Jimmy Rosenberg Documentaire, Nederland

Jimmy Rosenberg is een Sinti-zigeuner, geboren op 10 april 1980 in Helmond. Jimmy heeft op het podium gestaan met Stéphane Grappelli, James Brown, Les Paul, Biréli Lagrène, Willy Nelson, Eric Clapton, Stochelo Rosenberg (zijn neef) en vele anderen. Bekendheid en ontzag geniet Jimmy bij musici wereldwijd.

BIOGRAFIE

Jimmy Rosenberg is een Sinti-zigeuner, geboren op 10 april 1980 in Helmond. Jimmy heeft op het podium gestaan met Stéphane Grappelli, James Brown, Les Paul, Biréli Lagrène, Willy Nelson, Eric Clapton, Stochelo Rosenberg (zijn neef) en vele anderen. Bekendheid en ontzag geniet Jimmy bij musici wereldwijd.

Jimmy maakte in 1989 zijn debuut buiten de zigeunerwereld, al op de jonge leeftijd van negen jaar in de Engelse televisiedocumentaire Django Legacy van John Jeremy. In deze documentaire verscheen Jimmy Rosenberg met Falko Reinhardt en Sani van Mullum als het trio met de naam The Gipsy Kids.

In 1991 kwam Jimmy Rosenberg voor het eerst op de Nederlandse televisie en speelde hij op het Django Reinhardt Festival in Samois sur Seine te Frankrijk. Ook speelde hij dat jaar een duet met Stéphane Grappelli in het Concertgebouw van Amsterdam. Het werd duidelijk dat Jimmy Rosenberg een wereldfenomeen is. Hij speelde met de grootste, levende musici in het genre, als hun gelijke.

In 1992 namen The Gipsy Kids hun eerste cd op met de titel Safari, dat gebeurde in de maanden juni en juli in Studio 88 te Hilversum.

In 1993 speelde Jimmy op de Django Festivals in Oslo in Noorwegen en ook weer in Samois sur Seine. De jonge Rosenberg maakte zijn eerste opnamen met Hot Club de Norvège i.e. Hot Club Records met de naam The Incredible Jimmy Suite. Hij deed concerten met Biréli Lagrène, Stochelo Rosenberg, Angelo Debarre, Philip Catherine en vele anderen.

 

Amsterdam, 5 maart 2007. De avond in Paradiso begon met de première van de IdtV documentaire van Jeroen Berkvens, Jimmy Rosenberg, De Vader, de Zoon & het Talent. De film documenteert het leven van Jimmy in zijn donkerste uren en geeft de opmaat voor zijn opleving in de vorm van het concert. Jimmy speelde voor een samengedromd en zeer positief gestimuleerd publiek. Een selectie van geliefde melodieën ontving een uitbundig applaus. Jimmy Rosenberg sloot het concert af met een solonummer van Django Reinhardt, Improvisation. Als één van slechts twee gitaristen op de wereld beheerst Jimmy dit uitermate moeilijke stuk.

 

Krakow, juni 2007. De documentaire Jimmy Rosenberg - De Vader, De Zoon & Het Talent is in de prijzen gevallen op het Krakow Film Festival in Polen. De film van Jeroen Berkvens werd uitgeroepen tot beste lange documentaire. Ook het camerawerk van Ton Peters werd onderscheiden, zo maakte de Humanistische Omroep bekend.

Alles van Jimmy Rosenberg

Nieuws

Lieven Tavernier bij Taalstraat Frits Spits

vrijdag, 10 november 2017

In zijn nieuwe boek De Standaards van Spits , deel II, is Frits Spits bij de beschrijving van De Fanfare van Honger en Dorst uitgebreid ingegaan op het werk van Lieven Tavernier. Spits vind wat Lieven heeft gemaakt van een adembenemende schoonheid en heeft Tavernier uitgenodigd in zijn radioprogramm... Lees meer

Het gaat goed met Ida de Nijs

maandag, 9 oktober 2017

De zangeres stelde enkele weken geleden haar album "Zandloper" voor. Wel, datzelfde album is vanaf vndaag een week lang cd van de week in het programma “De Lage Landen" op Radio 2. Elke dag van de week zal er een kort interview met Ida zijn over één van de liedjes op de cd en uit... Lees meer

Gelimiteerde kunstwerkjes Spigt

vrijdag, 6 oktober 2017

Het handgesneden en gedrukte drieluik THE ROAD wordt in de Oude Luxor op 3 november uitgereikt aan Sonia Herman Dolz. Zij maakte de film MANS GENOEG met Spigt in de hoofdrol. Een saignant detail is dat de sleeves gedrukt zijn met de olieverf van wijlen kunstenares Dora Dolz. Op 5 november 2017 zal... Lees meer
meer nieuws