UB40 Reggae, Verenigd Koninkrijk
Een stel werkloze vrienden richtten in 1978 UB40 op in Birmingham, Groot-Brittannië.
Wereldfaam werd bereikt door met name covers in zeer herkenbare frisse nieuwe jasjes, rijkelijk geïnspireerd door reggaesound.
De band heeft een sterk multicultureel karakter, zowel muzikaal als qua afkomst; de leden hebben hun wortels liggen in Engeland, Schotland, Ierland, Jamaica en Jemen.
De bandleden zijn:
Robin Campbell - leadgitaar, zang
James Brown -drum
Duncan Campbell - toetsen, zang (sinds 2008)
Earl Falconer - basgitaar, zang
Norman Hassan - percussie, trombone, zang
Brian Travers - saxofoon
en Ali Campbell (1978-2008), Michael Virtue (1978-2008), Terence "Astro" Wilson (1978-2013)
Grote hits zijn onder andere “I got you babe”, “Many Rivers to Cross”, “Cherry Oh Baby”, “Rat in my Kitchen” en “Kingston Town”. De naam van de band is de naam van een formulier van de Engelse sociale dienst voor het aanvragen van een ww-uitkering (UB = Unemployment Benefit.
Het zijn de hoogtijdagen van de Britse skagolf, bands als Madness en de Specials domineren de muziek scene, maar UB40 kiest een eigen weg, met een eigenzinnige herkenbare sound op hun debuutalbum, met teksten over racisme en werkloosheid vol stevige maatschappijkritiek, en een tour in het voorprogramma van The Pretenders.
De grote doorbraak komt in 1983, met het coversalbum “Labour Of Love” en de eerste hitsingle, een cover van Neil Diamonds nummer “Red Red Wine”.
Hun tweede album (“Geffery Morgan Loves White Girls”, 1984) bevat ook veel eigen werk met als uitspringer het anti-Thatchernummer “If It Happens Again”. In 1985 staat de band op Live Aid; samen met Chrissie Hynde zingen ze “I Got You Babe” van Sonny&Cher opnieuw de hitparade binnen.
Hoewel de teksten minder scherp worden, en UB40 aanhoudend kritiek krijgt te verduren van de ‘echte’ reggaefans, worden van hun negende album “Labour Of Love II” (1989) maar liefst zeven singles uitgebracht. De band blijft zeer geliefd op het podium, en nieuwe albums blijven komen, maar het tijdperk van de grote hits lijkt voorbij.
De band valt in diverse fracties uiteen na het vertrek van oprichter en leadzanger Ali Campbell in 2008. Later stapt ook toetsenist Michael Virtue op, om zich bij Campbell te voegen. In 2011 komt het zelfs tot een persoonlijk faillissement van de banleden, in de nasleep van het faillissement van hun platenlabel, DEP International. De zakelijke en juridische gevechten over de oorzaak en de nasleep, en over wie rechtmatig de naam UB40 mag blijven voeren, duren tot de dag van vandaag voort.
Van UB40 zijn meer dan 70 miljoen platen verkocht, meer dan 50 singles haalden de hitparade. Liefst vier maal werden ze genomineerd voor een Grammy Award voor het beste reggae-album van het jaar. UB40 is een van de meest commercieel succesvolle reggae-bands aller tijden.