Pater Moeskroen Folk, Nederland

Aanstekelijke folk, knallende feestnummers en meeslepende ballades; Pater Moeskroen brengt het met een karrenvracht aan instrumenten, hetgeen resulteert in het herkenbare Moeskroen-geluid.

 

Het allereerste optreden van Pater Moeskroen vond plaats op 26 januari 1986 in café van Zanten te Amersfoort. De aanstekelijke mix van vrolijke deunen en humoristische teksten

slaat meteen aan. Vanaf dat moment speelt de band steeds vaker in Nederland en België,hetgeen leidt tot grote hits als Roodkapje, Hela Hola (tuthola) en Laat maar waaien.

Vanaf dat moment speelt de band steeds vaker in Nederland en België, hetgeen leidt tot grote hits als Roodkapje, Hela Hola (tuthola) en Laat maar waaien.

Behalve dat Pater Moeskroen een graag geziene gast is op festivals, gaat de groep ook de theaters in en is daarin wellicht nóg succesvoller. Op het theaterpodium komen de talenten van de zes multi-instrumentalisten nog beter naar voren en is er, naast kolderieke muzikale fratsen, ook plaats voor ontroering en diepgang. Inmiddels heeft de groep maar liefst tien theaterprogramma’s achter de rug en zijn er 18 albums en 5 dvd’s verschenen.

 

Pater Moeskroen 2014
Bart Swerts,
Marcel Sophie,
Martien van Oostrom,
Vincent van Lent,
Rolf Rombouts,
Thomas Gerretsen


Liever Live | Live album & tournee

In mei 2012 ziet het nieuwe Pater Moeskroen album Liever Live het levenslicht. Het nieuwe album is een schijf vol materiaal met het beste wat de Paters te bieden hebben. Het live-album kent een greep uit de meest succesvolle nummers uit de gehele carriere van de band en laat horen dat de band het podium als haar tweede thuis ziet.

 

Karavaan | 11e theatertour
Vanaf september 2012 tot aan het voorjaar 2014 trekken de Paters het land in met de voorstelling: Karavaan. Karavaan is het verhaal over een rondtrekkend circus dat in een grijs verleden geroemd werd om haar sprankelende voorstellingen en spraakmakende artiesten. Maar de tijden zijn veranderd: het publiek bleef weg, de tentdoeken vertonen scheuren en het geld raakte langzaam op! De markante directeur doet nog een laatste poging om aan de ondergang te ontkomen en roept de hulp in van zes straatmuzikanten die met hun vrolijke en aanstekelijke Keltische muziek een glimlach op ieders gezicht toveren! Zouden zij in staat zijn het tij te doen keren?

De Paters trakeren op een voorstelling vol romantiek, humor en Keltische muziek, waarin zij het verhaal vertellen door middel van hun enorme arsenaal aan instrumenten. Als het doek word gesloten zullen de heren in de foyer nog een toegift verzorgen met hun grootste hits.

 

2010 - Heden
In 2010 nemen de bandleden de tijd om, naast de gebruikelijke zomeroptredens, nieuw repertoire te schrijven voor het theaterprogramma 'Pater Moeskroen en de Kelten'. In het najaar spelen ze een eerste drie try-outs van deze show, die wordt geregisseerd door de jonge Michelle van Daalhoff, waarna ze in december de gelijknamige cd opnemen. Het jaar 2011 begint met een meer dan volle agenda. De tournee is van start gegaan en het album komt uit op de premièredag. Die première valt samen met het zilveren jubileum van Pater Moeskroen: de band is 25 jaren jong!

 

2008 – 2009
De laatste voorstellingen van “NU” worden begin 2008 gespeeld en daarna bereidt de band zich voor op een nieuw festivalseizoen. Tussen alle popconcerten door wordt er gewerkt aan de theaterproductie 'Pater Moeskroen komt van het dak af', die in oktober 2008 haar première beleeft. De voorstelling staat geheel in het teken van het werk van Peter Koelewijn. En dat zijn niet alleen nummers die hij zelf gezongen heeft; ook liedjes die hij voor anderen geschreven heeft én volledig onbekend en nog nooit eerder uitgebracht repertoire krijgen een plekje in de show. Regisseur is dit keer Paul Klooté. Voorafgaande aan de tournee wordt een single uitgebracht van Pater Moeskroen mét Peter: “Het zit er niet in dat ik oud word” wordt live gespeeld in het tv-programma De Wereld Draait Door. Het is een voorproefje van het album 'Pater Moeskroen komt van het dak af' dat wat later verschijnt. Hierop alleen maar bekend én onbekend Koelewijn-repertoire. Ook komt er, medio 2009 een DVD van de show uit, die dezelfde titel draagt. Na de tournee worden er weer vele festivals en feesttenten aangedaan, waarna de reprise van "Komt van het dak af" in het najaar van 2009 plaatsvindt.

