Syb van der Ploeg & Ge Reinders Streektaal, Nederland

Een uniek en onverwacht koppel: de Friese voorman van De Kast en de Limburgse zanger van Blaosmuziek.

Syb van der Ploeg (15 juni 1966) is zanger, componist en tekstschrijver. Syb krijgt landelijke bekendheid als frontman van De Kast, één van de populairste Nederlandstalige bands, medio jaren 90. Daarnaast is Syb ook actief als producer en in 2005 ontwikkelt Syb zich tot een musicalster: eerst in de Rockopera Nostradamus van de band Kayak en in 2006 schittert hij naast musical grootheid Henk Poort met zijn eerste grote hoofdrol als Rembrandt in de gelijknamige musical 'Rembrandt'. De recensies zijn lovend. In 2007 staat Syb voor het eerst in de, mede door hemzelf geproduceerde theatershow, 'Motel Westcoast' die in 2013 voor de vierde keer zal lopen. Afgelopen theaterseizoen was dit i.p.v. van Motel Westcoast: 'The Best of Britain', een vergelijkbaar concept, maar dan met de meest mooie muziek van Britse bodem. Deze 2 enorme 'theater hits' zullen om-en-om ieder jaar verschijnen in de Nederlandse theaters.

Tevens verraste hij in 2008 Nederland met een solo-dubbelalbum waarin alle song in het Nederlands én Fries zijn te beluisteren: deze draagt de titel: Heilig Vuur | Hillich Fjoer. In 2009 en 2010 zong hij 2 seizoenen fantastische Queen-hits met het Noord-Nederlandsorkest in de Nederlandse theaters en deed dit in de nazomer van 2012 opnieuw, en dit keer met repertoire van 'The Beatles'.

 

Gé Reinders (12 september 1953) is musicus, componist, tekstdichter, muziekleraar…en uit hobby vinoloog en golfer. Hij speelt, van Vaals tot Groningen, in dorpen en steden, met zijn Limburgse liedjes de zalen vol en brengt zijn toehoorders meer dan eens in extase. De minstreel van Limburg is een veel gevraagd artiest, die niet alleen door heel Nederland mensen voor het Limburgs dialect weet te interesseren, maar inmiddels ook zes Limburgstalige cd’s op de markt bracht. Bovendien produceerde hij twee cd’s voor Toon Hermans, de overleden artiest die hem op handen droeg. De cd: ’Ik zing van het leven’ stond maandenlang in de top-100. Hij verzorgde in 1986 de openingsact van Pinkpop. Hij won een prijs van Stichting popmuziek Limburg. En zong in het Parkstad-stadion in Kerkrade voor kroonprins Willem-Alexander tijdens de opening van het laatste WMC. Afgelopen jaar debuteerde hij met ‘Blaosmuziek’ in de top 2000 van Radio 2.


Syb & Ge samen

Najaar 2014 brengt ons een uniek en onverwacht koppel: de Friese voorman van De Kast en de Limburgse zanger van Blaosmuziek. Op verzoek van de theaterdirecteur in Cuijk maakten ze twee seizoenen geleden samen een speciale avond, vanwege een tijdelijke sluiting van zijn schouwburg. Die samenwerking beviel Syb en Gé zó goed dat ze samen bleven schrijven. Daarvoor hebben Syb en Gé in twee en een half jaar wel 10.000 km gereisd. Syb: We spraken afwisselend af in Roermond en in Jorwerd. 550 Km heen en terug. Het is een hele trip, maar het resultaat is erg de moeite waard! Ik ben erachter gekomen dat onze identiteit veel te maken heeft met de taal waarmee we zijn opgegroeid.

Alles van Syb van der Ploeg & Ge Reinders

Nieuws over Syb van der Ploeg & Ge Reinders

Syb vd Ploeg & Ge Reinders album doop

vrijdag, 12 september 2014

Aanstaande maandag houden deze regionale helden hun eerste gezamelijke album ten doop. Luister zondag 14/9 naar Met Het Oog Op Morgen (23u00, NPO Radio 1) of daarna in de KRO Nacht van het goede leven, en hoor alvast hoe het LimFrie klinkt! En wil je een beetje meegenieten van de feestelijke doop? E... Lees meer
meer nieuws