Zé Luis Kaapverdisch, Kaapverdië

Geboren in Praia (1953), de Kaap Verdische hoofdstad op het eiland Santiago. Zé Luis verhuisde op 4 jarige leeftijd naar de eilanden Principe en Tome, waar hij opgroeide onder de plantagearbeiders. Vandaag de dag, terug in zijn geboortestad geniet hij van een reputatie zowel als meester-timmerman als de fluwelen vertolker van een uitgebreid repertoire van mornas, coladeras en mazurka's die hij sinds de jaren '80 vertolkt in heel Kaapverdië. 

De levendige en ontspannen tenor Ze Luis toont een gepolijst tegengewicht voor de gitaarritmes en trapsgewijze cavaquinhos van zijn strijktrio. Uitbundig en vitaal maar toch zacht als zijde, zijn de tradities van Kaapverdië op hun best.


José Luis voelt zich thuis bij de morna. Hij kan zich identificeren met dit genre, zowel als artiest als inwoner van Kaapverdie. Voor hem is deze muziekstijl de meest typerende stijl om je emoties in kwijt te kunnen.  Het combineert een gevoel van verdriet, melancholie en sensualiteit met veel soul en draagt de identiteit van zijn eigen volk.


In 1969 keerde hij terug naar zijn thuisland en vond op natuurlijke wijze een plekje in het muzikale leven aldaar, onder zijn koosnaam Ze Luis. Hij veroverde zijn publiek met zijn melodische, charmante vocale talent en grenzenloze repertoire. Hij leidde daarnaast een eenvoudig leven als timmerman. Muziek was een grote passie, maar enkel voor persoonlijk plezier, een hobby.

 

Maar nu, op de leeftijd dat de meeste mensen denken aan hun pensioen, heeft Ze Luis bedacht om zijn talent ook aan de rest van de wereld te laten horen. 

Alles van Zé Luis

Zé Luis

Zé Luis

Serenata

Digifile | 2013
Leverbaar

Bestel € 20,00

Nieuws

Lieven Tavernier bij Taalstraat Frits Spits

vrijdag, 10 november 2017

In zijn nieuwe boek De Standaards van Spits , deel II, is Frits Spits bij de beschrijving van De Fanfare van Honger en Dorst uitgebreid ingegaan op het werk van Lieven Tavernier. Spits vind wat Lieven heeft gemaakt van een adembenemende schoonheid en heeft Tavernier uitgenodigd in zijn radioprogramm... Lees meer

Het gaat goed met Ida de Nijs

maandag, 9 oktober 2017

De zangeres stelde enkele weken geleden haar album "Zandloper" voor. Wel, datzelfde album is vanaf vndaag een week lang cd van de week in het programma “De Lage Landen" op Radio 2. Elke dag van de week zal er een kort interview met Ida zijn over één van de liedjes op de cd en uit... Lees meer

Gelimiteerde kunstwerkjes Spigt

vrijdag, 6 oktober 2017

Het handgesneden en gedrukte drieluik THE ROAD wordt in de Oude Luxor op 3 november uitgereikt aan Sonia Herman Dolz. Zij maakte de film MANS GENOEG met Spigt in de hoofdrol. Een saignant detail is dat de sleeves gedrukt zijn met de olieverf van wijlen kunstenares Dora Dolz. Op 5 november 2017 zal... Lees meer
meer nieuws