Periode 2007-2008
Het was een mooi jubileumjaar: met 3 nieuwe albums, ‘verjaardags’feesten én de start van de nieuwe theatertour. Het programma “NU” wordt bijzonder enthousiast ontvangen door zowel het publiek als ook de theaters. En medio februari komt van deze voorstelling de DVD uit. Met een integrale registratie én leuke fragmenten ‘achter de schermen’. 
Na een grondige voorbereiding start Pater Moeskroen met een nieuwe reeks popconcerten op festivals en in feesttenten, deze keer verzorgd door het gerenommeerde Artiestenburo Jan Vis uit Rosmalen, met wie Pater Moeskroen een samenwerking is aangegaan.

Periode 2006 – het jaar van het 20 jarig jubileum!
Het jubileumjaar 2006 gaat goed van start: de band heeft diverse interviews en optredens voor radio en tv. Op 26 januari viert de band met collega’s, vrienden en familie haar verjaardagsfeest in Mezz Concerts & Dance in Breda. Dat is tevens de dag waarop het nieuwe album uit komt: XX deel 1. Dit is het eerste deel in een serie van twee speciale jubileum cd’s. Oud, opnieuw opgenomen repertoire wordt afgewisseld met splinternieuwe tracks.
Uiteraard staat ook de rest van het jaar in het teken staan van het jubileum. De band heeft o.a. in juli nog drie keer opgetreden tijdens het driedaagse Bloklandfeest in Nieuwveen en daar is ook het album “XX deel 2” gepresenteerd. Ook gaan er bij bijna alle popconcerten, naast de nieuwkomer Vincent van Lent, nog 2 extra blazers mee. En dan gaat eind oktober 2006 de nieuwe theatertour van start. Met het programma ‘NU’ zal de band in zo’n 40 theaters in heel Nederland spelen.

Periode april 2004 - december 2005
Vol goede moed wordt de jonge Belg Bart Swerts ingelijfd. Er wordt hard gewerkt aan een frisse benadering van de zomerse popconcerten, aan een nieuwe CD en aan een nieuw theaterprogramma, getiteld ‘ZEE’, wederom geregisseerd door Dick Hauser.` Er verschijnen in 2004 twee single’s, ‘De Ark’ en ‘Honderd’ en in november komt het nieuwe album ‘ZEE’ uit. Het repertoire is terug te vinden in de gelijknamige theatershow. Zowel het album, in recensies ‘het beste album van de band ooit’ genoemd, als de theatervoorstelling, blijken erg succesvol. De band gaat in 2005 aan het werk voor al weer een nieuwe cd, dit keer met popconcertenrepertoire uit zowel het verleden als het heden. Net voor de zomer lanceert de band een nieuwe single, genaamd ‘Halleluja!’. In het najaar komt DVD van de theatervoorstelling ZEE uit. Jeroen Goossens, door de Volkskrant het ‘blaaswonder’ van Pater Moeskroen genoemd, slaat aan het einde van de reprise van ZEE een andere weg in. Hij wordt vervangen door de jonge, maar al doorgewinterde, blazer Vincent van Lent (Beatbusters, Mark Foggo, J-Hawks) en gezessen gaan de heren zich dan voorbereiden op een zinderend jubileumjaar met veel, extra feestelijke optredens.

