J.J. Cale Singer/ Songwriter, Verenigde Staten

De in juli 2013 overleden Amerikaanse singer/songwriter en gitarist J.J. Cale werd op 5 december 1938 geboren als John Weldon Cale in Oklahoma City.

Eric Clapton maakte van zijn songs “After Midnight” en “Cocaine” wereldhits, en later deed hij hetzelfde met "River Runs Deep" en "Everything Will Be Alright".

 

Ook andere nummers van zijn hand warden beroemd door uitvoeringen door andere artiesten, zoals "Clyde" (uitgevoerd door Waylon Jennings en Dr. Hook), "Call Me the Breeze" (door o.a. Lynyrd Skynyrd, John Mayer en Johnny Cash), "Bringing It Back" (door Kansas), "Same Old Blues" (door Captain Beefheart), "The Sensitive Kind" (door Santana), "Devil In Disguise" (door George Thorogood & The Destroyers) en "Magnolia" (door Poco).

 

In 2008 won Cale een Grammy Award samen met Eric Clapton.

 

Zijn artiestennaam “J.J.” kreeg hij van nachtclubeigenaar Elmer Valentine van de Whisky a Go Go club, om verwarring met die andere John Cale (van de Velvet Underground) te voorkomen.

 

Cale werd zelf het meest bekend door zijn manier van zingen, net na de tel, het enigszins lome en ingetogen geluid, de zogenaamde laid back-zang.

 

Cale wordt gezien als een van de grondleggers van de Tulsa Sound, een mix van stijlen geïnspireerd door blues, rockabilly, country en jazz.

 

In 1956 trok Cale zoals vele andere aspirant-musici naar Los Angeles. In 1970, teleurgesteld, keerde hij terug naar Tulsa, waar zijn muziekdroom op het nippertje werd gered doordat Eric Clapton zijn “After Midnight” opnam.

 

Met zijn eigen eerste album “Naturally” zette hij zichzelf neer als artiest met een eigen, unieke stijl van gitaarspel en zang, omschreven als relaxed, bijna laconiek. Eric Clapton omschreef het als “een geweldige muzikant” en zijn sound als “minimaal, echt, echt minimaal”. Cale zelf noemde het feit dat hij zijn eigen producer, engineer en sessiemuzikant was, als belangrijkste oorzaak van zijn opvallende, bijna fluisterende, stemgeluid.

Neil Young noemde J.J. Cale en Jimi Hendrix de twee beste gitaristen aller tijden.

 

Cale’s grootste hit "Crazy Mama" (1972) had nog groter kunnen zijn, als Cale had ingestemd met playbacken van zijn nummer bij Dick Clark's American Bandstand, een destijds populaire tv-show.

 

J.J. Cale stierf aan hartfalen op 74-jarige leeftijd in Californië.

Alles van J.J. Cale

J.J. Cale

J.J. Cale

Collected - J.J. Cale

3CD | 2006
Leverbaar

Bestel € 17,00

Nieuws

STEF BOS IN AHOY

donderdag, 6 mei 2021

Niet eerder stond Stef in Ahoy. Maar nu, nu er een einde komt aan een periode waarin zo weinig gespeeld kon worden maar zoveel gebeurd, is het tijd voor feest! Een feest met strijkers en blazers, een feest van ontroering en optimisme. Een reis door een repertoire van 30 jaar. Van de Beste Zangers na... Lees meer

MAX Pub Quiz

woensdag, 13 januari 2021

Aanstaande vrijdag wordt de aflevering van MAX PubQuiz met Stef Bos als barman uitgezonden. Op NPO 1 om 21u30. Presentatie Sybrand Niessen ...en er is livemuziek onder leiding van Jan Rietman. De pubquiz blijft in Nederland razend populair. Ook in coronatijd wordt er door jong en oud veel online ges... Lees meer

In een ander licht 2019 - nieuwe versies en liedjes

woensdag, 18 december 2019

Tijdens het jubileumconcert van 10 jaar In een ander licht, vertolkte Stef Bos de liedjes in 'terug naar de bron'versies met René va Mierlo-gitaren, Ton Snijders toesten en het SunSunSun strijkkwartet in nieuwe arrangementen van Steven Cornillie. De nieuwe audioversie, waaronder ook twee nieu... Lees meer
meer nieuws