Rabasa Kaapverdisch, Portugal

Rabasa is een typische exponent van de Kaapverdiaanse diaspora. Zij wonen nu al jaren in de omgeving van de havenstad Rotterdam. In deze plaats begon het succes van een band die een graag geziene gast is op vele internationale podia en festivals.

 

De muziek van Rabasa is stevig geworteld in de Kaapverdische muziek tradities. Rabasa heeft op basis van deze tradities een kenmerkend heupwiegend, vol en warm geluid ontwikkeld. Zij maken hierbij gebruik van akoestische instrumenten als gitaar, cavaquinho, accordeon, trompet en percussie die de karakteristieke zang in smaakvolle soms popachtige arrangementen ondersteunen.

 

Het repertoire voert de luisteraar langs de verschillende genres Kaapverdische muziek, van de melancholieke morna tot een dampende funana. 

 

De in Rotterdam woonachtige broers Joao, Jorge, Tó en Angelito Ortet komen uit een boerenfamilie van het kleine dorpje Rui Vaz op het eiland Santiago en vormen de kern van de groep. Geïnspireerd door hun oudere broers Lindo en Emanuel begonnen zij al op vroege leeftijd te musiceren. Zij speelden muziek en theater in de kerk en leerde de kneepjes van het vak van hun broers en door in hun dorpje samen te spelen met oudere mensen.

 

Het halen van water, de bron van leven, is op Cabo Verde voor veel mensen een dagelijks terugkerend ritueel. Ook de broers Ortet moesten dagelijks vele kilometers lopen van hun, in een prachtige groene omgeving op een bergtop gelegen huis naar de waterbron. Rabasa is de naam van een oude waterbron in de buurt van Rui Vaz. Deze waterbron heeft een belangrijke rol gespeeld in de kinderjaren van de broers Ortet. De naam Rabasa is dan ook symbolisch voor de bron van de rijke Kaapverdische muziektradities die de basis en de inspiratie vormen voor het repertoire van Rabasa

 

Rabasa is ook Rotterdams. De multiculturele samenleving van deze stad is terug te vinden in de bezetting van Rabasa waar, naast de broers Ortet, de uit S.Lourenco dos Orgaos (Santiago) afkomstige zangeres Terezinha Fernandes, de jonge talentvolle Kaapverdiaanse musicus Paulo Bouwman, de uit Guinee Conakry afkomstige trompettist Kabiné Traoré (Tagus) en de in Rotterdam geboren percussionist Hans de Lange deel van uitmaken. Tagus speelde in het verleden jaren lang bij de legendarische band les Ambassadeurs met o.a. Salif Keita. Hans heeft een rijke ervaring met het spelen van Kaapverdische muziek. Hij speelde bij Americo Brito, begeleide o.a. Bana, Ildo Lobo, Luis Morais, Manuel d’ Novas en Djozinha bij hun concerten in Nederland. Daarnaast was Hans regelmatig te beluisteren als percussionist bij Splash en Gil Semedo. Paulo heeft zijn opleiding als gitarist afgerond bij Codarts in Rotterdam en is een veelgevraagde musicus in Kaapverdische muziek (o.a. bij Dina Medina en Tito Paris) en andere genres (o.a. Lilian Vieira). Daarnaast maakt hij deel uit van het Orquestra Nacional de Cabo Verde.

   

Bezetting

 

João Ortet                    Zang, Cavaquinho, Gitaar, Ferrinho

Tó Ortet                       Zang, Basgitaar

Jorge Ortet                  Zang, Gitaar, Mondharmonica

Angelito Ortet               Zang, Diatonische accordeon, Percussie

Terezinha Fernandes    Zang, Percussie

Paulo Bouwman           Zang, Gitaar

Hans de Lange             Drums & Percussie

Kabiné ’Tagus’ Traoré  Trompet

 

Concerten

 

Bij de presentatie van hun eerste CD “Rabasa” in La Tentation te Brussel(1999) begon het concert voor een aandachtig luisterend publiek. Naarmate het concert vorderde en Rabasa aan de batuque en de funana was toegekomen kon het publiek zich niet meer inhouden. Stoelen werden aan de kant geschoven en het feest ging nog uren lang door. Een ritueel wat nog op vele podia herhaald zou worden!

 

Alles van Rabasa

Rabasa

Rabasa

Ora Ta Pasa

CD jewelcase | 2016
Leverbaar

Bestel € 19,00
Rabasa

Rabasa

Pertu Di Bo

CD wallet
Leverbaar

Bestel € 20,00
Rabasa

Rabasa

Portucabo

CD wallet
Uitverkocht

€ 20,00

Nieuws

Aftrap Wereldwijd tour Stef Bos in Zuid-Afrika

zaterdag, 14 januari 2017

De aftrap van de nieuwe tournee van Stef Bos en band Lees meer

Fré vanaf morgen op tour met Marc Stakenburg en Bo Brocken

dinsdag, 10 januari 2017

Trouble soon be over is een muzikaal theaterprogramma over de oorsprong van de Amerikaanse muziek tegen de achtergrond van raciale ongelijkheid. Meestergitarist Big Bo Brocken en zangeres Frederique Spigt spelen en zingen blues, gospels en rock ‘n‘ roll, terwijl oud radiopresentator Marc... Lees meer

Eric Vaarzon Morel in North Sea Jazz Club

maandag, 9 januari 2017

De wereldberoemde Nederlandse flamencogitarist Eric Vaarzon Morel keert terug naar de North Sea Jazz Club! In april 2016 speelde hij al een keer samen met gitaarlegende Larry Coryell en Martien Oster in de club. Dit keer komt hij in een unieke bezetting: samen met Los Hermanos Martinez (saxofonisten... Lees meer
meer nieuws