Eric Vaarzon Morel Flamenco, Nederland

Waarschijnlijk de grootste flamenco-gitarist van ons land. O.a. te zien geweest in DWDD met zijn vingervlugge en virtuoze gitaarspel. In 2013 vinden Eric Vaarzon Morel en Leoni Jansen elkaar in hun grote liefde voor muziek. In een zoektocht naar de oorsprong van de muziek die hen bindt, reizen ze in Santiago elkaar tegemoet. Hij neemt in het diepste zuiden van Spanje - de bakermat van de flamenco - de Zilverroute vanuit Sevilla; zij bereist de oeroude pelgrimsroute vanuit het Keltische noorden. 

 

BIOGRAFIE

 

Eric Vaarzon Morel (1961) kreeg op zijn zestiende jaar les van Paco Peña op het 7e Rencontres de la Guitare in Frankrijk. Geïnspireerd door dit evenement trok hij op negentienjarige leeftijd naar Spanje, waar hij twee jaar woonde en werkte. In de jaren tachtig trok hij met de Zwitserse groep Flamencos en Route door Europa. Met zijn begeleidingsband Chanela speelde hij door hem gecomponeerde flamencomuziek. Zes jaar lang bespeelde hij als vast lid van de Cuadro Flamenco de Nederlandse theater- en concertpodia. Eric heeft jarenlang de westerse muziek in de flamenco geïntegreerd, wat resulteerde in zijn eerste CD 'Flamenco de Hoy' (flamenco van vandaag). De laatste jaren heeft Eric aan uiteenlopende producties meegewerkt en gespeeld met klassieke, jazz- en popmuzikanten en zich breed georiënteerd in de wereldmuziek. Als hoofd- en bijvakdocent flamencogitaar is Eric verbonden aan het Sweelinck Conservatorium.

 

Eric gaf solo-concerten op festivals in Duitsland (Flamenco-Festibal '95 Potsdam), Frankrijk (Festival Morvan) en IJsland (International Guitar Festival). In België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië toerde hij met de Flamencos en Route. Met de Five Great Guitars, waaronder Jan Akkerman, deed Eric een toer op de Nederlandse Antillen. In Turkije speelde hij het programma Soefi en Flamenco.

 

Eric schreef en speelde de muziek voor de muziektheaterproductie De 'Ongelukkige' (1999), geschreven door Abdelkader Benali. Geïnspireerd op de roman De Ongelukkige van Louis Couperus, over de laatste Moorse koning, Boabdil.

Op uitnodiging van stichting Kulsan speelde hij het programma 'Soefi en Flamenco', ondermeer met Tahir Aydogdu, op de grote concertpodia in Nederland en Istanbul. Een ontmoeting tussen de Oosterse mystiek en Andalusische werkelijkheid.

Van 1999 t/m 2002 is Eric speciale gast in de theaterprogramma's van 'Flairck'.  

De CD 'Sol y Sombra' kwam begin 2002 uit en vanaf maart dat jaar speelde Eric het gelijknamige programma in verscheidene concertzalen.

In 2003 speelde Eric met Eric Vloeimans o.a. het Concierto de Aranjuez in het muziekprogramma Miles of Sketches of Spain. Begin 2005 speelden Eric & Eric dit programma met het Zappstrijkkwartet.

Afgelopen seizoenen speelde Eric in de Five Great Guitars met o.a. Jan Kuiper en Harry Sacksioni, waar pop-, jazz-, folk-, latin- en flamencogitaarmuziek werden samengebracht.

 

Eric bleef zich al die tijd ook op het buitenland richten. Hij gaf soloconcerten op festivals in Duitsland, Frankrijk, Spanje en IJsland. In België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië toerde hij met de Flamencos en Route. Met de Five Great Guitars, waaronder Jan Akkerman, deed Eric een toer op de Nederlandse Antillen. In Turkije speelde hij het programma Soefi en flamenco.

