Kaat Hellings Pop/Jazz, België

Het Belgisch trio KAAT HELLINGS levert met wide and low and swallow een intrigerend debuutalbum af. Het maakt niet uit of je het experimentele pop, avant-garde, jazz of nieuwe muziek noemt, feit is dat dit muziekensemble wars is van vertrouwde muzikale patronen.

KAAT HELLINGS
BIOGRAFIE

Het Belgisch trio Kaat Hellings levert met wide and low and swallow een intrigerend debuutalbum af. Het maakt niet uit of je het experimentele pop, avant-garde, jazz of nieuwe muziek noemt, feit is dat dit muziekensemble wars is van vertrouwde muzikale patronen.

Centraal bij het trio staat de betekenis van het lied. Op de cd staan elf heldere, behoedzaam uitgesponnen songs met gewaagd innige melodielijnen die zonder omwegen tot het hart en de herinnering van de luisteraar spreken. Ze zijn geschreven door de naamgeefster van het trio, zangeres en pianiste Kaat Hellings. Voor haar is elke song een afzonderlijk werk dat vanuit de stilte wordt ontwikkeld. Of zoals ze het zelf zegt: 'Ieder lied is de studie van een apart gevoel, een betekenis die van alle zijden belicht, afgetast en doorleefd wordt'. De harmonie van haar piano en stem vindt een tegenwicht in de partijen van Joachim Badenhorst, die op klarinet en basklarinet een klankwereld schept vol experiment, frivoliteit en dynamiek. Als derde ensemblelid is er tenslotte Yves Peeters, op drums en percussie. Hij stuurt het ritme met subtiel gekozen slagen en klanken, die het samenspel met de anderen licht maakt en er een zekere ironie, zelfs anarchie aan verleent.
wide and low and swallow is begin 2006 opgenomen. Daarvoor heeft het trio echter al een flink aantal keren live gespeeld, totdat ze het repertoire genoeg onder de knie hadden om de studio in te duiken.


Kaat Hellings (1980) studeerde kleinkunst aan de beroemde theaterschool Studio Herman Teirlinck te Antwerpen. Tijdens haar studies begon zij te componeren en deed verschillende solo- projecten. Na haar afstuderen werkte zij als actrice mee aan diverse theatervoorstellingen in Nederland en Belgie en zette ze de gedichtencyclus (36 liefdesgedichten) 'Chamber Music' van James Joyce op muziek. Afgelopen zomer was ze nog te zien in Amsterdam in de voorstelling 'Oorlog' van Lars Norn. In het voorjaar van 2007 zal ze met een muziektheatervoorstelling rond 'Chamber Music' van James Joyce in de Veenfabriek in Leiden optreden.

Joachim Badenhorst (1981) begon op zeventienjarige leeftijd zijn studie klarinet aan het conservatorium van Den Haag, waar hij de jazzopleiding volgde bij de saxofonist John Ruocco. Na zijn afstuderen in 2003, studeerde hij klassieke basklarinet bij Tom Sieuwerts. In 2005 volgde hij diverse masterclasses van o.a. Dave Douglas, Don Byron en Han Bennink. Ook werkte hij mee aan diverse dans- en theatervoorstellingen in Nederland en Belgie. Anno 2006 speelt hij behalve met Kaat Hellings in diverse andere ensembles zoals Lunfardo (een tangokwartet), Braboshinke (klezmer kwartet) of Marc Demuth Quartet (alleen bassisten!).
Yves Peeters (1978) maakt deel uit van de nieuwe generatie Belgische jazzspelers. Hij studeerde aan de jazz afdeling van het Leuvense Lemmensintituut, waar de Belgische jazzdrummer Dr Pallemaerts zijn docent was. Verder volgde hij masterclasses bij diverse (jazz)drummers als Billy Hart en Keith Copeland. Yves drumde bij verschillende bekende Belgische jazz muzikanten zoals, Bert Joris en Frank Vagane. Naast Kaat Hellings werkt hij als sideman in verschillende andere ensembles zoals Jazzisfaction.

Warrelwind: wide and low and swallow is de eerste release van een nieuwe label. Warrelwind wil een ruimte scheppen waarin jonge artiesten met een eigenzinnige benadering van muziek en taal zich kunnen ontwikkelen op een lange termijn. Een ruimte waar niet de druk heerst van instant succes of verkoopcijfers. Het label wil een thuis zijn voor muziek die buiten de mainstream valt en daardoor meer ondersteuning vraagt als het gaat om het naar buiten brengen ervan. Warrelwind hoopt in de toekomst veel nieuw geluid te laten horen als een gezond tegenwicht voor het circus dat ons dagelijks passeert.

Alles van Kaat Hellings

Kaat Hellings Bestel € 12,00
Nu voor: € 10,00

Nieuws

STEF BOS IN AHOY

donderdag, 6 mei 2021

Niet eerder stond Stef in Ahoy. Maar nu, nu er een einde komt aan een periode waarin zo weinig gespeeld kon worden maar zoveel gebeurd, is het tijd voor feest! Een feest met strijkers en blazers, een feest van ontroering en optimisme. Een reis door een repertoire van 30 jaar. Van de Beste Zangers na... Lees meer

MAX Pub Quiz

woensdag, 13 januari 2021

Aanstaande vrijdag wordt de aflevering van MAX PubQuiz met Stef Bos als barman uitgezonden. Op NPO 1 om 21u30. Presentatie Sybrand Niessen ...en er is livemuziek onder leiding van Jan Rietman. De pubquiz blijft in Nederland razend populair. Ook in coronatijd wordt er door jong en oud veel online ges... Lees meer

In een ander licht 2019 - nieuwe versies en liedjes

woensdag, 18 december 2019

Tijdens het jubileumconcert van 10 jaar In een ander licht, vertolkte Stef Bos de liedjes in 'terug naar de bron'versies met René va Mierlo-gitaren, Ton Snijders toesten en het SunSunSun strijkkwartet in nieuwe arrangementen van Steven Cornillie. De nieuwe audioversie, waaronder ook twee nieu... Lees meer
meer nieuws