10CC Pop/Rock, Verenigd Koninkrijk

10cc is een Britse rockgroep, opgericht in 1972. Oorspronkelijk bestond de band uit Eric Stewart (zang en gitaar), Lol Crem (zang, gitaat en keyboard), Graham Gouldman (bas) en Kevid Godley (drums). De groep werd door muziekgoeroe Jonathan King omgedoopt van Hotlegs in 10cc en werd al snel bekend door hun grappige, hedendaagse teksten en innovatieve muziekstijl.

Paul Burgess kwam in de plaats van Godley en Greme die in 1976 de band verlieten. Godley & Creme wilden verder met de gizmotron, een effectgenerator voor elektrische gitaar die zij hadden ontworpen. Ze werden daarna beroemd als zingend duo, maar zijn bekender als de producers van videoclips. De video die ze maakten voor hun lied Cry in 1985 is bijzonder omdat het een van de eerste mainstreamvideo's is die de morphin-techniek gebruikt. Grahm Gouldman vormde samen met Andrew Gold de groep Wax.

 

Na Godley en Creme de band in 1976 verlieten, waren Goldman en Stewart waren de belangrijkste creatieve krachten achter 10cc. Stewart verliet de band in 1996 en Gouldman bleef om leiding te geven aan een touring versie van 10cc.

 

10cc had twee songwriting-teams, één "commerciële" en een "artistieke". Stewart en Gouldman waren voornamelijk pop-songwriters, scheppers van de meer toegankelijk nummers van de band. Bij wijze van contrast, Godley en Creme waren voornamelijk de experimentele helft van 10cc, met een gevoeligheid van de kunstacademie en filmische geïnspireerd schrijven.

 

Ieder lid van 10cc was een multi-instrumentalist, zanger, schrijver en producer, en het schrijvende teams wisselde vaak, zodat composties van Godley/Gouldman of Creme/Stewart niet ongewoon waren.

 

10cc scoorde in de jaren '70 vele grote hits, zoals 'The Wall Street Shuffle', 'Dreadlock Holiday', 'Donna' en 'I'm Not In Love'. De band heeft zeker hun stempel op de geschiedenis van de popmuziek gezet en wordt door velen als invloed genoemd. In 1983 ging de band uit elkaar en kwam in 1991 weer bij elkaar om twee albums te maken. Bandleider en mede-oprichter Graham Gouldman stelde in 1999 een nieuwe line-up samen, met onder anderen Rick Fenn en Paul Burgess, die in de jaren '70 ook al in 10cc speelden. In deze nieuwe bezetting hebben ze al verschillende tours gedaan, waarbij alle grote hits uit het verleden opnieuw met veel enthousiasme ontvangen werden.

 

Alles van 10CC

10CC

10CC

Collected - 10CC

3CD | 2008
Leverbaar

Bestel € 17,00

Nieuws

STEF BOS IN AHOY

donderdag, 6 mei 2021

Niet eerder stond Stef in Ahoy. Maar nu, nu er een einde komt aan een periode waarin zo weinig gespeeld kon worden maar zoveel gebeurd, is het tijd voor feest! Een feest met strijkers en blazers, een feest van ontroering en optimisme. Een reis door een repertoire van 30 jaar. Van de Beste Zangers na... Lees meer

MAX Pub Quiz

woensdag, 13 januari 2021

Aanstaande vrijdag wordt de aflevering van MAX PubQuiz met Stef Bos als barman uitgezonden. Op NPO 1 om 21u30. Presentatie Sybrand Niessen ...en er is livemuziek onder leiding van Jan Rietman. De pubquiz blijft in Nederland razend populair. Ook in coronatijd wordt er door jong en oud veel online ges... Lees meer

In een ander licht 2019 - nieuwe versies en liedjes

woensdag, 18 december 2019

Tijdens het jubileumconcert van 10 jaar In een ander licht, vertolkte Stef Bos de liedjes in 'terug naar de bron'versies met René va Mierlo-gitaren, Ton Snijders toesten en het SunSunSun strijkkwartet in nieuwe arrangementen van Steven Cornillie. De nieuwe audioversie, waaronder ook twee nieu... Lees meer
meer nieuws