Elly & Rikkert Kleinkunst, Nederland

Elly Zuiderveld-Nieman en Rikkert Zuiderveld zijn een Nederlands echtpaar dat christelijke liedjes zingt. Binnen christelijk Nederland zijn ze vooral bekend door hun kinderliedjes. Daarnaast heeft het koppel een uitgebreid oeuvre aan liedjes voor volwassenen. Ze treden nog regelmatig op door het hele land, waarbij ze begeleid worden door de muzikanten Jan Borger (keyboard) en Dick Le Mair (drums en percussie).

 

 

Elly en Rikkert leerden elkaar kennen in 1966 bij hun gezamenlijke vriend Jop Pannenkoek in Amsterdam. Elly had net het 'Cabaret der onbekenden' gewonnen en een elpee opgenomen bij Philips Phonogram: Elly Nieman. Diezelfde avond traden zij gedrieën op voor studenten, waarna ze een tijd het trio 'Zwart zaad' vormden.

Rikkert maakte ook de elpee Achter Glas. Pannekoek werd een bekende televisieregisseur.

 

Elly en Rikkert trouwden in 1968 in Amsterdam, gingen steeds meer optreden als duo en verhuisden al spoedig naar Tuil, een dorp in de Betuwe, waar hun eerste zoon werd geboren. Drie jaar later verhuisden ze naar Uffelte. Ze werden bekend in de hippiewereld, leefden in een commune in Drenthe en musiceerden met artiesten als Boudewijn de Groot.

 

Het eerste duet van Elly en Rikkert heette Vreemde vogels en hun eerste album als duo was Een ander land (geproduceerd door Tony Vos). Daarna maakte ze samen met muziekproducent Tim Griek vele elpees. Een van hun bekendste nummers uit die tijd was De kauwgomballenboom uit oktober 1971 (van de elpee De draad van Ariadne), een single die overigens bleef steken in de Tipparade.Ook Alles is vrij uit januari 1973 haalde de Top 40 niet. Naar eigen zeggen waren ze daar ook niet op uit: hun doel was eenvoudigweg leuke muziek maken. Hun kindermusical Het Oinkbeest uit 1972 wordt nog regelmatig op scholen opgevoerd.

 

In 1975 besloten Elly en Rikkert op zoek te gaan naar "de zin van het leven" en kochten ze een Mercedesbus met de bedoeling ermee naar India te rijden, op zoek naar de waarheid, misschien een goede goeroe of wijsgeer. Al na enkele maanden kwamen ze echter weer terug, want ook op reis vonden ze niet wat ze zochten. Ze vonden opnieuw een huisje in het noorden van Nederland, in Paasloo.

 

Tijdens de huwelijksplechtigheid van communevrienden bekeerden ze zich tot het christendom (ca. 1976). Elly was als kind rooms-katholiek opgegroeid, Rikkert kwam uit een humanistisch-socialistisch milieu. Ze werden beiden overtuigd door de woorden van Jezus Christus en gingen door met wat ze het liefste deden en doen: muziek maken. Maar hun teksten veranderden.

 

Jan van den Bosch, hoofd jongerenprogramma's van de Evangelische Omroep, was na een ontmoeting onder de indruk van het koppel en nodigde hen uit. In 1977 traden Elly en Rikkert op tijdens een van de eerste EO-Jongerendagen. In die tijd verscheen de elpee Levend water en al gauw volgden er meer. Hun eerste kinderalbum was getiteld Vertel het aan de mensen.

Maar het echtpaar bleef ook schrijven en zingen voor volwassenen.

 

In de jaren 80 verhuisden ze met hun drie kinderen naar Barneveld. Daar begonnen ze weer wat meer maatschappijgerichte teksten te schrijven. Maskers af was het eerste album in die stijl.

 

Elly en Rikkert hebben veel kinder-cd's uitgebracht samen met de koren Kids Crew uit Utrecht en Spetters en Friends (Fountainkoren, voorheen In de Ruimte Koren) uit Soest.

In 2004 kwamen er twee dvd's uit: één voor volwassenen en één voor kinderen. Op die voor volwassenen stonden opnamen van verschillende programma's van regisseur Nico Rasch (EO). Deze dvd was getiteld Al die jaren. De dvd voor kinderen had als titel Een Kinderconcert met Elly en Rikkert (Disky/Sabra). Op deze cd stonden onder meer de liedjes Hij is de Rots, Gefeliciteerd, Zeg mama (gezongen door Eline Koelewijn), Onze Vader en Hemelsblauw (gezongen door Dorien Veenstra).

 

Op 26 mei 2007 hielden Elly en Rikkert een reünie ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Fountainkoren, waarmee ze al jaren kinderalbums opgenomen hadden.

Zij waren ook samen te zien in het programma De Ark van Stekeltje als de Rode Buurvrouw en als Meester Prikkebeen. De laatste rol is typerend voor de wijze waarop Elly en Rikkert omgaan met hun hippieverleden: toen Elly Zuiderveld nog Elly Nieman heette, zong ze het duet Meester Prikkebeen van en met Boudewijn de Groot. Elly speelde vanaf september 2006 in Elly en de Wiebelwagen. Ook van dat programma zijn vele cd's en dvd's uitgebracht.

 

Inmiddels is er van zowel Rikkert als Elly een solo-cd verschenen. Die van Rikkert was getiteld Solo (2007) en die van Elly Circusprinses (2009). Ze schrijven beiden boeken en Rikkert is ook dichter. Van hem kwam in 2010 het boek De dikke Rikkert uit.

Een nieuwe cd voor de allerkleinsten, Groter groeien (Disky/Sabra), werd verwacht in maart 2011.

 

Naast hun vele kinderconcerten speelt het duo ook nog steeds kleinkunst, onder meer op het folkfestival Na Fir Bolg te Vorselaar in België, De Amer in Amen (Drenthe) en De Schuur in Noorderwijk, België.

 

Op 31 maart 2013 vierden Elly en Rikkert in Carré hun 45-jarig jubileum als duo met een concert samen met het Metropole Orkest en gastoptredens van onder meer Lenny Kuhr, Dimitri van Toren, Sharon Kips en Jan Rot. Een registratie van dit concert werd op 12 april 2013 uitgezonden door omroep MAX.

 

(bron: Wikipedia)

Alles van Elly & Rikkert

Nieuws

BOS 13 april 2024 bij Weekwatchers, VRT2 8-10u

donderdag, 4 april 2024

Op zaterdag 6 en 13 april zet kunstenhuis Z33 in Hasselt de deuren open voor Ruben Van Gucht en zijn Weekwatchersgezelschap. Van daaruit overloopt hij tussen 8 en 10 de grote en kleine actualiteit van de week: welk nieuwsfeit(je) is de gast opgevallen of heeft die persoon verbaasd, ontroerd of wakke... Lees meer

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer
meer nieuws