Ida de Nijs Pop / Nederlandstalig, Nederland

Ida de Nijs, geboren 29 juni 1959,  bracht haar jeugd door in Beverwijk & Wijk aan Zee.

Ze ging naar een school met kunstzinnige vorming in Amsterdam. De IVKO zorgde ervoor dat ze in aanraking kwam met muziek, cabaret en andere artistieke uitingen. Daar ook bleek al vroeg dat ze kon zingen.

Ze zong af en toe in een kleine studio bij Ruud Klokgieter, de gitarist van ZEN. (Hair 1969).

Duo’s werden gevormd met o.a. Jan ten Hoopen en Ton Souren. Maar om echt een zangcarrière na te streven kwam er eigenlijk niet van.

Dat gebeurde pas toen ze in België kwam wonen, haar drie dochters groot werden, ze scheidde van haar eerste man en een nieuwe liefde vond in een jeugdvriend.

Waarom ze niet meer zong, vroeg hij.

Ze kreeg de opname van een CD voor haar verjaardag. De ACE studio en de uitgenodigde muzikanten waren verbaasd. Hier stond een volledig onbekende vrouw van 56 die zonder problemen alles zong wat er van haar gevraagd werd met een volledig eigen stemgeluid. Dat de CD alleen voor haar kinderen en toekomstige kleinkinderen zou zijn vonden ze geen goed idee.

HKM werd ingeschakeld en het album ”Tussen Amsterdam en Brussel” met liedjes die Ida altijd graag eens zou willen zingen werd vormgegeven door Rens Dekker.

HKM werd ingeschakeld en het album ”Tussen Amsterdam en Brussel” met liedjes die Ida altijd graag eens zou willen zingen werd vormgegeven door Rens Dekker.

Ze ging optreden, werd gedraaid op de grotere Vlaamse muziekstations en op talloze kleine radiostations in Nederland en België. MENT TV, de grote Vlaamse muziekzender voor Nederlandstalige muziek en TV Oranje in Nederland draaide haar clips en ze begon te begrijpen dat ze serieus een zangeres aan het worden was.

 

 

 

Complimenten van Liesbeth List, Gerard van Maasakkers, en vele anderen die ze had gecoverd op “Tussen Amsterdam en Brussel”  hielpen haar zelfvertrouwen groeien.

 

Nadat ze werd genomineerd voor een Loftrompet samen met Dana Winner en Lisa del Bo voor beste Vlaamse zangeres was ze er zeker van. Ze wilde een tweede album en begon keihard te werken in de studio om deze keer een album te maken met nieuwe en onbekende liedjes. Dezelfde bekende muzikanten als op haar eerste album kwamen haar graag begeleiden. “Zandloper” werd een unieke CD doordat Kris de Bruyne, onder de indruk van haar aparte stem, vroeg om zijn “Amsterdam” in een duet met hem op te nemen. Maarten Peeters en Belinda Meuldijk schreven “Alles Verandert” voor het album, Bart Herman een bekende Vlaamse componist en liedjesschrijver leverde een vrolijk liedje, Ida vertaalde, met het team om haar heen, twee nummers van Eva Cassidy en HKM vroeg het team Nederlandstalige versies te maken van twee Limburgse nummers. Haar producers wilde niet achter blijven en zowel Frank Van Bogaert als Marty Townsend schreven een “Ida de Nijs” nummer. Kees Koek die Ida de Nijs goed kent, schreef twee persoonlijke nummers voor haar. Een met H.J Konings en een met Tony Neef. En langzaam kreeg “Zandloper” het gewenste kwalitatieve niveau waar ze naar streefde. Rens Dekker wilde ook graag dit album vormgeven en het geheel is van een nog maar zeldzaam gezien kwaliteitsniveau.

In België ben je pas een zangeres als Radio2 je liedjes in een A-rotatie draait. Dat gebeurde nu meteen in de eerste week van de release. En Radio2 verklaarde “Zandloper” in de week van 16 Oktober tot CD van de week te maken. Ze werd Prachtplaat op MENT TV en staat inmiddels in de Vlaamse Ultratop 50. Leuk is dat verschillende stations andere liedjes van de CD draaien. Een bewijs dat ze allemaal van hoog niveau zijn.

 

De volgende stap? Het theater met een liedjesprogramma misschien? Dat zou best eens kunnen want het fantastische succes van haar live optreden met een negenkoppige band voor haar albumpresentatie van “Zandloper” vraagt zeker om meer.

 

Alles van Ida de Nijs

Ida de Nijs

Ida de Nijs

Zandloper

CD digi | 2017
Leverbaar

Bestel € 18,00
Ida de Nijs

Ida de Nijs

Tussen Amsterdam en Brussel

CD digi | 2016
Vervallen

€ 18,00

Nieuws over Ida de Nijs

Het gaat goed met Ida de Nijs

maandag, 9 oktober 2017

De zangeres stelde enkele weken geleden haar album "Zandloper" voor. Wel, datzelfde album is vanaf vndaag een week lang cd van de week in het programma “De Lage Landen" op Radio 2. Elke dag van de week zal er een kort interview met Ida zijn over één van de liedjes op de cd en uit... Lees meer

Succes voor de NL Ida de Nijs in Belgie

vrijdag, 6 oktober 2017

In België ben je pas een zangeres als Radio2 je liedjes in een A-rotatie draait. Dat gebeurde nu meteen in de eerste week van de release van het nieuwe album ZANDLOPER. En Radio2 verklaarde “Zandloper” in de week van 16 Oktober tot CD van de week te maken. En in week 40 is ZANDLOPER... Lees meer
meer nieuws