Big Pete Blues, Nederland

De 36-jarige Nederlandse zanger en blues harpspeler Pieter 'Big Pete' van der Pluijm is misschien in de ‘mainstream muziekwereld’ nog niet zo'n bekende naam, maar in de Internationale blues-wereld staat hij aan de top.

Op zijn 23e werd Pete gevraagd om samen met enkele oud-bandleden van Lester Butler's (the Red Devils, 13) band deel te nemen aan de tour met de Lester Butler Tribute Band. Het project werd met veel succes en goede kritieken overgoten en een cd van deze tribute volgde dan ook snel.

 

Sindsdien heeft Pete een aantal zeer succesvolle projecten gedaan, zoals The Strikes. Met The Strikes bracht hij in 2005 het album ‘Bathroom Acoustics’ (CLBZ 17) uit, wat leidde tot optredens op o.a. Noorderslag, North Sea Jazz, Moulin Blues, BRBF Peer, Curaçao Jazz en het Elastiek muziekfestival. Daarna volgde een periode met de ‘Chicago-style bluesband’ The Backbones. Hiermee ondernam Pete onder meer succesvolle tours als begeleidingsband van o.a. Alex Schultz, Mitch Kashmar, Hook Herrera, ‘Monster’ Mike Welch, Matt Schofield en Ian Siegal.

 

Het album ‘Look At The Time’ (CLBZ 28), met het project M.O.C.T. (Men Of Considerable Taste), mag gezien worden als een van de beste blues/roots albums in Nederland (en daarbuiten) van 2010.

De talenten van Big Pete zijn directeur/eigenaar Randy Chortkoff van ‘Delta Groove Music’ in de USA ook opgevallen. Deze bood hem de kans om in maart 2010 mee te spelen op het album ‘Shake For Me’ van The Mannish Boys. Hij neemt hierop de honneurs waar op Lesters Butler’s compositie “Way Down South” waar hij de harmonica hanteert maar ook de zang voor zijn rekening neemt.

 

Dit alles heeft ertoe geleid dat Pete zijn eerste album voor Delta Groove Records mocht opnemen in Los Angeles, mei 2011. Het resultaat, het eerste ‘solo’ album van Pete, ‘Choice Cuts’ (DGPCD149) kwam op 18 oktober 2011 wereldwijd uit, en werd met lovende kritieken ontvangen. Het album werd zelfs in de USA genomineerd voor een prestigieuze ‘BMA (blues music award)’ in de categorie ‘best new artist debut’. Deze awards gelden in de USA als de Grammy’s voor blues-muziek.

In diverse lijsten uit allerlei landen , werd ‘Choice Cuts’ het #1 blues-album van 2012 genoemd.

 

Sindsdien heeft Pete met zijn ‘Big Pete Blues Band’ op diverse grote festivals gestaan, zowel in Europa als daarbuiten, en geldt hij als een van de beste blues-harmonica spelers ter wereld.

Alles van Big Pete

Big Pete

Big Pete

Live At BluesNow!

CD | 2016
Leverbaar

Bestel € 20,00

Nieuws

Lieven Tavernier bij Taalstraat Frits Spits

vrijdag, 10 november 2017

In zijn nieuwe boek De Standaards van Spits , deel II, is Frits Spits bij de beschrijving van De Fanfare van Honger en Dorst uitgebreid ingegaan op het werk van Lieven Tavernier. Spits vind wat Lieven heeft gemaakt van een adembenemende schoonheid en heeft Tavernier uitgenodigd in zijn radioprogramm... Lees meer

Het gaat goed met Ida de Nijs

maandag, 9 oktober 2017

De zangeres stelde enkele weken geleden haar album "Zandloper" voor. Wel, datzelfde album is vanaf vndaag een week lang cd van de week in het programma “De Lage Landen" op Radio 2. Elke dag van de week zal er een kort interview met Ida zijn over één van de liedjes op de cd en uit... Lees meer

Gelimiteerde kunstwerkjes Spigt

vrijdag, 6 oktober 2017

Het handgesneden en gedrukte drieluik THE ROAD wordt in de Oude Luxor op 3 november uitgereikt aan Sonia Herman Dolz. Zij maakte de film MANS GENOEG met Spigt in de hoofdrol. Een saignant detail is dat de sleeves gedrukt zijn met de olieverf van wijlen kunstenares Dora Dolz. Op 5 november 2017 zal... Lees meer
meer nieuws