Kocani Orkestar Gipsy, Roemenie

Kocani Orkestar komt uit Kocani, een stad in de nieuwe Republiek van Macedonië. Hun stijl van muziek wordt in hun regio beschreven als Romska Orientalna Musika - Rom betekent zigeuner, en is een geheel van trompet, tuba, saxofoon, klarinet, zurla (traditionele hobo) en percussie. Het is een machtig mengsel van krachtige brassbandgeluiden uit de hele Balkan, Turkse en Bulgaarse ritmes met een snufje Latin en solos in Oosterse-stijl die zowel bekwaam, geïnspireerd als wild zijn.  

Biografie

 

In 1997 werd er voor het eerst over Kocani Orkestar gepraat, dit is het jaar dat deze band uit Macedonië hun eerste album, 'L'Orient est Rouge', uitbracht. Met hun tegenwoordig zeer bekende sound, een mix van traditionele Oost-Europese muziek en de meer dansbare Westerse Muziek, legde zij met dat album een basis voor de balkanhype, die enkele jaren later zou volgden. De opvolger 'Alone At My Wedding' was voor hen de grote doorbraak. De rage was begonnen en de band kreeg erkenning op internationaal niveau en niet van de minsten. 'The Ravished Bride' is hun derde album, waarop het geluid van dit levendige orkest verder is uitgewerkt. Door de medewerking van enkele nieuwe jonge leden worden grenzen verlegd naar nieuwe genres, waaronder Surf.  

De leden van Kocani Orkestar zijn afkomstig uit het dorp Kocani en maken deel uit van de Turks sprekende moslims, een kleine minderheid onder zigeuners in Macedonië. Het genre waarbinnen Kocani valt is de Romska Orientalna Musika, zigeunergroepen geïnspireerd door het oosten, met een vleugje van de Turkse militaire fanfares. De muziek van deze band is niet in woorden te bevatten: het is een mengsel van Balkan brassband geluiden, Turkse en Bulgaarse ritmes, een snufje Latin, gepassioneerde muzikanten, een krachtige ritmesectie en absolute ‘funkyness'. Kocani Orkestar gebruikt vele asymmetrische ritmes, deze 7/8ste of 9/8ste maten worden in traditionele Turkse muziek soms "Aksak" genoemd, maar houden het publiek niet tegen om helemaal los te gaan.         

 

De oorspronkelijke bezetting is met de jaren wel veranderd, de leider en trompettist Naat Veliov heeft de band verlaten, maar verschillende jongere muzikanten kwamen de band versterken.

 

De band wordt voorgestaan door artiesten als Balkan Beat Box en Cibelle. Nummers werden geremixed of op een andere manier uitgebracht door prominente artiesten uit de wereldmuziek, elektronische en rock muziek (van Señor Coconut, Animal Collective, Lightning Head en Susheela Raman tot Mercan Dede, Smadj en Buscemi). Allemaal droegen ze bij aan het bereiken van een breder publiek en het hielp natuurlijk ook dat een van hun nummers werd meegenomen op de soundtrack van de film Borat.

Ko?ani Orkestar heeft al op vele grote wereldmuziek festivals over de hele wereld gestaan. Ze hebben samengewerkt met de Italiaanse zanger Vinicio Capossella, met jazz trompettist Paolo Fresú en met Taraf de Haïdouks, die Kocani Orkestar uitnodigden in Boekarest om mee te doen op hun live album Band Of Gypsies.

Alles van Kocani Orkestar

Kocani Orkestar

Kocani Orkestar

The Ravished Bride

CD digi | 2008
Leverbaar

Bestel € 20,00
Nu voor: € 12,50
Kocani Orkestar

Kocani Orkestar

Alone At My Wedding

CD wallet | 1998
Vervallen

€ 20,00
Nu voor: € 12,50
Kocani Orkestar

Kocani Orkestar

L'Orient Est Rouge

CD | 1993
Vervallen

€ 20,00
Nu voor: € 12,50

Nieuws

Lameirinhas op radio en tv

vrijdag, 12 januari 2018

Fernando Lameirinhas heeft een nieuwe CD en theatervoorstelling onder de titel "7". Te zien op radio en tv: Zondag 14 januari 2018 bij Podium Witteman, 18u05 op NPO 2, dinsdag 23 januari gaat bij Volgspot, 20-22u00 op Radio 5 & donderdag 25 januari bij Tijd voor MAX, 17u10 op NPO 1. Lees meer

Big Pete & A.J. Plug op tour met Johan Derksen

maandag, 8 januari 2018

Johan Derksen Keeps The Blues Alive Neemt u mee naar begin jaren zestig Na de succesvolle theatershow Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop, die in meer dan honderd theaters is gespeeld, komt de flamboyante tv-persoonlijkheid met een nieuw programma over zijn passie: de blues. Johan Derksen K... Lees meer

Lieven Tavernier bij Taalstraat Frits Spits

vrijdag, 10 november 2017

In zijn nieuwe boek De Standaards van Spits , deel II, is Frits Spits bij de beschrijving van De Fanfare van Honger en Dorst uitgebreid ingegaan op het werk van Lieven Tavernier. Spits vind wat Lieven heeft gemaakt van een adembenemende schoonheid en heeft Tavernier uitgenodigd in zijn radioprogramm... Lees meer
meer nieuws