Boy Ge Mendes Kaapverdisch, Kaapverdiƫ

Boy Gé Mendes groeit op tussen Malinezen, Senegalezen, en Kaapverdiërs. Hij leert zingen op zijn katholieke school, op kermissen en op feesten. Later leert hij het vak in Marseille en Alabama. In 1967 begint hij met zijn broers een groepje, de Beryls. Het concertleven begint, hij speelt op festivals in heel Senegal. Hij gaat in 1976 terug naar Frankrijk waar één jaar later zowel zijn broer Jean-Claude, als Luis Silva en Emmanuel Lima hem vragen om een nieuwe 100% Kaapverdische band te beginnen. Deze Cabo Verde Show wordt al gauw het symbool van de Kaapverdische gemeenschap in Parijs en in Nederland. Deze stap zal bepalend zijn voor de rest van zijn carrière.

BIOGRAFIE

 

Gérard Mendes groeit op tussen Malinezen, Senegalezen, en Kaapverdiërs. Hij leert zingen op zijn katholieke school, op kermissen en op feesten. Later leert hij het vak in Marseille en Alabama. In 1967 begint hij met zijn broers een groepje, de Beryls. Het concertleven begint, hij speelt op festivals in heel Senegal. Hij gaat in 1976 terug naar Frankrijk waar één jaar later zowel zijn broer Jean-Claude, als Luis Silva en Emmanuel Lima hem vragen om een nieuwe 100% Kaapverdische band te beginnen. Deze Cabo Verde Show wordt al gauw het symbool van de Kaapverdische gemeenschap in Parijs en in Nederland. Deze stap zal bepalend zijn voor de rest van zijn carrière.

 

In 1990 wordt Gérard Mendes, Boy Gé Mendes, een verwijzing naar de bijnaam uit zijn kindertijd. In 1993 gaat hij reizen en tijdens die reizen groeien nieuwe songs. Hij vindt in 1996 zijn vriend Emmanuel Lima terug, die ondertussen naam had gemaakt als Manu Lima, een arrangeur van Afrikaanse muziek. Samen nemen ze Di Oro op en vervolgens laat Boy zich alweer door een droom leiden.

 

Op een nacht hoort hij in een droom een fluit die een bizarre ceremonie begeleidt: een man giet water over de gezichten die voor hem verschijnen, in een rij waar geen einde aan komt. Als ze het offer gekregen hebben, vertrekken ze, totaal veranderd. Boy Gé Mendes luistert naar zijn dromen. Hij staat op, schrijft de muziek op en zet de beelden om in woorden. Op die manier ontstond in 1998 Lagoa (de lagune), een nieuwe compositie en de symbolische titel van zijn achtste album. Een wedergeboorte als het ware; een terugkeer naar de aarde, naar het intieme.

 

Op de Kaapverdische eilanden hervindt Boy Gé Mendes de vrede en de rust die nodig zijn voor mediteren en creëren. Het is daar dat hij de liedjes voor zijn nieuwe album schrijft, dat hij uiteindelijk in het voorjaar in Parijs opneemt; Kaapverdiaanse muziek gelardeerd met Braziliaanse en Caribische invloeden.  Op zijn laatste album "Noite de Morabeza" bezingt Boy Gé Mendes op een sensuele manier de liefde voor zijn "kleine land" Kaapverdië.

 

En omdat zijn albums "Di Oro", "Lagao" en "Noite de Morabeze" niet meer leverbaar zijn, is er besloten om zijn mooiste nummers samen te vatten op de "Best Of Boy Gé Mendes". Een aanrader!

Alles van Boy Ge Mendes

 Boy Ge Mendes

Boy Ge Mendes

Best Of

CD wallet
Leverbaar

Bestel € 20,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws