Danny Vera Singer/ Songwriter, Nederland

Zijn werk is stevig geworteld in de Amerikaanse muziek en onder zijn muzikale helden bevinden zich bijvoorbeeld Marty Robbins, Roy Orbison, Elvis Presley en Chris Isaak, maar Danny is toch vooral een unieke singer/songwriter. Beïnvloed door deze grootheden, kocht Danny vijftien jaar geleden in New Orleans zijn eerste gitaar, een Gretsch Hollow Body. Hij koos voor deze oer-Amerikaanse gitaar om het geluid van zijn helden zo dicht mogelijk te benaderen. Nu komt hij alweer met zijn vierde album: Pink Flamingo. Een catchy album dat direct blijft hangen!

BIOGRAFIE

Op zijn 17de koopt hij zijn eigen gitaar in Amerika. Als hij 22 is doet hij een positief toelatingsexamen voor de Rock Academie in Tilburg en een half jaar later maakt hij met zijn band Till Dawn een demo met vier eigen nummers. Ze winnen de Zeeuwse Belofte, de aanloop voor de Grote Prijs van Nederland.

Met producer Rob van Donselaar (Skik, Rowwen Hèze) en gerenommeerde sessiemuzikanten neemt hij zijn debuut For the Light in your Eyes (2003) op. Het is een gevarieerde plaat met vlotte nummers en ballads, persoonlijk, intiem, voortgekomen uit een rijke muziektraditie en overtuigend vertolkt met zijn typerende stemgeluid. Een aantal liedjes uit de Till Dawn tijd en nieuw werk, zoals de bijzondere uitvoering van de Kiss-hit I Was Made For Loving You en het (hit)gevoelige My Confession, geschreven door Troy Verges, dé hitschrijver uit Nashville, voor o.a. Trisha Yearwood, Faith Hill en Bon Jovi. De single My Confession wordt Paradeplaat op Radio 2 en in Turkije wordt ‘ie zelfs nummer 1.

 

8 jaar na zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten gaat hij weer, deze keer op uitnodiging van o.m. Troy Verges en journalisten van Billboard Magazine, die hem hebben gevraagd enkele nummers te komen spelen. Met mooie verhalen, goede moed en de nodige verwachtingen komt Danny terug uit de VS. Vele complimenten rijker en de bevestiging dat ‘ie goed bezig is. 

In 2004 brengt hij in eigen beheer de DVD Live at the Arsenaal uit. Het is de registratie van een schitterend theaterconcert, deels akoestisch en deels met de muzikale ondersteuning van zes strijkers van Colla Voce uit Amsterdam. De erkenning voor zijn werk groeit en hij krijgt een Edison nominatie in de categorie Beste Nieuwe Artiest Nationaal. Hij treedt vaak op en reist naar Turkije voor de promotie van zijn cd.Ook krijgt hij in Turkije zijn tweede nummer 1 hit met de single Innocence.

Voor zijn tweede cd vraagt Danny Hershel Yatovitz, de gitarist van Chris Isaak. Hij is erg te spreken over Danny's muziek en werkt er vanaf de andere kant van de oceaan aan mee. De titel wordt Hold on a While (2005), naar de track waarop Hershel meespeelt.   Danny schrijft en zingt de ballad Leaving Gently met Nancy Casteele, een Vlaamse uit Kortrijk, die al tien jaar in Nashville woont en de mooie ballad It's Still You maakt hij samen met Troy Verges.

 

Zijn derde album Ordinary Man (2007) werd een ‘back to basic' album, dichtbij Danny Vera als singer/songwriter. De track 1000 Miles kwam in zijn geheel terug in de film Kapitein Rob en het Geheim van Professor Lupardi en Danny speelde zelf ook een rol in deze film. In datzelfde jaar deed Danny ook een kleine Amerikaanse toer.

 

Het nieuwste album Pink Flamingo (opgenomen in de Hilltop Studios in Nashville Tennessee) van Danny is een volwassen, niet Nederlands klinkend album, dat laat horen dat hij een artiest is die niet alleen goede catchy nummers kan schrijven, maar ook weet hoe hij deze muzikaal moet presenteren. De invloed van Nashville is duidelijk hoorbaar en voelbaar en de sessiemuzikanten geven een heel eigen inkleuring aan de plaat.

 

Hoe dat in Amerika allemaal in zijn werk ging, is te zien op de bijgeleverde documentaire, waarin Danny wordt gevolgd tijdens het opnameproces. Op de DVD The Hilltop Sessions is ook een rol weggelegd voor voetbaljournalist en muziekliefhebber Johan Derksen. Later vroeg hij Danny ook als huisband voor zijn programma en zo geschiedde. Danny en band zijn tot en met het eind van het voetbalseizoen 2009 elke vrijdagavond op RTL 7 te zien en horen in het programma Voetbal International (vanaf 21.55 uur).

 

Eigenlijk een logische samenloop van omstandigheden, want de overeenkomsten tussen die elf spelers op het voetbalveld en de leden van een band zijn natuurlijk bijna niet te missen. Vraag Danny er maar eens een analyse op los te laten. De drummer heeft bijvoorbeeld altijd grote overeenkomsten met de keeper, de rol van de frontman behoort helemaal toe aan die van een spits en de aard van de bassist past uiteraard het beste bij die van laatste man... En dan hebben we het nog niet gehad over de omgang met de roem, de rol van het publiek en de mentale kwestie. Kortom: voetbal en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

Danny Vera: zang, akoestische gitaar / David Smith: bas / Buddy Hyatt: piano, orgel / Danny Parks: elektrische gitaar, mandoline / Wayne Killius: drums, percussie / Joel Key: akoestische gitaren / Rob Hajacos: viool / Scotty Sanders: steel gitaar, Dobro / Michael Black: achtergrondzang / Judy Rodman: achtergrondzang

 

De sessiemuzikanten speelden ook met o.a. Gene Watson (bas: David Smith), Garth Brooks (viool: Rob Hajacos), Toto (keyboard: Buddy Hyatt) en Kenny Rogers (percussie: Wayne Killius).

Alles van Danny Vera

Danny Vera

Danny Vera

Pink Flamingo

CD & DVD digi | 2009
Leverbaar

Bestel € 20,00
Nu voor: € 17,00
Danny Vera

Danny Vera

Ordinary Man

CD
Leverbaar

Bestel € 20,00
Nu voor: € 10,00

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws