Idan Raichel Singer/ Songwriter, Israel

Idan Raichel geboren op 12 september 1977 in Kefar Sava, Israel is porducent, toetsenist, tekstschrijver, componist en performer.

Als de leider van The Idan Raichel Project fungeert Idan als een muzikale ambassadeur en die een hoopvolle wereld vertegenwoordigt waarin creatieve samenwerking barrières doorbreken tussen mensen met verschillende achtergronden en overtuigingen.

 

De muziek is een samensmelting van originele Hebreeuwse teksten en melodieën gecombineerd met Ethiopische muziek en westerse stijlen. Voor het Project was Raichel een toetsenist, die samenwerkte met artiesten als Ivri Lider.

 

Idan Raichel werd geboren in een Asjkenazische familie. Hij begon accordeon te spelen op negenjarige leeftijd en vond swingende muziek en tango erg mooi, en tijdens zijn middelbareschoolopleiding oefende hij jazzpiano, Hierdoor kon hij beter improviseren en samen met anderen spelen.

 

Op achttienjarige leeftijd ging Raichel het Israëlische leger in, zoals alle Israëlische 18 jarige die dit moesten vanwege de dienstplicht. Hij werd echter geen normale militair, maar ging bij de Israëlische militaire rockbank Tzahal en toerde door heel Israël van legerbasis naar legerbasis waar ze Israëlische en Europese rock- en pophits uitvoerden.

 

Na zijn diensttijd werd Raichel counselor bij een kostschool voor immigranten en probleemjongeren. Op de school zaten veel Ethiopische Joden, die hem kennis lieten maken met de Ethiopische folk- en popmuziek. Terwijl veel mensen in de school met veel inspanning hun eigen culturele tradities probeerden aan te houden om niet overspoeld te worden door de Israëlische, relatief westerse cultuur, was er ook een kleine groep Ethiopische jongeren die openstonden voor andere culturen maar ook verstokte fans waren van de Ethiopische pop- en folkmuziek. Zij deelden cassettes uit met liedjes van Mahmoud Ahmed, Aster Aweke en Gigi. Nadat Raichel die had gehoord begon hij geregeld Ethiopische bars en clubs in Tel Aviv te bezoeken.

 

Op hetzelfde moment was Raichel een succesvolle back-upzanger voor Israëls bekendste zangers en groepen, Hij werd vaak gevraagd mee te werken aan opnames. Na zo een paar jaar te hebben gewerkt dacht hij dat het leuk zou zijn om een project op te zetten dat voldeed aan zijn idealen. Hij begon te werken aan een demo-opname in een kleine studio die hij op had gezet in de kelder onder het huis van zijn ouders in Kefar Sava. Hij dacht het een goed idee zou zijn om een aantal verschillende zangers en musici uit te nodigen om deel te nemen aan zijn project, hierdoor zouden de verschillende stijlen die hij wilde gaan gebruiken, ook beter te zien zijn.

 

Raichel was lang onder de indruk van de diversiteit van Israël en wou zijn sympathie en eerbied voor de verschillende culturen door zijn muziek duidelijk maken.

 

Raichel nodigde meer dan 70 van zijn vrienden en collega's uit om Israëls diverse muziekstijlen onder te brengen in zijn opnames. Terwijl de meeste van de Israëlische labels zijn werken te “etnisch” vonden en te zeer buiten de normen van de gebruikelijke Israëlische popwereld om enige kans van slagen te hebben, was er een A&R-man, Gadi Gidor bij Helicon Records, die onmiddellijk het unieke hoorde in Raichels werk en hem inschreef bij Helicon Records. Het album dat volgde was direct een hit.

 

In september 2007, kwam Raichel met het idee om een concert te geven als deel van de viering van het veertigjarige bestaan van het herstelde Goesj Etsion, een groep Joodse nederzettingen die is verwoest tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1948.

 

Helicon Records bracht Raichels eerste officiële album uit in 2002. Raichel componeerde en stelde de meeste van de nummers samen, zong veel van de teksten en speelde keyboard. Verder overlegde hij met andere zangers en muzikanten. Nummers die een hit werden waren: "Come", "If you go" en "Speaking Quietly".

 

Terwijl de meerderheid van Raichels nummers in het Hebreeuws zijn, zijn er ook een paar volledig in het Amhaars, anderen hebben er korte stukjes in het Amhaars tussen zitten gezongen door één man of vrouw waardoor de klassiek aandoende melodieën modern klinken. Teksten over liefde overheersen in Raichels nummers. Met "Thou art Fair" gebaseerd op het boek Hooglied, terwijl het openingsnummer ook reikt in de diepten van de Joodse liturgie met "Blessings for a new year" met op de achtergrond citaten van Joodse zegeningen.

 

Door de stijgende populariteit van het "Project" is de vraag naar liveconcerten toegenomen. Zo werd hij gevraagd op te treden in de operahal van Tel Aviv. Door het grote aantal muzikanten die meewerkten aan het project zou het onmogelijk zijn geweest ze allemaal op het podium te hebben, dus selecteerde Raichel zeven leden die veelzijdige en sterke individuele kunstenaars op hun eigen gebied waren. Dit liveoptreden kwam symbool te staan voor het album: de achtergrond van de deelnemers was verschillend maar hun status gelijk (bron wikipedia).

Alles van Idan Raichel

Idan Raichel

Idan Raichel

At The Edge Of The Beginning

CD digi | 2016
Leverbaar

Bestel € 17,00

Nieuws

BOS 13 april 2024 bij Weekwatchers, VRT2 8-10u

donderdag, 4 april 2024

Op zaterdag 6 en 13 april zet kunstenhuis Z33 in Hasselt de deuren open voor Ruben Van Gucht en zijn Weekwatchersgezelschap. Van daaruit overloopt hij tussen 8 en 10 de grote en kleine actualiteit van de week: welk nieuwsfeit(je) is de gast opgevallen of heeft die persoon verbaasd, ontroerd of wakke... Lees meer

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer
meer nieuws