Gypsy Caravan Roma muziek

Stap in de "Gypsy Caravan" voor een reis door de muziek, het leven en het erfgoed van vijf zigeunergroepen, afkomstig uit verschillende landen, die gevolgd worden tijdens hun succesvolle Amerikaanse tournee. De bands maken muziek die uiteenloopt van Flamenco-dans tot Roemeense ballades en noord-Indiase folk, maar wat ze delen, en wat hen bindt, is de Roma cultuur. De reis terug naar hun herkomstlanden laat de vreugde, maar ook de constante strijd, van het zigeunerleven zien.

 

Regie: Jasmine Dellal

Met: Taraf de Haïdouks, Fanfare Ciocarlia, Antonio El Pipa

Maharaja, Esma Redzepova en Johnny Depp

Stap in de Gypsy Caravan (regisseur Jasmine Dellal) voor een reis door de muziek, het leven en het erfgoed van vijf zigeunergroepen, in totaal 35 muzikanten, uit verschillende landen, die gevolgd worden tijdens hun 6 weken durende succesvolle Amerikaanse tournee (2001). Een viering van het Roma leven en de Roma muziek, die je voeten laat dansen en je hart sneller doet slaan. Met onder andere Taraf de Haïdouks, Fanfare Ciocarlia, Antonio El Pipa & zijn flamenco ensemble, Maharaja (a.k.a. Musafir), Esma Redzepova en Johnny Depp.

Deze documentaire laat de opzwepende muziek horen van de beste internationale zigeunerartiesten op het podium en plaatst dit naast hun onbekende leven daarachter.
Hun muziek loopt uiteen van Flamenco tot Brass muziek, Roemeense ballades en Noord-Indiase folk, maar wat ze delen en wat hen bindt is de Roma cultuur, die gevierd wordt met een explosie aan muziek, zang en dans. Onderweg raken de muzikanten bevriend en samen overwinnen ze de vooroordelen, die een onderdeel zijn van hun gezamenlijke geschiedenis.
Ze kregen staande ovaties, uitverkochte zalen en geweldige recensies. Hun optredens werden toegejuicht in USA en Europa. De camera volgt deze concerttour op het podium en backstage en bezoekt daarna de artiesten thuis in Spanje, Macedonië, Roemenië en India. Daar ontmoeten we hun families en zien wat de muziek voor hen betekent; een link met de oeroude cultuur, een gedeelde taal of een traditionele carrière, vaak in pijnlijk contrast met het leven onderweg.
Je ziet geliefden die elkaar tijdens de tour hebben leren kennen en in India niet samen kunnen zijn, vanwege de ‘kaste' verschillen. Een Rajastahni man in een lovertjes shirt die met dansen begon om zijn familie te kunnen onderhouden. Een virtuoze jonge violist verkoopt tickets, maar kan zijn eigen kinderen in Roemenië niet naar school sturen, omdat ze daar in klassen voor geestelijk gehandicapten gestopt worden. Een oude man neemt huilend staande ovaties in ontvangst met zijn viool en speelde voor Hollywood sterren en internationale hitfilms, maar staat na zijn optreden in armoedige lobbies te spelen met zijn omgekeerde hoed. Hij is 82 en de enige broodwinner voor zijn gehele familie.

Awards en nominaties 

-Audience Award winner : Jeonju International Film Festival (Korea)

-Circle Audience Award runner up: Film Festival Washington DC

-Impact of Music Jury Award Winner: Nashville Independent Film Festival

-Audience Award Winner: San Francisco Independent Film Festival

-Audience Award : International Film Festival Vlaanderen

-Audience Award runner up : IDFA Amsterdam

-Audience Award runner up: Vancouver International Film Festival

-Audience Award runner up: Karlovy Vary Film Festival

 

TARAF DE HAIDOUKS

Uit Roemenië maken we kennis met de "electrifying" Taraf de Haïdouks, een band met vele fans over de hele wereld, waaronder bijvoorbeeld Johnny Depp, met leden in de leeftijd van 22 tot 80 (ten tijde van de opnames). De snelheid en het enthousiasme in hun spel zijn een handelsmerk geworden van deze viool- accordeon-, bas- en cimbaalmeesters.

In "hun" dorpje Clejani maken we kennis met Nicolae Neacsu, de 78 jarige patriarch van de groep. Van zijn muzikale inkomsten onderhoudt hij, bijna eigenhandig, zijn gehele familie en daarnaast brengt hij zijn kennis over op de jongere generatie.

De diverse en toch verwante muziekstijlen komen tijdens het concert samen tijdens de "grand finale", waarbij ze het gehele publiek op de been brengen. Deze muzikale uitspatting staat in schril contrast met het overlijden en de begrafenis van Nicolae. Hij laat een erfenis na die nooit zal sterven, maar zijn familie en medemuzikanten moeten zich vanaf dan zelf redden.

 

ESMA REDZEPOVA

Esma Redzepova uit Macedonië (Skopje) wordt geroemd als koningin van de zigeuners. Met haar stem vol vreugde, kracht en verdriet is ze al 40 jaar een instituut in eigen land. In haar jeugd overwon ze vele, op vooroordelen gebaseerde, hindernissen en met haar nu overleden echtgenoot adopteerde en onderwees ze 47 kinderen en begon een muziekschool. Over de hele wereld wordt ze gerespecteerd vanwege het bevorderen van de Romani rechten en recentelijk werd ze genomineerd voor een Nobel Vredesprijs door Roma humanitaire organisaties. Deze gepassioneerde diva en haar ensemble (accordeon, klarinet, trompet, contrabas en tarabuka) spelen gemiddeld 150 concerten per jaar over de hele wereld.

 

ANTONIO EL PIPA FLAMENCO ENSEMBLE

In Andalusië (Spanje) weet iedereen dat de flamenco van de zigeuners komt. De familiegroep Antonio El Pipa Flamenco Ensemble wordt toegejuicht in Europa, Amerika en Japan en doet het publiek verstommen met hun optredens. Antonio werd geboren in Jerez en stamt af van een gerespecteerde dynastie van zigeunerartiesten, waaronder zijn legendarische wijlen grootmoeder en zijn charismatische tante Juana la del Pipa, die met hem op de bühne staat.

De kracht van Antonio's elegante dans wordt vermengd met de altijd aanwezige sound van zijn tantes schrapende stemgeluid. Juana en Antonio houden overduidelijk van elkaar en bewonderen elkaar, toch lijken hun levens buiten het podium behoorlijk te contrasteren. Antonio heeft een roze huis met veel tierlantijnen en geeft les in zijn mooie nieuwe studio. Juana deelt de verhalen over tegenspoed (zonder ook maar een beetje zelfmedelijden) van haar kindertijd in armoede, tot haar zorg over de drugsverslaving van haar zoon en echtgenoot.  

 

MAHARAJA

Afkomstig uit India, het thuisland van het Roma volk. Maharaja is een groep artiesten uit veel kastes: dichters, zangers, muzikanten en de unieke danser Harish. Hij begon met dansen om zijn familie te voeden toen zijn ouders overleden en nu is hij een van de weinige artiesten in de wereld die de spectaculaire Rajasthani kniedans doet.

Maharaja (voormalig Musafir) komt uit de grote Thar woestijn in Noord-West India. Deze dansers, dichters en ervaren muzikanten zijn Hindoes en Moslims uit de Manganyar, Langa en Sapera (slangenbezweerders) groepen. Het feit dat ze samen optreden tart vele traditionele religie- en kaste hindernissen. Hun gevarieerde repertoire mengt Arabische, Soefie trance en energieke hybride stijlen met de volksmuziek van Rajasthan ("land van koningen"), het oorspronkelijke thuisland van de Roma. In 1999 ontdekte deze groep de rijkdom van flamenco en lanceerde een bijproject; Maharaja Flamenca, dat tijdens de tour samen wordt gespeeld met Antonio El Pipa.

 

FANFARE CIOCARLIA

Fanfare Ciocarlia mengt op uitzonderlijke wijze brass band sounds met traditionele Roemeense zigeunermuziek, elementen van klezmer en Turkse- en Arabische invloeden. De snelheid van hun spel en sensatie in hun sound is legendarisch en DJ's draaien hun tunes in nachtclubs van New York tot Berlijn tot Tokyo. De verkopen van hun eerste album maakte het mogelijk om elektriciteit aan te leggen in hun thuisstad - dat is de kracht van hun muziek. De elfkoppige brass band komt uit een dorp aan de Roemeens-Moldavische grens, waar 3 treinen per dag komen en verder vooral massa's snaterende ganzen. Ze hebben 3 succesvolle CD's gemaakt en speelden op honderden Europese podia. Deze tour was hun eerste Amerikaanse en dat was niet de laatste.

Alles van Gypsy Caravan

Gypsy Caravan

Gypsy Caravan

DVD

CD wallet
Uitverkocht

€ 20,00

Nieuws

BOS 13 april 2024 bij Weekwatchers, VRT2 8-10u

donderdag, 4 april 2024

Op zaterdag 6 en 13 april zet kunstenhuis Z33 in Hasselt de deuren open voor Ruben Van Gucht en zijn Weekwatchersgezelschap. Van daaruit overloopt hij tussen 8 en 10 de grote en kleine actualiteit van de week: welk nieuwsfeit(je) is de gast opgevallen of heeft die persoon verbaasd, ontroerd of wakke... Lees meer

Eenmalig laatste BITTERLIEF concert

dinsdag, 26 september 2023

Op 20 december 2023 nog eenmaal een BITTERLIEF concert met Tom Vanstiphout – gitaren, Marc Bonne – drums, Bart Van Caenegem – toetsen, Evert Verhees – bas. Het zal weer een wonderlijke avond worden met de muzikanten waarmee de cd BITTERLIEF is opgenomen. In het Kursaal &ndash... Lees meer

Stef in VOLLE ZALEN en bij Bert OP5

vrijdag, 3 maart 2023

Kort voor de release van het Bitterlief album zal er ook nog op 15 maart 2023 om 20u25 bij de AVROTROS in het programma Volle Zalen op NPO2 een tv portret te zien zijn over Stef Bos in het programma Volle Zalen. Hij geeft een mooi en uitgebreid beeld van zijn leven en werken in Kaapstad en Zuid-Afri... Lees meer
meer nieuws