Sam Lee Folk, Engeland

Sam Lee is een heuse Britse folkzanger, al zou je dat misschien niet zeggen als je zijn debuutalbum Ground of its own beluistert.

De begeleiding, met prominente rollen voor trompet, cello, ukelele en koto (Japanse citer), doet eerder denken aan het latere werk van Tom Waits dan aan oude Engelse volksliedjes, ook omdat het repertoire uit louter onbekende nummers bestaat.

Lee werd geboren in een joods gezin in Noord-Londen en kwam pas tot de folk na omzwervingen door rock, blues en jazz. Een vriend wees hem op het werk van de Watersons, de a-capellagroep die aan de wieg stond van de folkrevival uit de vroege jaren zestig.

‘Aardig, maar niet authentiek genoeg’, luidde Sams oordeel. Via diezelfde Watersons kwam hij vervolgens echte volkszangers als Harry Cox en Walter Pardon op het spoor en het was hun spirituele, bijna religieuze diepgang die de passie voor traditie bij Sam deed oplaaien.

Het is sindsdien zijn missie om oude, obscure songs een nieuw leven te bezorgen. Daartoe beent hij ze eerst uit tot de kale essentie, om ze vervolgens in een geheel nieuw jasje te steken. De gangbare stijlregels lapt hij daarbij aan zijn laars, met uiterst verfrissend resultaat.

Alles van Sam Lee

Sam Lee

Sam Lee

Ground Of Its Own

Digifile | 2013
Leverbaar

Bestel € 20,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws