Elida Almeida Kaapverdisch, Kaapverdië

Elida werd in 1993 in het plaatsje Pedra Badejo, Santa Cruz, op het Kaapverdische eiland Santiago geboren. Elida Almeida woonde in het huis van haar grootouders op het platteland Matinho. Toen haar aanbeden vader vroeg stierf, had ze het zwaar. Alsof het verlies nog niet genoeg was, moest ze vervolgens alles achter zich laten om met haar moeder naar het onbekende eiland Maio te gaan. Haar jeugd leek grijs, maar haar dromen waren helder en kleurrijk. Na school op Maio, zou ze haar moeder, die werkte als straatverkoper helpen, maar bovenal, leerde ze in de kerk te zingen en ze presenteerde zelfs een lokale radioshow. Elida had een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en hielp mensen die, net als zij, werden geconfronteerd met problemen buiten hun schuld. Maar de muziek was haar grote passie.

Ze was al moeder toen ze terug ging naar Santa Cruz, maar ze slaagde er toch in haar studie voort te zetten, ondertussen zorgend voor haar kind en haar broertjes. Haar zelfvertrouwen was onwrikbaar en ze was een uitstekende student, ze won van verschillende prijzen op middelbare school en universiteit. Ondertussen, bleef muziek haar grote troost. Het eerste liedje schreef ze toen het op de middelbare school al had over verdriet, maar het weerspiegeld ook haar torenhoge verwachtingen en dromen.

Elida' s eerste album, "Ora doci Ora Margos" (Sweet Times Bitter Times), is volledig gebaseerd op de haar vroege leven en de zoete en bittere ervaringen die haar nederige bestaan vormden. Elida Almeida schreef de woorden en de muziek van de meeste nummers die ze op deze eerste cd zingt met een ontroerende oprechtheid, waardoor iedereen zich kan identificeren met haar verhaal niet stil kan blijven staan. Iedere luisteraar zal betoverd worden door haar diepe, krachtige stem, die van binnenuit komt: nog jeugdige en doordrenkt van de blues van haar moeilijke jeugd. Al luisterend, kunnen we ons gemakkelijk voorstellen dat het kristalheldere water van een beek door het dorre, rotsachtige landschap van het eiland Santiago stroomt, geweven rond de obstakels op zijn pad, alsof het overwinnen van de ene uitdaging na de andere op zijn weg naar de zee - zoals de "momenten van vreugde en pijn", net is als het leven en lot van de inwoners van Kaapverdië.

De volksmelodieën van Santiago (batuque, funana en morna), opgetild door de subtiele arrangementen van gitarist Hernani Almeida, heeft deze cd de kracht om grenzen te verleggen en de wereld te veroveren.

Alles van Elida Almeida

Elida Almeida

Elida Almeida

Djunta Kudjer

Digifile | 2017
Leverbaar

Bestel € 10,00
Elida Almeida

Elida Almeida

Ora Doci Ora Margos

Digifile | 2015
Leverbaar

Bestel € 18,00
Nu voor: € 12,00

Nieuws

Aftrap Wereldwijd tour Stef Bos in Zuid-Afrika

zaterdag, 14 januari 2017

De aftrap van de nieuwe tournee van Stef Bos en band Lees meer

Fré vanaf morgen op tour met Marc Stakenburg en Bo Brocken

dinsdag, 10 januari 2017

Trouble soon be over is een muzikaal theaterprogramma over de oorsprong van de Amerikaanse muziek tegen de achtergrond van raciale ongelijkheid. Meestergitarist Big Bo Brocken en zangeres Frederique Spigt spelen en zingen blues, gospels en rock ‘n‘ roll, terwijl oud radiopresentator Marc... Lees meer

Eric Vaarzon Morel in North Sea Jazz Club

maandag, 9 januari 2017

De wereldberoemde Nederlandse flamencogitarist Eric Vaarzon Morel keert terug naar de North Sea Jazz Club! In april 2016 speelde hij al een keer samen met gitaarlegende Larry Coryell en Martien Oster in de club. Dit keer komt hij in een unieke bezetting: samen met Los Hermanos Martinez (saxofonisten... Lees meer
meer nieuws