André Manuel Politiek cabaret/Pop-rock, Nederland

In de uithoeken van de popmuziek, ver buiten de platgetreden paden, bevindt zich Neerlands volkszanger in de wereld van Jeroen Bosch: André Manuel. Deze rebelse troubadour uit Twente, een onnavolgbaar multitalent is eigenwijzig. Gretig als hij is vernieuwd en verbeterd hij zichzelf constant op meerdere disciplines. Naast muzikant is de cabaretier Manuel ook een cynische humorist waarbij het (weglopend) publiek op z'n hoede moet zijn. Als vaste columnist van het Ikon radioprogramma "De Andere Wereld" is hij bij de luisteraar ook zeker niet onopgemerkt gebleven.
In de regiosoap "Van Jonge Leu en Oale Grond" speelt hij al enkele seizoenen de rol van voormalig springruiter Jens van Bentheim, en in het najaar van 2008 gaat hij de planken op als Theo Wolvecamp in het gelijknamige toneelstuk. Ook schrijft hij mee aan diverse producties, waaronder beeldende theaterstukken.

Met hun cabareteske, maatschappijkritische liedjes geldt de Twentse groep Fratsen enkele jaren als veelbelovend. Nog voor de grote doorbraak wordt Fratsen alweer ontbonden. Voor Fratsen-voorman André Manuel komt de doorbraak alsnog dankzij zijn theaterprogramma Krang en de gelijknamige cd met Nederlandstalige luisterliedjes.

In bezetting van

Beukorkest   zang
Fratsen   gitaar, mandoline, saxofoon, trompet, zang
Krang   basgitaar, gitaar, harmonium, zang

1985

André Manuel (Diepenheim, 1966) doet tijdens zijn middelbare schooltijd zijn eerste podiumervaring op met de popgroep Zap, en vervolgens in The Cuts (vrij naar The Cats). Zijn carrière als cabaretier/liedjeszanger begint wanneer hij als gesjeesd conservatoriumstudent samen met instrumentalist Roeland Drost het theaterduo Gangasjeert vormt. Gangasjeert wordt echter al snel weer ontbonden, waarna Manuel solo verder gaat.

 

1988

De groep Fratsen, met als thuisbasis het Twentse Diepenheim, wordt opgericht. André Manuel geldt als voorman van de band. Fratsen maakt Nederlandstalige muziek en streeft naar een eigentijdse invulling van het begrip geëngageerd. De bekendheid van de band blijft vooralsnog beperkt tot een kleine schare liefhebbers, voornamelijk Twentenaren.

Fratsen

1990

Met zijn eerste, drie kwartier durende programma wint Manuel de persoonlijkheidsprijs op het Cameretten-festival en de hoofdprijs op het Leids Cabaret Festival, het belangrijkste concours voor jonge cabaretiers. Het levert hem een speellijst op met meer dan tachtig optredens in het volgende seizoen. De eerste Fratsen-cd verschijnt. Muts is een ode aan de drummer.

Fratsen

1991

Een groot interview in HP/De Tijd brengt Manuel nu reeds landelijke erkenning. Manuel tourt ondertussen door het land met het avondvullende theaterprogramma Ik Wil Een Beest In Mijn Bed. Tegelijk cynisch en romantisch probeert Manuel het publiek duidelijk te maken dat de wereld niet deugt. De voorstelling wordt in de landelijke pers goed ontvangen.

 

1992

Op veler verzoek komt de live-cassette Storm uit.

 

1993

In eigen beheer verschijnt de Fratsen-cd Dorst, de single is Te Laat.

Fratsen

1994

André Manuel staat opnieuw solo op het podium, ditmaal met de one man show Alles Moet Weg. Hij heeft inmiddels de naam de angry young man onder de Nederlandse cabaretiers te zijn. De Fratsen-cd Snachs wordt door de landelijke pers opgepikt en welwillend behandeld.

Fratsen

1995

Met de cd’s Niet Alleen en Naar Buiten, die redelijk goede kritieken krijgen, lijkt Fratsen het stadium ‘veelbelovend’ definitief te hebben verlaten.