 

Eric heeft in jazz trompettist Eric Vloeimans en gitarist Jesse van Ruller inmiddels echte muziekkompanen gevonden. In de eerste helft van 2006 is hij op tournee geweest met de jonge, veelbelovende Marokaans-Spaanse hip hop/soulzangeres Sinna en het multitalent Oene van Geel.  Universele, alomvattende en volkomen vrije muziek.

 

Eric speelde de flamencogitaar in voor de speelfilms Leef! en Het Schnitzelparadijs. Voor Eric komt in het maken van muziek voor film alles weer bij elkaar: de schilders, de beelden en de muziek.

 

Eric speelde een aantal jaren in de formatie de Five Great Guitars met o.a. Jan Kuiper en Harry Sacksioni, in dit programma werden pop, jazz, folk, latin en flamenco samengebracht. Eric verzorgde in 2006 het voorprogramma van Dianna Reeves in het Concertgebouw en kreeg daarvoor een lovende recensie in het Parool.

 

In 2008 trad Eric op als solist in het Lorca-programma van de NPS met het Metropole-orkest in de Philharmonie in Haarlem. Het Concertgebouw Jazz Ochestra voerde zijn composities uit in het Concertgebouw en het Bimhuis.

In 2010 reisde hij door het land met de door hemzelf gecomponeerde avondvullende flamenco-opera El Greco de Toledo. De live-CD, die in 2012 verscheen, kreeg vijf sterren van de Volkskrant.

Met zanger Brownie Dutch, jazzmuzikant Maarten Ornstein, danseres Raquela Ortega en flamencozanger Carlos Denia trad hij in 2011 en 2012 op met de voorstelling De Niieuwe Wereld van Don Quichot.

 

Eric gaf solo-concerten op festivals in Duitsland (Flamenco-Festival ’95 Potsdam) en IJsland (International Guitar Festival). In België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië toerde hij met de Flamencos en route. Met de Five Great Guitars, waaronder Jan Akkerman, deed Eric een toer op de Nederlandse Antillen. In Turkije speelde hij het programma Soefi en flamenco. In Frankrijk en Noorwegen gaf hij concerten op festivals.

 

In 2013 vinden Eric Vaarzon Morel en Leoni Jansen elkaar in hun grote liefde voor muziek. In een zoektocht naar de oorsprong van de muziek die hen bindt, reizen ze in Santiago elkaar tegemoet. Hij neemt in het diepste zuiden van Spanje - de bakermat van de flamenco - de Zilverroute vanuit Sevilla; zij bereist de oeroude pelgrimsroute vanuit het Keltische noorden. 

 

Ze treffen elkaar uiteindelijk in Santiago de Compostella, één van de oudste bedevaartplaatsen van Europa, vóór 1492 nog gelegen aan de rand van de wereld.  

 
Wat brengt hen samen, wie gingen hun voor, en waar staan ze nu zelf, in de muziek en in hun leven? Zij hopen het te vinden op weg naar Santiago de Compostella, waarheen zo velen, voor zo lang, in een spirituele zoektocht naartoe zijn getrokken.
 
Een programma dat het aardse verbindt met het mystieke, over oude wegen, langs dichters, schilders en schrijvers, over christelijke, Moorse en heidense paden van pijn en troost.

Eric is als hoofd- en bijvak-docent flamencogitaar verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Alles van Eric Vaarzon Morel

Eric Vaarzon Morel Bestel € 18,00
Eric Vaarzon Morel

Eric Vaarzon Morel

Marea

CD
Leverbaar

Bestel € 18,00
Eric Vaarzon Morel

Eric Vaarzon Morel

Sol Y Sombra

CD jewelcase | 2002
Vervallen

€ 18,00

Nieuws over Eric Vaarzon Morel

Eric Vaarzon Morel in North Sea Jazz Club

maandag, 9 januari 2017

De wereldberoemde Nederlandse flamencogitarist Eric Vaarzon Morel keert terug naar de North Sea Jazz Club! In april 2016 speelde hij al een keer samen met gitaarlegende Larry Coryell en Martien Oster in de club. Dit keer komt hij in een unieke bezetting: samen met Los Hermanos Martinez (saxofonisten... Lees meer
meer nieuws