Gerry Rafferty & Stealers Wheel Pop, Schotland
De in januari 2011 overleden Schotse singer/songwriter, producer, toetsenist en gitarist Gerry Rafferty, werd in april 1947 in Paisley, Renfrewshire, Schotland geboren. Het meest bekend is hij van de fenomenale wereldhit “Baker Street”.
Rafferty werd geboren in een arbeidersgezin. Zijn vader Joseph was Ier, mijnwerker, alcoholist, en overleed toen Rafferty 16 jaar oud was. Als kind hoorde hij zijn moeder Ierse en Schotse volksliedjes zingen, later ontdekte hij The Beatles en Bob Dylan.
In 1969 vormde hij samen met Billy Connolly (tegenwoordig wereldberoemd komiek en acteur) het duo The Humblebums. In Connolly’s shows vertelt hij over de vriendschap, en de gekkigheid die ze uithaalden.
In 1972 richtte hij samen met schoolvriend Joe Egan de groep Stealers Wheel op. Ze hadden een grote hit met “Stuck in the Middle With You”. Het nummer had meer dan twintig jaar later opnieuw een heuse hit kunnen worden toen Quentin Tarantino het gebruikte als achtergrond bij de gruwelijke martelscène in Reservoir Dogs, maar Rafferty weigerde toestemming voor een re-release.
Vanwege juridische problemen na het uiteenvallen van Stealers Wheel, verscheen pas in 1977 zijn meest succesvolle tweede solo-album “City to City” met daarop “Baker Street”, waarvan meer dan 5 miljoen exemplaren werden verkocht. In 2003 onthulde Rafferty dat de airplay van “Baker Street” hem jaarlijks nog 80.000 pond opleverde. Hoewel hij vele lucratieve aanbiedingen kreeg, weigerde hij steevast het gebruik van het nummer voor commerciële doeleinden.
Na zijn derde album “Night Owl” (1979), met name door onenigheid met de platenmaatschappij, die vond dat Rafferty zijn albums meer moest promoten, werd het opnieuw lang stil rond Rafferty.
In 1988 verscheen het goed ontvangen “North & South” en in 1992 bezong hij het einde van zijn huwelijk op “On a wing and a prayer”. Pas toen weer ging hij op tournee.
Rafferty bracht in 2000 op zijn eigen label zijn laatste album uit, aanvankelijk uitsluitend via internet te verkrijgen (in 2003 door Hypertension Records re-released als “Another world”). Critici vergeleken zijn werk op het album met het laatste werk van Johnny Cash, maar succes bleef uit.
Opnieuw werd lang niets van hem vernomen, behalve geruchten in de tabloids over openbare dronkenschap, overlast in hotels, vechtpartijen in bars en opnames in klinieken voor chronische leveraandoeningen. Op 1 augustus 2008 verdween hij spoorloos, met achterlating van zijn eigendommen. Het ziekenhuis gaf hem als vermist op.
Na een levenslang gevecht met alcohol, en verzet tegen de onmenselijkheid binnen de muziekindustrie (ironisch genoeg het thema van “Baker Street”), overleed Gerry Rafferty in 2011 op 63-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed.