Avion Travel Canzone Italiana, Italië

Het Piccola Orchestra Avion Travel begon als een 6 mans formatie uit Caserta, Italië, in 1980. Na hun debuut in de underground rockscene (ze wonnen ook de rock sectie van het Sanremo Festival in 1987) en een korte periode met pop invloeden eind 80er jaren, begon de band zijn eigen muzikale stijl te ontwikkelen waardoor de band werd beschouwd als de belangrijkste nieuwe Italiaanse band van de laatste jaren. Zo omschreven de criticasters (en sommige wereldbekende persoonlijkheden, zoals de Italiaanse zanger-componist 'par excellence' Paolo Conte) Avion Travel. Zij wezen op de originaliteit en de grote kwaliteiten van deze band om de Italiaanse traditie op een slimme, wereldwijze manier te vernieuwen met hun vlotte en unieke manier van tekstschrijven.

In 1993 ontmoeten ze Caterina Caselli Sugar en tekenen een contract met Sugar Music, wat leidt tot de release van het album "Opplà", een ware mijlpaal op Avion Travel's verfijnde muzikale pad; dan komt, in 1995, het album 'Finalmente fiori' dat de natuurlijke finale is van een muzikaal drieluik en dat door journalisten omschreven word als '59 minutes of pure magic wonder'.
Wie het Piccola Orchestra Avion Travel leert kennen weet dat het onmogelijk is om hun muziek en hun theaterpersoonlijkheden te scheiden: de noodzaak om nieuwe expressie vormen te zoeken brengt ons naar 'La guerra vista dalla luna', een 'operette' in een act, voor het eerst opgevoerd in 1996, en vanaf dat moment met veel succes in alle belangrijke theaters van Italië te zien. In de zomer van 1997 ging de band op een grote Europese tournee (met meer dan 200 optredens in Italië, Frankrijk, Portugal, Luxemburg and Duitsland) met als gevolg de release van hun live album 'Vivo di canzoni'. In 1998 presenteerden ze op het Festival di Sanremo het liedje 'Dormi e Sogna', waarmee ze de 'Critics and Jury Award' wonnen voor 'best song and best musical arrangement'. Michael Nyman, lid van de Jury op het Festival, sprak zijn grote bewondering uit voor het Piccola Orchestra Avion Travel in een persbericht aan 'The Financial Times'.
Hun nieuwe album, 'Cirano', geproduceerd door Arto Lindsay, het in New York wonende Braziliaanse muzikale genie (die samenwerkte met mensen als David Byrne, Ryuchi Sakamoto, Caetano Veloso and Marisa Monte), komt in1999 uit en wordt het nieuwe meesterwerk in de geschiedenis van de Italiaanse populaire muziek genoemd; de titeltrack van het album werd gebruikt voor een belangrijke TV commercial van Volkswagen.
Met dit nieuwe album, en de daarop volgende concerttour, krijgt de band een eerste internationale release in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Holland en Spanje.
In 2000, doen ze weer mee aan het Festival di Sanremo met het liedje 'Sentimento' en deze keer winnen ze zowel het festival als de prestigieuze 'Critics and Jury Award' voor het beste liedje en de beste muzikale arrangementen. Het hele land (18 miljoen kijkers) leerde toen het Piccola Orchestra kennen. Daarna, weer een Europese tour en de release, in december 2000, van een nieuw album: 'Storie d'amore', een eerbetoon aan de Italiaanse muziek en ook vooral aan de evergreens uit de jaren 60.
In april 2003, brengt Piccola Orchestra Avion Travel 'Poco mossi gli altri bacini' uit, geproduceerd door Pasquale Minieri (die ook produceerde voor o.a. Lucio Battisti, Claudio Baglioni en Vinicio Capossela). Het album is een nieuwe stap op Avion Travel's muzikale pad, waarop Peppe Servillo voor de eerste keer een duet doet met de zangeressen Elisa and Caterina Caselli. 'Piccolo Tormento', een van de tracks op dit nieuwe album, is ook de titeltrack van de Original Soundtrack van de film 'La felicità non costa niente', met Francesca Neri. Peppe Servillo spelt ook een kleine rol in de film.
Een toenemende interesse voor Piccola Orchestra Avion Travel's muziek leidde tot de release van een internationaal 'best of' album: het album, getiteld 'Per come ti amo' komt in 2004 in Frankrijk uit (België en Holland volgen in 2005 met de titel 'Selezione'). Dit album is een muzikale reis door de laatste 10 jaar van de bands muzikale carrière en bevat de meest populaire liedjes die de band ooit maakte. En dan volgt het overzeese avontuur, waarbij de band optreedt op het South by Southwest Festival in Austin, Texas, en bekende clubs zoals Joe's Pub in New York in het voorjaar van 2005.
De nooit ophoudende noodzaak om nieuwe muzikale horizonten te ontdekken drijft de bandleden naar verschillende projecten, zo divers als je je maar in kunt denken: zanger Peppe Servillo ging op een intensieve Italiaanse tour met Aires Tango; bassist Ferruccio Spinetti begon zijn eigen experimentele project (een dubbele bas en vocalen duo met zangeres Petra Magoni); gitarist Fausto Mesolella vormde met gitarist Michele Ascolese Chitarre Vagabonde en toerde door Italië; keyboard speler Mario Tronco en saxofonist Peppe D'Argenzio gingen definitief in het Orchestra di Piazza Vittorio spelen.
Zo veel invloeden en ervaringen moesten wel tot inspiratie leiden bij de overgebleven bandleden, en dus gingen ze na 3 jaar de studio in om met dit nieuwe enthousiasme een grote uitdaging aan te gaan: een album met liedjes van Paolo Conte, op hun eigen manier vertolkt en opgenomen onder de artistieke leiding van Paolo Conte zelf, die ook speciaal voor deze gelegenheid een nieuw liedje schreef en te horen is op 'Elisir' samen met de Italiaanse superster Gianna Nannini.
Het album, getiteld 'Danson Metropoli (Le canzoni di Paolo Conte)' komt begin 2007 uit en bevat een aantal van Conte's grootste hits samen met wat minder bekende nummers, die prachtig passen bij de bands nieuwe geluid: geen klein orkest meer, maar een 4-mans formatie onder de naam AVION TRAVEL.

Line-up:
Peppe Servillo Zang
Domenico Ciaramella Drums
Fausto Mesolella Gitaren
Vittorio Remino Bas

Alles van Avion Travel

Avion Travel

Avion Travel

Selezione

CD jewelcase | 2005
Leverbaar

Bestel € 10,00

Nieuws

BOS 13 april 2024 bij Weekwatchers, VRT2 8-10u

donderdag, 4 april 2024

Op zaterdag 6 en 13 april zet kunstenhuis Z33 in Hasselt de deuren open voor Ruben Van Gucht en zijn Weekwatchersgezelschap. Van daaruit overloopt hij tussen 8 en 10 de grote en kleine actualiteit van de week: welk nieuwsfeit(je) is de gast opgevallen of heeft die persoon verbaasd, ontroerd of wakke... Lees meer

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer
meer nieuws