J.J. Cale Singer/ Songwriter, Verenigde Staten

De in juli 2013 overleden Amerikaanse singer/songwriter en gitarist J.J. Cale werd op 5 december 1938 geboren als John Weldon Cale in Oklahoma City.

Eric Clapton maakte van zijn songs “After Midnight” en “Cocaine” wereldhits, en later deed hij hetzelfde met "River Runs Deep" en "Everything Will Be Alright".

 

Ook andere nummers van zijn hand warden beroemd door uitvoeringen door andere artiesten, zoals "Clyde" (uitgevoerd door Waylon Jennings en Dr. Hook), "Call Me the Breeze" (door o.a. Lynyrd Skynyrd, John Mayer en Johnny Cash), "Bringing It Back" (door Kansas), "Same Old Blues" (door Captain Beefheart), "The Sensitive Kind" (door Santana), "Devil In Disguise" (door George Thorogood & The Destroyers) en "Magnolia" (door Poco).

 

In 2008 won Cale een Grammy Award samen met Eric Clapton.

 

Zijn artiestennaam “J.J.” kreeg hij van nachtclubeigenaar Elmer Valentine van de Whisky a Go Go club, om verwarring met die andere John Cale (van de Velvet Underground) te voorkomen.

 

Cale werd zelf het meest bekend door zijn manier van zingen, net na de tel, het enigszins lome en ingetogen geluid, de zogenaamde laid back-zang.

 

Cale wordt gezien als een van de grondleggers van de Tulsa Sound, een mix van stijlen geïnspireerd door blues, rockabilly, country en jazz.

 

In 1956 trok Cale zoals vele andere aspirant-musici naar Los Angeles. In 1970, teleurgesteld, keerde hij terug naar Tulsa, waar zijn muziekdroom op het nippertje werd gered doordat Eric Clapton zijn “After Midnight” opnam.

 

Met zijn eigen eerste album “Naturally” zette hij zichzelf neer als artiest met een eigen, unieke stijl van gitaarspel en zang, omschreven als relaxed, bijna laconiek. Eric Clapton omschreef het als “een geweldige muzikant” en zijn sound als “minimaal, echt, echt minimaal”. Cale zelf noemde het feit dat hij zijn eigen producer, engineer en sessiemuzikant was, als belangrijkste oorzaak van zijn opvallende, bijna fluisterende, stemgeluid.

Neil Young noemde J.J. Cale en Jimi Hendrix de twee beste gitaristen aller tijden.

 

Cale’s grootste hit "Crazy Mama" (1972) had nog groter kunnen zijn, als Cale had ingestemd met playbacken van zijn nummer bij Dick Clark's American Bandstand, een destijds populaire tv-show.

 

J.J. Cale stierf aan hartfalen op 74-jarige leeftijd in Californië.

Alles van J.J. Cale

J.J. Cale

J.J. Cale

Collected - J.J. Cale

3CD | 2006
Leverbaar

Bestel € 17,00

Nieuws

BOS 13 april 2024 bij Weekwatchers, VRT2 8-10u

donderdag, 4 april 2024

Op zaterdag 6 en 13 april zet kunstenhuis Z33 in Hasselt de deuren open voor Ruben Van Gucht en zijn Weekwatchersgezelschap. Van daaruit overloopt hij tussen 8 en 10 de grote en kleine actualiteit van de week: welk nieuwsfeit(je) is de gast opgevallen of heeft die persoon verbaasd, ontroerd of wakke... Lees meer

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer
meer nieuws