Marvin Gaye Soul, Verenigde Staten

Het is alweer dertig jaar geleden dat soulzanger Marvin Gaye na een ruzie door zijn eigen vader neergeschoten werd. Had Gaye dat fatale schot overleefd, dan had hij op 2 april van dit jaar mogelijk zijn 75e verjaardag gevierd, maar het lot was hem anders gezind.

 

 

Marvin Gaye, officieel Marvin Pentz Gay, Jr. (Washington D.D., 2 april 1939 – Los Angeles, 1 april 1984) is een muzikale legende die helaas te jong op een tragische wijze overleed. Op 1 april 1984 werd hij tijdens een uit de hand gelopen ruzie door zijn vader neergeschoten. De volgende dag zou hij 45 zijn geworden. Hij was een van de belangrijkste Amerikaanse soulzangers.


Marvin was een zoon van dominee Marvin Gay. De ‘e’ voegde hij later toe aan zijn achternaam als eerbetoon aan Sam Cooke. Een andere verklaring is dat de ‘e’ werd toegevoegd om grappen over de vraag of Marvin gay was te vermijden, was hij overigens niet.

 

Gaye begon zijn carriere in plaatselijke vocal groepen als de Rainbows, de Marguees en de Moonglows. Hij ging samen met zijn vriend Harvey Fungua in 1961 mee naar het Motown Records label in Detroit, aanvankelijk als sessiedrummer. Hij trouwde met de zus van Gordy, Ann, die overigenes veel ouder was dan hij.

 

Zijn eerste hit dateert uit 1962 met Stubbern Kind Of Fellow. Hij groeide uit in de daaropvolgende jaren tot de populairste zanger uit de Motown-stal, met solo hits als How Sweet It Is (To Be Loved By You), Can I Get A Witness, Ain’t That Perculiair, I Heard It Through The Gravevine en natuurlijk Abraham, Martin and John.

 

Hij nam ook duetten op met topzangeressen van het label, onder andere Mary Wells, Kim Weston, en vooral Tammi Terrell. Toen Tammi overleed in 1970 (aan een hersentumor) leidde dat tot een depressie bij Gaye. Hij trok zich een paar jaar teurg uit de openbaarheid.

 

In 1971 vernieuwde hij zijn thematiek op de door hemzelf geproduceerde LP What’s Going On. Dit album bevat maatschappij kritische songs (o.a. Save the Children, Mercy Mercy Me, Inner City Blues). What’s Going On wordt inmiddels als Gayes meesterwerk beschouwd, terwijl Berry Gordy van het label aanvankelijk de LP niet wilde uitbrengen omdat hij er geen commercieel success van verwachtte.

 

Gaye ging nieuwe muzikale paden ontdekken. Er kwam een jazzy, voornamelijk instrumentale soundtrack voor de film Trouble Man, alsmede een duetplaat met Diana Ross.

 

Na drugsproblemen, eindigde in 1977 pas zijn vechtscheiding met Anna Gordy. Hij ontmoeten in 1973 de 17 jarige Janis Hunter. Het was liefde op het eerste gezicht. Hij maakte een nieuwe solo plaat die ster seksueel laden was, Let’s Get It On (1973). Vier jaar later trouwde hij haar in de herfst van 1977. Samen kregen zij twee kinderen, Nona Marvisa en Frankie Christian. Ook dit huwelijk strandde, in 1981, mede omdat hij zijn drugsgebruikt en zijn losbandige nachtleven niet had kunnen opgeven.

 

Gayes leven en carrière raakte steeds meer in het slop. Op 8 juli 1980 bereikte hij wellicht een dieptepunt in Londen toen hij zou optreden voor prinses Margaret. Hij was door haar uitgenodigd voor een liefdadigheidsdiner vooraf. Hij kwam pas opdagen toen praktisch alle genodigde, met de prinses als eerste, al vertrokken waren.

 

Hij nam voor platenlabel CBS in 1982 de LP Midnight Love op, met de hit Sexual Healing. De videoclip daarvan is overigens opgenomen in het Casino Kursaal van Oostende. Ook kreeg hij dat jaar een Grammy Award, die zijn comback leek in te luiden.

 

Maart 1984 keerde Gay terug naar de Verenigde Staten, naar zijn familie. Met zijn vader, die zijn levenswijze sterk afkeurde, kreeg hij ruzie. Op de dag voor zijn vijfenveertigste verjaardag werd hij door zijn vader Marvin senior doodgeschoten tijdens zo’n hoogoplopende ruzie.

 

Hij liet drie kinderen achter. 

 

Alles van Marvin Gaye

Marvin Gaye

Marvin Gaye

Collected - Marvin Gaye

3CD | 2015
Leverbaar

Bestel € 17,00

Nieuws

BOS 13 april 2024 bij Weekwatchers, VRT2 8-10u

donderdag, 4 april 2024

Op zaterdag 6 en 13 april zet kunstenhuis Z33 in Hasselt de deuren open voor Ruben Van Gucht en zijn Weekwatchersgezelschap. Van daaruit overloopt hij tussen 8 en 10 de grote en kleine actualiteit van de week: welk nieuwsfeit(je) is de gast opgevallen of heeft die persoon verbaasd, ontroerd of wakke... Lees meer

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer
meer nieuws