachten te delen met vriend en journalist Faruk Kajtaz. Na een paar dagen kwam Delic naar het radiostation om een paar nummers te vertolken. Na dit concert waren Sestic en Kajtaz zo enthousiast dat het behoorlijk belachelijke idee opvatten om van Ilijaz een wereldster te maken. In oktober 1993, nam Sestic met Ilijaz een audio tape op, getiteld “Biseri Sevdaha” (de parels van Sevdah), die in een kleine oplage werd uitgebracht, vanwege de oorlog. Een maand later kwam Mustafa Santic, een goede vriend van Ilijaz, naar het radiostation en ontmoette Sestic en Kajtaz. Mustafa was al bekend als een virtuoos op de accordeon en klarinet. Na hun optreden samen, was de eerste basis gelegd voor de toekomstige band, met de fantastische vocalen van Iliaz en de virtuositeit van Mustafa Santic. Na het eind van de oorlog ging Sestic naar Nederland en het idee van een band op wereldklasse niveau met traditionele Bosnische muziek belandde langzamerhand in de ijskast. In september 1998 ging Sestic terug naar Mostar voor een vakantie en bracht een paar CD’ met wereldmuziek mee voor zijn vriend Kajtaz. Nadat ze hier samen naar geluisterd hadden concludeerden ze dat het tijd was om Mostar Sevdah Reunion te beginnen.

Ze kwamen in contact met een aantal mensen die wilden helpen in het "Music Center Pavarotti", die een groot gevoel hadden voor Sevdah muziek. David Wilson, de directeur van het centrum en een van de oprichters van "War Child" en Eugene Skeef, percussionist en in die dagen een muziektherapeut en een man die veel steun en geestelijke kracht bracht voor het hele idee. Senad Trnovac, excellent rock-jazz drummer uit Mostar, voegde zich bij de band en ze maakten de eerste demo tracks. Vanwege de connecties van het Music Center Pavarotti met wereldmuziek sterren, belandden die demo tracks op de een of andere manier in de handen van de beroemde producer Brian Eno, een van de donateurs en coördinatoren van het hele project in Mostar en ook verbonden aan War Child. Eind oktober 1998 kwam Eno naar Mostar, om het muziekcentrum te bezoeken en had tevens een ontmoeting met Sestic en Kajtaz.

Na een paar uur van geïnspireerd converseren met Eno wisten Sestic en Kajtaz dat ze op het goede muzikale spoor zaten. Eno vertrok weer, met de belofte dat hij hen zoveel mogelijk zou helpen met het uitbrengen van de CD. Na een paar maanden besloten Sestic en Kajtaz al het materiaal voor het album op te nemen. In januari 1999 gingen ze de studio in, met nog vier extra muzikanten: Amir Karahasanovic, Miralem Basic & Adnan Zimic en Kosta Latinovic.

Met al het materiaal ging Sestic terug naar Nederland om een uitgever en een platenmaatschappij te zoeken. Erna werden Miso Petrovic en Sandi Durakovic uitgenodigd, een virtuoos gitaarduo uit Mostar die beiden in Nederland woonden en ook Branko Petkovic voegde zich bij hen, een beroemde violist uit Sarajevo. Esma Redzepova "The Queen of the Gypsies" vertolkte als gastzangeres twee nummers op de CD.

Alles werd opgenomen in juli 1999 in de studio van "Music Center Pavarotti" in Mostar, onder leiding van Dragi Sestic en Faruk Kajtaz. De CD werd in oktober 1999 uitgebracht. De droom van een zomerse oorlogsnacht werd realiteit.

 

Het laatste album CAFE SEVDAH laat een nieuwe dimensie horen van de sevdah muziek. Het brengt een mix van traditionele muziek en jazz/blues invloeden en presenteert de nieuwe ontdekking van de band Nermin Alukic Cerkez met zijn intense zangstem en kenmerkende oosterse gitaarspel. Daarnaast hoor je als gastzangers Suad Golic, Elmedin Balalic en de 70 jarige Fevzija Sarajlic. Deze CD laat duidelijk de brug tussen de sevdah en de blues horen - de quote die vaak werd gebruikt als de sevdah muziek werd "uitgelegd" aan de buitenlandse pers.

 

In hun bijna 15-jarige bestaan veranderde de samenstelling van Mostar Sevdah Reunion veelvuldig. Voor dit nieuwe album heeft de band een behoorlijke verjongingskuur ondergaan met nieuw talent, maar de basis blijft behouden in de vorm van akoestische gitaren, contrabas, accordeon, viool en oosterse instrumenten. Ook nu zijn er weer de lange, spannend opgebouwde liedjes en de karakteristieke stemmen, variërend van licht naar donker, van vreugde naar verdriet. Pakkend en intrigerend van begin tot eind.

Alles van Mostar Sevdah Reunion

Mostar Sevdah Reunion Bestel € 20,00
Nu voor: € 15,00
Mostar Sevdah Reunion Bestel € 20,00
Nu voor: € 15,00
Mostar Sevdah Reunion Bestel € 20,00
Nu voor: € 15,00

Nieuws

BOS 13 april 2024 bij Weekwatchers, VRT2 8-10u

donderdag, 4 april 2024

Op zaterdag 6 en 13 april zet kunstenhuis Z33 in Hasselt de deuren open voor Ruben Van Gucht en zijn Weekwatchersgezelschap. Van daaruit overloopt hij tussen 8 en 10 de grote en kleine actualiteit van de week: welk nieuwsfeit(je) is de gast opgevallen of heeft die persoon verbaasd, ontroerd of wakke... Lees meer

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer
meer nieuws