Mario Lucio Kaapverdisch, Kaapverdië

Mario Lucio is bekend als oprichter van de groep Simentera en daarnaast schreef hij ook de meeste nummers van de groep. In 2003 begonnen een aantal bandleden een solo carrière waaronder ook Mario Lucio.

Lúcio Matias de Sousa Mendes, beter bekend als Mario Lucio, werd op 21 oktober 1964 geboren in Tarrafal, op het eiland Santiago, een van de Kaapverdische eilanden. Zijn vader stierf toen hij 12 jaar oud was. Drie jaar later werd hij wees, net als zijn zeven boers en zussen, toen zijn moeder stierf.

 

Toen hij 12 jaar was, werd hij aangenomen als kadet bij de strijdkrachten, en ging hij als kostganger wonen in de kazerne onder de hoede van het leger. Deze kazerne was gevestigd in het voormalige Tarrafal concentratiekamp. Tijdens zijn academische carrière was hij een briljant student, cultureel activist en muzikant. In 1984 kreeg hij een beurs van de Cubaanse regering om rechten te komen studeren aan de universiteit van Havana, waar hij afstudeerde in 1990.

Hij keerde terug naar Kaapverdië, waar hij zich vestigde als onafhankelijk advocaat. Van 1996 tot 2001 was hij afgevaardigde in het Kaapverdische parlement. Hij diende als adviseur van de minister van Cultuur (1992) en werd uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van Kaapverdië.

 

Mario Lucio is oprichter en leider van de muzikale groep Simentera, die terugkeerde naar de akoestische muzikale traditie van Kaapverdië. Hij noemt de Afrikaanse cultuur een element van de culturele identiteit van Kaapverdië. Om zijn uitgesproken opvattingen werd hij door de Kaapverdische regering uitgenodigd als adviseur van Expo/93, als auteur van het Kaapverdische muzikaal project voor de 92 Sevilla Expo en van de 98 Lissabon Expo.

Hij is een multi-instrumentalist en arrangeur van diverse albums van Kaapverdische soloartiesten.

Hij is oprichter en directeur van de Quintal da Música, een private culturele stichting ter bevordering van traditionele muziek, de toegankelijkheid van onderwijs voor kinderen en de ontwikkeling van hun talenten.

 

Als componist is hij lid van SACEM (Societe Française des Droits d'Auteurs), en nam composities op met Cesária Évora en andere Kaapverdische artiesten. Hij is de vaste componist van Raiz di Polon, de enige hedendaagse dansformatie in Kaapverdië. Hij componeerde de soundtrack voor het theaterstuk Adão e als Sete Preta de Fuligem. Hij is de oprichter van Fesquintal de Jazz, het Kaapverdische internationaal Jazz Festival.

 

Samen met de groep Simentera heeft hij de CD Tr’adicional in Frankrijk opgenomen, zijn muzikale project over rassenvermenging, met medewerking van Manu Dibango (Kameroen), Toure Kunda (Senegal), Paulinho Da Viola (Brazilië) en Maria João en Mário Laginha (Portugal).

 

Hij bestudeert traditionele muzikale vormen, waaronder de vocale muziek van de Rabelados religieuze gemeenschap van het eiland Santiago.

 

Mario Lucio is auteur van de volgende werken: Nascimento de Um Mundo
(poëzie, 1990), Sob os Signos da Luz (poëzie, 1992), Para Nunca Mais Falarmos de Amor (poëzie, 1999), Os Trinta Dias hoeft Homem mais Pobre doen mundo (fictie, 2000 - winnaar van de eerste editie van een Portugese taalprijs, het Bibliografisch Award Fonds) en Adão e als Sete Preta de Fuligem (theater, 2001).

 

Ook behoort Mario Lucio tot de beweging van de nieuwe generatie van Kaapverdische schilders. Hij heeft deelgenomen aan diverse exposities op Kaapverdië en in het buitenland.

Zie ook

http://www.mario-lucio.com/Intro.htm

Alles van Mario Lucio

Mario Lucio

Mario Lucio

Kreol

CD jewelcase | 2010
Leverbaar

Bestel € 20,00

Nieuws

BOS 13 april 2024 bij Weekwatchers, VRT2 8-10u

donderdag, 4 april 2024

Op zaterdag 6 en 13 april zet kunstenhuis Z33 in Hasselt de deuren open voor Ruben Van Gucht en zijn Weekwatchersgezelschap. Van daaruit overloopt hij tussen 8 en 10 de grote en kleine actualiteit van de week: welk nieuwsfeit(je) is de gast opgevallen of heeft die persoon verbaasd, ontroerd of wakke... Lees meer

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer
meer nieuws