Bread & David Gates Softrock, Verenigde Staten

Zelfs wanneer de bandnaam Bread of die van diens frontman David Gates je niks zeggen, dan nog zullen diens hits je niet onbekend in de oren klinken en ken je ze vast van de radio of tv.

Bread is een band uit Los Angeles, Californië. Gates, Griffin en Royer formeren de band Bread in 1968 en zijn eigenlijk daarmee de grondleggers van een destijds nieuw genre binnen de popmuziek namelijk: softrock. De bandleden kennen elkaar van een eerdere samenwerking in de band The Pleasure Fair. Het eerste album Bread verschijnt in 1969 met sessiemuzikant Jim Gordon achter de drums. Bij de opnamen van het tweede album On The Waters komt Botts de gelederen versterken. Als begeleidende single wordt een track van Bread heropgenomen ‘It Don’t Matter To Me’. Na het derde album verlaat Royer de groep en wordt opgevolgd door Larry Knechtel, ook een studiomuzikant en Knechtel blijft permanent in de groep. Ondanks het grote succes van de band ontstaat er wrijving tussen Gates en Griffin. Alle singles, die zijn uitgebracht door Elektra Records, zijn composities van Gates en dat steekt bij Griffin, die een fifty-fifty verdeling wilt.

Bij de opnames van het zesde album slaat de vermoeidheid toe. Het lange toeren, tijden van opnemen en de spanningen tussen Gates en Griffin leiden uiteindelijk tot het uiteenvallen van de groep. Gates en Griffin beginnen beide een wisselende solocarrière. In 1976 komen ze op aandringen van Elektra Recors weer bij elkaar en er ontstaat zowaar een nieuw album: Lost Without Your Love. Ook dit album gaat gepaard met flinke verkoop van singles en het album zelf. Er volgt nog een tournee ter promotie, maar dan is de koek op. Na het uiteengaan gaat Gates weer verder met zijn solocarrière (met Botts en Knechtel) onder de naam David Gates & Bread.

 

  • David Gates - zang, gitaar, basgitaar, toetsen, viool en percussie;
  • Jimmy Griffin - zang, gitaar, toetsen, percussie;
  • Robb Royer (tot 1971) - basgitaar, gitaar, fluit, toetsen, percussie en achtergrondzang;
  • Larry Knechtel (vanaf 1971) - basgitaar, gitaar, toetsen, harmonica;
  • Mike Botts - drums.

 

Alles van Bread & David Gates

Nieuws

Aftrap Wereldwijd tour Stef Bos in Zuid-Afrika

zaterdag, 14 januari 2017

De aftrap van de nieuwe tournee van Stef Bos en band Lees meer

Fré vanaf morgen op tour met Marc Stakenburg en Bo Brocken

dinsdag, 10 januari 2017

Trouble soon be over is een muzikaal theaterprogramma over de oorsprong van de Amerikaanse muziek tegen de achtergrond van raciale ongelijkheid. Meestergitarist Big Bo Brocken en zangeres Frederique Spigt spelen en zingen blues, gospels en rock ‘n‘ roll, terwijl oud radiopresentator Marc... Lees meer

Eric Vaarzon Morel in North Sea Jazz Club

maandag, 9 januari 2017

De wereldberoemde Nederlandse flamencogitarist Eric Vaarzon Morel keert terug naar de North Sea Jazz Club! In april 2016 speelde hij al een keer samen met gitaarlegende Larry Coryell en Martien Oster in de club. Dit keer komt hij in een unieke bezetting: samen met Los Hermanos Martinez (saxofonisten... Lees meer
meer nieuws