10CC Pop/Rock, Verenigd Koninkrijk

10cc is een Britse rockgroep, opgericht in 1972. Oorspronkelijk bestond de band uit Eric Stewart (zang en gitaar), Lol Crem (zang, gitaat en keyboard), Graham Gouldman (bas) en Kevid Godley (drums). De groep werd door muziekgoeroe Jonathan King omgedoopt van Hotlegs in 10cc en werd al snel bekend door hun grappige, hedendaagse teksten en innovatieve muziekstijl.

Paul Burgess kwam in de plaats van Godley en Greme die in 1976 de band verlieten. Godley & Creme wilden verder met de gizmotron, een effectgenerator voor elektrische gitaar die zij hadden ontworpen. Ze werden daarna beroemd als zingend duo, maar zijn bekender als de producers van videoclips. De video die ze maakten voor hun lied Cry in 1985 is bijzonder omdat het een van de eerste mainstreamvideo's is die de morphin-techniek gebruikt. Grahm Gouldman vormde samen met Andrew Gold de groep Wax.

 

Na Godley en Creme de band in 1976 verlieten, waren Goldman en Stewart waren de belangrijkste creatieve krachten achter 10cc. Stewart verliet de band in 1996 en Gouldman bleef om leiding te geven aan een touring versie van 10cc.

 

10cc had twee songwriting-teams, één "commerciële" en een "artistieke". Stewart en Gouldman waren voornamelijk pop-songwriters, scheppers van de meer toegankelijk nummers van de band. Bij wijze van contrast, Godley en Creme waren voornamelijk de experimentele helft van 10cc, met een gevoeligheid van de kunstacademie en filmische geïnspireerd schrijven.

 

Ieder lid van 10cc was een multi-instrumentalist, zanger, schrijver en producer, en het schrijvende teams wisselde vaak, zodat composties van Godley/Gouldman of Creme/Stewart niet ongewoon waren.

 

10cc scoorde in de jaren '70 vele grote hits, zoals 'The Wall Street Shuffle', 'Dreadlock Holiday', 'Donna' en 'I'm Not In Love'. De band heeft zeker hun stempel op de geschiedenis van de popmuziek gezet en wordt door velen als invloed genoemd. In 1983 ging de band uit elkaar en kwam in 1991 weer bij elkaar om twee albums te maken. Bandleider en mede-oprichter Graham Gouldman stelde in 1999 een nieuwe line-up samen, met onder anderen Rick Fenn en Paul Burgess, die in de jaren '70 ook al in 10cc speelden. In deze nieuwe bezetting hebben ze al verschillende tours gedaan, waarbij alle grote hits uit het verleden opnieuw met veel enthousiasme ontvangen werden.

 

Alles van 10CC

10CC

10CC

Collected - 10CC

3CD | 2008
Leverbaar

Bestel € 17,00

Nieuws

BOS 13 april 2024 bij Weekwatchers, VRT2 8-10u

donderdag, 4 april 2024

Op zaterdag 6 en 13 april zet kunstenhuis Z33 in Hasselt de deuren open voor Ruben Van Gucht en zijn Weekwatchersgezelschap. Van daaruit overloopt hij tussen 8 en 10 de grote en kleine actualiteit van de week: welk nieuwsfeit(je) is de gast opgevallen of heeft die persoon verbaasd, ontroerd of wakke... Lees meer

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer
meer nieuws