Fratsen

1996

Een groter publiek wordt bereikt wanneer Fratsen op het Noorderslag Festival in Groningen optreedt; het aanstekelijke nummer Man is terug te vinden op de bij het festival behorende compilatie-cd. Op het moment dat een nationale doorbraak eraan zit te komen, ontbindt André Manuel Fratsen. P.U.N.T. is een live-cd. Als je alle albumtitels achter elkaar zet krijg je de zin 'Muts dorst snachs niet alleen naar buiten p.u.n.t.' Manuel gaat verder als cabaretier/liedjeszanger en werkt aan het solo-programma Krang (Twents voor 'binnenstebuiten'), waarmee hij eind '96 begint op te treden. Zijn artiestennaam luidt Manuel.

Fratsen

1997

Manuel bestormt de theaters met het programma Krang, begeleid door een 'experimentele popgroep’, die eveneens Krang is geheten. Het wordt een groot landelijk succes. In enkele gemeentes ontstaat een kleine rel vanwege het bijbehorende affiche. In Krang betoont Manuel zich radicaler en meedogenlozer dan ooit. Daarnaast staat hij op wederom op het Noorderslag Festival, met een programma dat alleen uit liedjes bestaat.

Krang

2000

André Manuel componeert een nummer speciaal voor de thema-avond 'Nederland, Nu Geheel Vernieuwd' van het VPRO-televisieprogramma De Nieuwe Wereld. Ook Meinder Talma & The Negroes, Project 2000 en Osdorp Posse & Blind Justice leveren elk een nummer. De regisseurs van De Nieuwe Wereld maken bij elk nummer een passende clip en de nummers worden samen uitgebracht op een mini-cd.

Meindert Talma & The Negroes Osdorp Posse Project 2000

2001 - 2003

Na het TIER! (2001) treedt Manuel op met het programma Sleet (2002). 'Hardhandig verwoordt hij wat er dezer dagen in de buitenwereld gaande is,' schrijft de NRC over Sleet. 'Nog steeds scabreus en cynisch, maar nu met vaart en flair en in een coherente context'. In 2003 wint Manuel met Sleet de VSCD Cabaretprijs.

 

2004 - 2005

Als Krang voorbij is gaat Manuel solo door met muziek en cabaret. In het seizoen 2004-2005 gaat de cabaretier op theatertournee met het programma Lazarus, 'het verhaal van de wonderbaarlijke wederopstanding van een uiterst aangenaam mens'. In het najaar van 2004 verschijnt zijn boek Het Tragische Einde Van De Nederlander Zoals Wij Hem Kennen, een komische, verre van subtiele aanklacht tegen o.a. het koningshuis, de Verenigde Staten, veganistische marxisten en godsdienst.

 

2006

André Manuel Op het album Allene speelt Manuel, net als bij Krang, tegendraadse liedjes, in het Twents en ondersteund door drummer Theun Supheert en technicus Caspar Falke. Op de plaat geeft de zanger onder meer af op geweld en religie. Andre Manuel maakt onderdeel uit van de NL Impressionisten, een verzamelnaam voor zeven Nederlandstalige bands die hun eigen identiteit als uitgangspunt voor hun werk nemen. Naast Manuel zijn ook Meindert Talma, Spinvis, De Kift, At the close of every day, André Manuel, Mondo Leone en D'r Sjaak bij dit project betrokken. Vanaf 18 maart spelen de NL Impressionisten in groepen van twee tot drie enkele maanden in diverse Nederlandse zalen. De voorstelling Lazarus, opgenomen in Doetinchem, komt uit op dvd. In het najaar staat Manuel in het theater met zijn feestelijk aangeklede tiende programma Burger, over 'de deplorabele Staat der Nederland en hoe het zover heeft kunnen komen'.

at the close of every day De Kift Meindert Talma & The Negroes Mondo Leone

2007

André Manuel maakt in april deel uit van het Beukorkest, een groep die is samengesteld door Stuurbaard Bakkebaard en beeldend kunstenaar Rik van Iersel. Op 27 september wordt in het Twentse Goor het Bert Haanstra Festival geopend. Speciaal voor het festival en de daarop volgende korte tournee worden vier nieuwe soundtracks gecomponeerd voor de Oscarwinnende korte film Glas. André Manuel is een van de componisten. Hij voert de soundtrack live uit samen met BJ Baartmans en Rick Manuel. Baartmans is in december ook betrokken bij de cd-opnamen van Manuels band De Ketterse Fanfare.

BJ Baartmans Stuurbaard Bakkebaard

2008

Op Verzoek Van De Goden, de eerste cd van André Manuel & De Ketterse Fanfare, wordt zo goed als live opgenomen in de Silvox studio te Silvolde en komt in april uit op het Silvox/Coast To Coast label. Naast Manuel bestaat de band uit BJ Baartmans op (slide)gitaar, banjo en mondharmonica, Theun Supheert op drums, Gerco Aerts op contrabas en Wouter Meijer op toetsen. Vanaf april gaat de Ketterse Fanfare uitgebreid op tournee door Nederland.

 

2009 - 2010

De ondertitel van de cd TJUUP (2009) van André Manuel & De Ketterse Fanfare is 'Een goede Tukker is geen motherfucker', een uitspraak van Manuels vroegere, kleurrijke dorpsgenoot Henk Nieuwenhuis uit zijn jeugddorp Diepenheim. De plaat wordt zonder voorbereiding in twee dagen en nachten opgenomen. Vanaf april gaat De Ketterse Fanfare met het nieuwe repertoire op tournee. Op 26 december 2009 geeft Fratsen onder de titel Fratsen Voor Uli de eerste van drie reünieconcerten in het Metropool in Hengelo. De opbrengsten gaan naar voormalig tourmanager Uli die aan MS lijdt. Vanwege de grote belangstelling worden 27 december en 17 januari 2010 extra concerten gegeven. Een registratie verschijnt op de dvd Komma.

 

2011 - 2013

Het achttien nummers tellende album Dollekamp is geproduceerd door Caspar Falke en verschijnt in gelimiteerde oplage. Het allereerste exemplaar is exclusief te koop op Markplaats. Manuel voert de nummers van Dollekamp uit met de band Dancing Dollekamp, bestaand uit Theun Supheert (Ketterse Fanfare), Adri Karsenberg (Fratsen), eenmansband Ottoboy, Bert Kuipers (Quasimodo), Henk-Jan Hoekjen (Stilettos) en DJ DNA (Urban Dance Squad). Vanaf 2012 gaat de cabaretier op tournee met het programma Bonzaai!!! De tournee met Het Lied is een samenwerking met de Belgische muzikant Geert Hautekiet, bekend van onder meer Hautekiet & De Leeuw. De voorstelling heet voluit Het Lied: Opus 1 In G Groot Voor Opel Kadett En Twee Zangers en bestaat uit een lied van anderhalf uur over twee veertigers die met elkaar opgescheept zitten in een oude Opel Kadett op weg naar Johannesburg.

Hautekiet & De Leeuw

Alles van André Manuel

André Manuel

André Manuel

De Onzen

DVD | 2018
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Het Geval Apart

DVD | 2017
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Fratsen - Spookt

CD digi | 2017
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Fratsen - Caspar

CD digi | 2014
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Fratsen - Komma

Dubbel DVD | 2013
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Dollekamp

CD jewelcase | 2011
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Tjuup

CD digi | 2009
Leverbaar

Bestel € 18,00
Toon alle producten
André Manuel

André Manuel

Burger

DVD | 2008
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Op verzoek van de Goden

CD digi | 2008
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Allene

CD digi | 2006
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Krang - Aait

CD digi | 2004
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Krang - Gluut!

CD in speciale verpakking | 2002
Leverbaar

Bestel € 18,00
André Manuel

André Manuel

Voor God Noch Vaderland

DVD | 2011
Uitverkocht

€ 18,00

Nieuws over André Manuel

14 dec: André Manuel bij De slimste mens

donderdag, 10 december 2015

Zal André Manuel deze winter in de voetsporen van Arjen, Pieter, Owen, Art, Tom en Diederik treden en wordt hij deze winter De slimste mens? Op 14 december in de eerste uitzending van De slimste mens speelt André Manuel tegen musicalster Lone van Roosendaal en journalist/tv-present... Lees meer

Manuel wint Poelifinario

dinsdag, 8 september 2015

De cabaretprijs Poelifinario gaat dit jaar naar André Manuel. Hij krijgt de prijs voor zijn voorstelling 'Het geval apart'. De jury prijst Manuel voor de manier waarop hij zijn publiek dwingt na te denken en stelling te nemen. "In zijn voorstelling beledigt hij op uiterst grappige wijze... Lees meer

Twee nominaties voor André Manuel

woensdag, 2 september 2015

Voor cabaretier André Manuel opent het nieuwe theaterseizoen in het Enschedese Vestzaktheater. De voor de Poelifinario en Cultuurprijs Overijssel genomineerde Diepenheimer geeft op 11 en 12 september om 20.30 uur de aftrap met de reprise van Het Geval Apart. Manuel zoekt met dit succesvolle ... Lees meer
meer nieuws