Periode januari 2000 - april 2004
Het blaaswonder Jeroen Goossens komt over uit de bekende theatergroep Flairck en begint bij Pater Moeskroen met een theatertour door België. Dan breken er vier succesvolle jaren aan, met lovende kritieken op de programma’s ‘Diddelidee’ en ‘Sprookjes’, beiden geregisseerd door Dick Hauser. De band wordt min of meer ‘herontdekt’ maar nu door theaterminnend Nederland. De albums ‘Heimwee’, ‘Diddelidee live’ en ‘Niets is wat het lijkt’ kenmerken zich door een bewuste koerswijziging en een evenwichtige hoge kwaliteit, zowel in muzikaal als tekstueel opzicht. Leuk detail is dat John Sheehan, violist van de Ierse ‘Dubliners’, de band komt versterken op zowel het album ‘Heimwee’ als live, bij ‘Kopspijkers’. 
Ook speelt de band even in Dublin.
De ingrijpendste bezettingswisseling komt als ‘twee paters van het eerste uur’, 
Ton Smulders en Wilbert van Duinhoven, besluiten na 18 jaar het professionele muziekleven vaarwel te zeggen. Eén van hun laatste concerten wordt vastgelegd op de DVD ‘Sprookjes’.

Periode augustus 1996 - januari 2000 
Thomas Gerretsen is de nieuwe drummer en de theatertournees en dito cd’s volgen elkaar op: ‘Wilde Liefde’, ‘Spanning en Spinazie’ en ‘(On)gewenste Ultimiteiten’. In de zomermaanden worden de popconcerten niet vergeten, getuige het uitbrengen van de video ‘Live in Nieuwveen’ en de hitsingle ‘Dansen’. Ook wordt er opgetreden op het prestigieuze Dranouter Festival in België. Voor het eerst verlaat één van de originele Pater Moeskroenleden de groep: Jan Evers gaat zich meer toeleggen op eigen projecten.

Periode januari 1989 – augustus 1996 
Met de komst van Koert Ligtermoet komt de groep in een stroomversnelling terecht. Na een tweede album, ‘Nooit van gehoord’, in 1989 uitgebracht in eigen beheer, volgen 2 jaar later de grote klappers. De eerste singles, ‘Roodkapje’ en ‘Hela Hola’ worden, onder productionele leiding van Peter Koelewijn, top 10 hits en de albums ‘Pater Moeskroen aan de macht’ en ‘Een Heidens Kabaal’ verkopen zeer goed. In 1993 ontvangt Pater Moeskroen de Gouden Notenkraker, een prijs voor verdiensten voor de live muziek en wordt de hitparade weer bestormd, nu door de single ‘Kom maar binnen!’. Het vijfde album, ‘Steelt de Schouw’ komt uit in 1994. Behalve dat in 1995 zelfs in Birmingham, Alabama (VS) wordt opgetreden, beginnen de bandleden ook voorzichtig te ‘ruiken’ aan het theater. In de massaliteit van festivals en feesttenten missen ze het raffinement en het contact met het publiek. Ze vinden dat wel in het eerste theaterprogramma ‘Psalmenstrand’. Ondertussen scoren ze nog een hit met ‘Laat maar waaien’ en wordt de verzamelaar ’Tien jaar dikke pret’ uitgebracht. Koert Ligtermoet besluit afscheid te nemen, maar blijft actief in de Nederlandse muziekwereld op meer bestuurlijk vlak.

Periode januari 1986– januari 1989 
Het eerste optreden vindt plaats in Café Van Zanten in Amersfoort op 26 januari 1986. Dit wordt door de bandleden als de officiële oprichtingsdatum aangehouden. In 1987 wordt het eerste album ‘Alle 7 tips’ uitgebracht, aanvankelijk op cassette, pas jaren later verschijnt het op CD.

De naam van de band
Op de terugweg door België passeert het straatorkest de stad Moeskroen; het plan wordt opgevat niet alleen een nieuwe band maar ook een nieuw biermerk te introduceren en de naam ‘Pater Moeskroen’ is een feit. Het bier is er nooit gekomen maar in de herfst van 1985 wordt er daadwerkelijk een aantal keren gerepeteerd. De band bestaat dan uit zes personen en een technicus annex ‘regelneef’.

Voorgeschiedenis
In de zomer van 1985 toeren Martien van Oostrom, Adje Grooten en Wilbert van Duinhoven met een straatmuziekgroep door Frankrijk.
Ton Smulders, studiegenoot van Martien en Adje, kan er niet bij zijn maar is al wel betrokken bij het plan een feestband te starten.

Alles van Pater Moeskroen

Pater Moeskroen

Pater Moeskroen

Vagebond

CD jewelcase | 2015
Leverbaar

Bestel € 17,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws