Maria da Fé Fado, Portugal

Luisteren naar Maria da Fé is als luisteren naar de meest pure en mooie kant van Fado.
Behorend tot de beste generatie Fadista’s aller- tijden van Fadista’s als Amália, Maria Teresa de Noronha, Fernanda Maria, Lucilia do Carmo, Beatriz de Conceiçao, strijdt Maria da Fé nog steeds voor de erkenning van Fado door nieuwe Fadista’s te ontdekken en ondersteunen.
Gedurende haar 40 jarige carrière heeft Maria da Fé laten zien dat ze zonder twijfel een van de grootste Fado zangeressen aller- tijden is juist door de authentieke Fado te verspreiden, maar ook zonder de modernisering van Fado en haar natuurlijke evolutie tegen te houden. We hoeven alleen maar een aantal namen te noemen van jonge artiesten die hun loopbaan begonnen in Sr.Vinho (het fadohuis van Maria da Fé en haar man): Mariza, Camané, Ana Moura, Patricia Rodrigues en nog vele anderen.

BIOGRAFIE

 

Geen betere verpersoonlijking van Fado dan Maria da Fé. Het jonge meisje uit Oporto die Lissabon, Portugal en de wereld veroverde. Met een indrukwekkende stem die zo perfectionistisch is als maar zijn kan, behoort Maria da Fé tot de geschiedenis van Fado. Luisteren naar Maria da Fé is als luisteren naar de meest pure en mooie kant van Fado.
Behorend tot de beste generatie Fadista’s aller- tijden als Amália, Maria Teresa de Noronha, Fernanda Maria, Lucilia do Carmo, Beatriz de Conceiçao, strijdt Maria da Fé nog steeds voor de erkenning van Fado door nieuwe Fadista’s te ontdekken en ondersteunen.
Maria da Fé werd geboren in Oporto op 25 mei, in de 40er jaren. Ze begon te zingen toen ze 9 was en haar talent begint zich daar te ontwikkelen. Ze wint alle wedstrijden waar ze aan meedoet en doet shows in Oporto en in theaters door heel Portugal samen met Amália Rodrigues.
Ze verhuisd definitief naar Lissabon als ze18 jaar is, en wordt direct aangenomen in een van de bekendste fadohuizen aldaar en het Casino van Estoril, waar ze veel optredens doet. Ze neemt in 1959/60 haar eerste album op en in1963/64 brengt ze Pop Fado uit, waarvoor ze bekritiseerd wordt door traditionele Fado liefhebbers, maar wel op de covers van alle belangrijke kranten van dat moment verschijnt.
Haar eerste succes komt in1967 met “Value a Pena”. Haar tweede hit “Primeiro Amor, 20 Anos”, komt in hetzelfde jaar uit. In 1968 trouwt ze met Luis Gordo, schrijver en manager.
In 1969 (voor de eerste keer in de geschiedenis van het Portugese Song Festival) word een Fadista uitgenodigd door Braga Santos en Francisco Nicholson om het liedje “Vento do Norte” te zingen en ondanks het feit dat ze niet wint, is het een groot succes voor Maria qua artieste en ook qua verkoopcijfers.
Ze heeft 30 LP’s en 15 CD’s opgenomen, zoals o.a: “Veleu a Pena”, “Primeiro Amor”, “Fado Errado”, “Vento do Norte”, “Obrigado”, “Cantarei até que a Voz me Doa”. Deze albums bevatten zo’n 450 opnames. Van het album “Cantarei até que a Voz me Doa” zijn al meer dan 350 duizend units verkocht.
In 1975 opent ze, samen met haar man António Mello Correia een restaurant genaamd Sr. Vinho (Meneer Wijn), dat nu het meest prestigieuze en meest in trek zijnde typische restaurant van heel Lissabon is.
Gedurende haar carrière heft ze diverse prijzen gewonnen, zowel van de kritische pers als van het Rode Kruis en de gouden medaille van de stad Oporto.
Ze had veel succes met haar optredens in grote en bekende zalen over de hele wereld, soms solo en soms met een orkest van maar liefst 60 man. Om er een paar te noemen: het culturele centrum van Brugge (België), Canec?o (Brazilië), Palace (S.Paulo), Olympia (Parijs), Zénith (Parijs), Coliseu en S.Luiz (Lissabon), Culturele Centrum van Florence (Italië), Atlantic City (USA).
Tijdens een van haar tours in Brazilie, nam TV Globo een TV show op met Maria da Fé samen met de grootste namen van de Braziliaanse Populaire Musical als Caetano Veloso, Maria Bethania, Alcione en Roberto Carlos, die een grote fan van haar is. Dit respect en deze bewondering zijn wederzijds.
Gedurende haar 40 jarige carrière heeft Maria da Fé laten zien dat ze zonder twijfel een van de grootste Fado zangeressen aller- tijden is juist door de authentieke Fado te verspreiden, maar ook zonder de modernisering van Fado en haar natuurlijke evolutie tegen te houden. We hoeven alleen maar een aantal namen te noemen van jonge artiesten die hun loopbaan begonnen in Sr.Vinho: Mariza, Camané, Ana Moura, Patricia Rodrigues en nog vele anderen.
Als gevoelige en veelzijdige artieste zijn haar optredens nooit hetzelfde, tijdens haar ontelbare optredens vervalt ze nimmer in herhalingen omdat haar creativiteit haar nieuwe muziek laat maken terwijl ze optreedt.

Drie grote Portugese poëten over haar:
- David Mour?o Ferreira: “Fado is Maria da Fé”
- Ary dos Santos: “Door recht en talent, is Maria da Fé de waarheid van Fado`
- Vasco da Lima Couto: “In het Noorden bloeide je stem open en in het Zuiden vond je de Fado waaraan je jezelf overgaf”

Alles van Maria da Fé

Maria da Fé

Maria da Fé

Divino Fado

CD wallet
Niet leverbaar

€ 20,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws