Maria de Fátima Fado, Nederland / Portugal

Graag jullie speciale aandacht voor het nieuwe album Memorias do Fado van Fado-zangeres Maria de Fátima, op dit album bezingt zij haar herinneringen aan haar vaderland Portugal en in het bijzonder aan haar geboortestad Lissabon. Muzikale bijdragen zijn er ondermeer van Fernando Lameirinhas als componist van ‘Alma da Vida' en Daniel Raposo, haar vaste begeleider op Portugese gitaar. Ook zingt Maria een aantal teksten van eigen hand, waarin zij haar gevoel voor de traditionele fado op haar eigen manier tot uiting brengt.

Ze werd in 1961 geboren in Lissabon en al op 12-jarige leeftijd nam ze haar eerste album op. In de jaren '70 volgden nog 3 albums en toen ze 14 was won ze de Grand Noite de Fado, de belangrijkste prijs op het gebied van de Fado. In Portugal deelde Maria de Fátima het podium met de grootste Fado-artiesten, waaronder Amália Rodrigues (zie poster uit 1977), Jorge Fernando en Camané. Ze trad onder meer op in het prestigieuze Maria Victória theater, voor radio en tv en in diverse Casino's in Portugal.
Op haar zeventiende kwam ze voor een optreden naar Nederland. Toen ze er een jaar later weer was, is ze niet meer weg gegaan en ze woont nu al geruime tijd in Amsterdam. Ze trad een aantal jaar voornamelijk in het Portugese circuit op en maakte daarna de sprong naar de nationale theater- en festivalpodia. Ook internationaal laat ze zich niet onbetuigd door optredens in o.a. Frankrijk, Belgie, Luxemburg en Duitsland.
In 2002 maakte Maria de Fátima samen met haar groep Rosário de CD Foi Deus, een verrassende combinatie van traditionele Fado met folk- en new age elementen. Ook in Portugal werd dit bijzondere album enthousiast ontvangen. Fado Vivo kwam in 2004 uit, een live registratie van de theaterconcerten die ze in het voorjaar van 2004 gaf. Naast akoestische uitvoeringen van het Foi Deus-album, bevat het bekende klassieke Fado's en ballades van ondermeer Amália Rodrigues en Vitorino.

PERS
* Fado Vivo is een CD die zich kan meten met het beste uit Portugal (Heaven)
* het waren vooral de energieke optredens van de zangeres die opvielen en niet te vergeten de stem. Die heeft een diepgang die je bij fado-sterren van nu als Mariza en Cristina wel eens mist... (Planet)
* ....en altijd is er die prachtige stem van Maria de Fátima...Je verstaat er geen woord van, maar mooi....! (Haagse Courant)
* met haar krachtige indrukwekkende stem wist zij de zaal in vervoering te brengen, fado moet je voelen en die kunst beheerst de charmante zangeres tot in de puntjes (Brabants Dagblad)
*fado's met een forse dosis hartstocht en melancholie (Leidsch Dagblad)

Maria de Fátima was al regelmatig te gast in diverse radio- en tv programma's in Nederland en ook in Portugal heeft ze verschillende radio- en tv programma's op haar naam staan. In het afgelopen seizoen was ze o.a. te bewonderen in het Amsterdamse Concertgebouw en Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Voor haar album Alma (Portugees voor ziel) is Maria de Fátima terug gegaan naar haar geboorteland Portugal. De CD werd in september 2006 opgenomen onder leiding van de bekende Fadozanger Helder Moutinho, die ook met Mafalda Arnauth werkte. Het jonge Fado talent en gitarist/zanger Diogo Clemente verzorgde de productie. Maria de Fátima koos voor de Pé de Vento studio, waar ook albums van o.a. Mariza, Cristina Branco en Ana Moura werden opgenomen.
Naast haar vaste muzikale begeleiding, werkten de beste (Portugese) musici van dit moment mee. Bernardo Couto (Portugese gitaar), Diogo Clemente (klassieke gitaar), Fernando Aranjo (akoestische bas), Marte Straatsma (viool), Hester van der Vlugt (viool), Elka Berberich (viola) en Constança Blanc (cello). Van de 15 Fado's zijn er 2 geschreven door Maria de Fátima (Solidão + Fechada no Coração), daarnaast bijvoorbeeld 2 nummers van Pedro Homem De Mello (Cuidei Que Tinha Morrido + Fria Claridade), een tekst van Jorge Fernando (Estranhamente) en Ai! Esta Pena De Mim van de hand van Amália Rodrigues.

Maria de Fátima zelf over ALMA: For a long time me and my group felt the need of going to my home-country Portugal and record a Fado-album there. It was my wish to combine my all time favourites of the great Amalia Rodrigues with some new material that I had written and worked out with the group last year. My dear friend the great Fadista Helder Moutinho brought me in contact with some of the best young Fado musicians and he offered us to produce this album. This special encounter created a unique atmosphere that inspired us to make music together in which I hope you will discover the soul of Fado. 

Het muziekblad HEAVEN schrijft over ALMA: ".. de beste Fado-CD van 2006 komt domweg uit de Amsterdamse Dapperbuurt".

 

In begin 2009 verscheen haar nieuwe album: Memorias do Fado. Hierop beschrijft Maria haar muzikale herinneringen aan haar vaderland en in het bijzonder aan haar geboortestad Lissabon. In haar voorstelling MEMORIAS (seizoen 2008-2009) deelt zij haar mooiste muzikale herinneringen met het publiek. Vanaf haar 12e staat Maria de Fátima al op het podium en in dit programma zingt zij de fado's die haar het meest dierbaar zijn uit deze periode. Ook eigen teksten en speciaal voor haar gecomponeerde stukken maken deel uit van dit bijzondere programma. Een groot deel van dit programma is ook terug te vinden op haar nieuwe CD MEMORIAS.

 

Ook toert zij in het voorjaar van 2009 met zanger Thé Lau door Nederland en België met het programma Tussen Schelde, Amstel & Taag. Zowel Maria de Fátima als Thé Lau brengen liederen over het leven. Zij doen dit ieder vanuit hun eigen muzikale achtergrond, die op het eerste gezicht totaal verschillend lijkt. Op zoek naar de overeenkomsten in hun muziek bleek dat beiden putten uit dezelfde bron. Fado wordt niet voor niets vaak de Portugese blues genoemd. En uiteindelijk zijn het allemaal verschillende interpretaties van het hetzelfde levenslied. Het resultaat is een spannend programma met liederen over het leven, door twee aangrijpende stemmen.

 

De internationaal samengestelde begeleidingsgroep van Maria de Fátima bestaat uit de volgende muzikanten:

Daniël Raposo (Portugal)                         : Portugese gitaar  
Aleix de Gispert (Spanje)                        : Klassieke gitaar
Felix Hildenbrand (Duitsland)                   : contrabas

Alles van Maria de Fátima

Maria de Fátima

Maria de Fátima

O Vento Mudou

CD digi | 2012
Leverbaar

Bestel € 20,00
Maria de Fátima

Maria de Fátima

Live

CD | 2011
Leverbaar

Bestel € 20,00
Maria de Fátima

Maria de Fátima

Memorias Do Fado

CD digi | 2009
Leverbaar

Bestel € 20,00
Maria de Fátima

Maria de Fátima

Fado Vivo

CD | 2006
Leverbaar

Bestel € 12,00
Maria de Fátima

Maria de Fátima

Alma

CD | 2006
Vervallen

€ 12,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws