Zé Luis Kaapverdisch, Kaapverdië

Geboren in Praia (1953), de Kaap Verdische hoofdstad op het eiland Santiago. Zé Luis verhuisde op 4 jarige leeftijd naar de eilanden Principe en Tome, waar hij opgroeide onder de plantagearbeiders. Vandaag de dag, terug in zijn geboortestad geniet hij van een reputatie zowel als meester-timmerman als de fluwelen vertolker van een uitgebreid repertoire van mornas, coladeras en mazurka's die hij sinds de jaren '80 vertolkt in heel Kaapverdië. 

De levendige en ontspannen tenor Ze Luis toont een gepolijst tegengewicht voor de gitaarritmes en trapsgewijze cavaquinhos van zijn strijktrio. Uitbundig en vitaal maar toch zacht als zijde, zijn de tradities van Kaapverdië op hun best.


José Luis voelt zich thuis bij de morna. Hij kan zich identificeren met dit genre, zowel als artiest als inwoner van Kaapverdie. Voor hem is deze muziekstijl de meest typerende stijl om je emoties in kwijt te kunnen.  Het combineert een gevoel van verdriet, melancholie en sensualiteit met veel soul en draagt de identiteit van zijn eigen volk.


In 1969 keerde hij terug naar zijn thuisland en vond op natuurlijke wijze een plekje in het muzikale leven aldaar, onder zijn koosnaam Ze Luis. Hij veroverde zijn publiek met zijn melodische, charmante vocale talent en grenzenloze repertoire. Hij leidde daarnaast een eenvoudig leven als timmerman. Muziek was een grote passie, maar enkel voor persoonlijk plezier, een hobby.

 

Maar nu, op de leeftijd dat de meeste mensen denken aan hun pensioen, heeft Ze Luis bedacht om zijn talent ook aan de rest van de wereld te laten horen. 

Alles van Zé Luis

Zé Luis

Zé Luis

Serenata

Digifile | 2013
Leverbaar

Bestel € 20,00

Nieuws

Aftrap Wereldwijd tour Stef Bos in Zuid-Afrika

zaterdag, 14 januari 2017

De aftrap van de nieuwe tournee van Stef Bos en band Lees meer

Fré vanaf morgen op tour met Marc Stakenburg en Bo Brocken

dinsdag, 10 januari 2017

Trouble soon be over is een muzikaal theaterprogramma over de oorsprong van de Amerikaanse muziek tegen de achtergrond van raciale ongelijkheid. Meestergitarist Big Bo Brocken en zangeres Frederique Spigt spelen en zingen blues, gospels en rock ‘n‘ roll, terwijl oud radiopresentator Marc... Lees meer

Eric Vaarzon Morel in North Sea Jazz Club

maandag, 9 januari 2017

De wereldberoemde Nederlandse flamencogitarist Eric Vaarzon Morel keert terug naar de North Sea Jazz Club! In april 2016 speelde hij al een keer samen met gitaarlegende Larry Coryell en Martien Oster in de club. Dit keer komt hij in een unieke bezetting: samen met Los Hermanos Martinez (saxofonisten... Lees meer
meer nieuws