Zé Luis Kaapverdisch, Kaapverdië

Geboren in Praia (1953), de Kaap Verdische hoofdstad op het eiland Santiago. Zé Luis verhuisde op 4 jarige leeftijd naar de eilanden Principe en Tome, waar hij opgroeide onder de plantagearbeiders. Vandaag de dag, terug in zijn geboortestad geniet hij van een reputatie zowel als meester-timmerman als de fluwelen vertolker van een uitgebreid repertoire van mornas, coladeras en mazurka's die hij sinds de jaren '80 vertolkt in heel Kaapverdië. 

De levendige en ontspannen tenor Ze Luis toont een gepolijst tegengewicht voor de gitaarritmes en trapsgewijze cavaquinhos van zijn strijktrio. Uitbundig en vitaal maar toch zacht als zijde, zijn de tradities van Kaapverdië op hun best.


José Luis voelt zich thuis bij de morna. Hij kan zich identificeren met dit genre, zowel als artiest als inwoner van Kaapverdie. Voor hem is deze muziekstijl de meest typerende stijl om je emoties in kwijt te kunnen.  Het combineert een gevoel van verdriet, melancholie en sensualiteit met veel soul en draagt de identiteit van zijn eigen volk.


In 1969 keerde hij terug naar zijn thuisland en vond op natuurlijke wijze een plekje in het muzikale leven aldaar, onder zijn koosnaam Ze Luis. Hij veroverde zijn publiek met zijn melodische, charmante vocale talent en grenzenloze repertoire. Hij leidde daarnaast een eenvoudig leven als timmerman. Muziek was een grote passie, maar enkel voor persoonlijk plezier, een hobby.

 

Maar nu, op de leeftijd dat de meeste mensen denken aan hun pensioen, heeft Ze Luis bedacht om zijn talent ook aan de rest van de wereld te laten horen. 

Alles van Zé Luis

Zé Luis

Zé Luis

Serenata

Digifile | 2013
Leverbaar

Bestel € 20,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws