Marie Knight Gospel, Verenigde Staten

Marie Knight werd geboren op 1 juni 1920 in Sanford Florida. Ze groeide op in Newark, New Jersey.

 

M.C. Records brengt postuum een live album uit van gospel legende Marie Knight. Het postume The Gospel Truth Live is op 19 oktober 2007 tijdens het Gospelfeest van Margaret A. Hart '35 in Church Street Centre in North Adams, MA opgenomen. Nu, meer dan een decennium later, ziet die onthullende voorstelling eindelijk het levenslicht op deze schitterende compilatie.

 

Op 19 oktober 2007 trotseerden ze allemaal het regenachtige weer om getuige te zijn van een van de laatst levende kunstenaars uit de Gouden Eeuw van het Evangelie (1940 - 1960). Bij dit rootsy concert, ging ze door de liedboeken van zuster Rosetta Tharpe - misschien wel de meest invloedrijke vrouwelijke evangelie-act van de jaren 40 - en ook de Eerwaarde Gary Davis - die een enorme impact maakte op de folkloristische beweging in de jaren zestig - en onderweg deelde Knight korte anekdotes over de hoogte- en dieptepunten van haar aardse wandeling, inclusief het vuur dat haar twee kinderen en haar moeder vermoordde. Binnen de tijdspanne van 60 minuten demonstreerde ze niet alleen haar daverende contralto, maar ook haar persoonlijkheid, sardonische humor en haar ongegeneerde evangelisatie. Zanger en pianist Dave Keys, die met artiesten speelde als Chuck Berry en Tanya Tucker, was Knight's enige muzikant voor dit samenzijn. Zijn bekwame, opgewekte spel hield de geest hoog, zelfs bij de ballads.

 

‘Dit is er een die de wereld moet horen. Het is zo nodig in tijden als deze’ - Mavis Staples

 

De timing voor de release van The Gospel Truth Live kon niet perfecter zijn, aangezien de prestigieuze Rock and Roll Hall of Fame in december 2017 aankondigde dat zuster Rosetta Tharpe postuum in april 2018 in de heilige hal in te wijden als een vroege invloed op artiesten variërend van Elvis Presley tot Bob Dylan. In zekere zin is het ook een erkenning voor de muzikale bijdragen van Knight sinds ze op professionele wijze samenwerkte en als vertrouwenspersoon bij Tharpe diende op het hoogtepunt van haar populariteit in de vroege jaren vijftig. Daarnaast zijn er momenteel twee toneelstukken over de muziek en de relatie tussen Marie Knight en zuster Rosetta Tharpe. "Marie and Rosetta" is een musical die is geproduceerd door The Atlantic Theatre Company in New York City. "Shout Sister Shout The Musical" -debuut in The Pasadena Playhouse in januari 2017.

 

Madame Marie Knight werd geboren op 1 juni 1920 in Sanford, Florida, maar groeide op in Newark, New Jersey. Ze nam het eerst op met The Sunset Four (Sunset Jubilee Singers). In 1946 zag Tharpe Marie Knight optreden tijdens een Mahalia Jackson-concert in New York. Tharpe herkende een speciaal talent in Knight. Ze toerden een aantal jaren langs het gospel circuit, waarbij ze hits opnamen zoals 'Up Above My Head' en 'Precious Memories'.

 

In januari 2002, op een koude, heldere zaterdagochtend, ging Marie naar een opnamestudio om hulde te brengen aan haar oude zangpartner Rosetta Tharpe, die een soloversie van hun oude hit "Did not It Rain" deed. [Luister naar de vruchten van die sessie over Shout, Sister, Shout! (MC-0050).] Die sessie - en Marie's voortdurende vitaliteit als zanger en performer - leidde tot haar huidige samenwerking met producer Mark Carpentieri.

 

Marie's laatste studio-opname was de Gospel-songs van Rev. Gary Davis getiteld "Let Us Get Together" (MC-0058). Larry Campbell (Dixie Hummingbirds, Bob Dylan, Levon Helm, Elvis Costello) bespeelt alle snaarinstrumenten. Die release kwam uit op 26 juni 2007. Het markeerde Marie's eerste volledige album in meer dan 20 jaar. De opname kreeg de naam 'Top 10 blues release' van NPR en Marie was te horen in 'Living Blues', 'No-Depression' en 'Dirty Linen'.

 

Uiteindelijk stierf Knight op een heldere, warme zondag 30 augustus 2009. Haar regenachtige dagen waren eindelijk voorbij. Haar muziek blijft ons echter overspoelen met haar geloof en talent. The Gospel Truth Live is in een stijl en op een manier die zowel Mahalia Jackson als Sister Rosetta Tharpe erg trots zou maken. "Een van de redenen waarom ik het album wilde vrijgeven, is omdat je echt kunt zien wie Marie is, alle kanten van haar", zegt Mark Carpentieri. "De grappige kant, de zeer serieuze kant, de zeer spirituele kant. Het is in zekere zin zoals in haar eigen woorden. "

 

Alles van Marie Knight

Marie Knight

Marie Knight

The Gospel Truth Live

CD | 2018
Leverbaar

Bestel € 18,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws